HABER

Yeni Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler kimdir, nerelidir? Yaşar Güler hakkında her şey!

YAŞ toplantısı sona erdikten sonra pekçok detay kamuoyuna duyuruldu. Başbakan Yıldırım başkanlığında gerçekleştirilen YAŞ sonrasında Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler oldu. Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı ve 2019 yılında da Genelkurmay Başkanlığı makamında yerini alacak. Peki, YAŞ ile gündeme gelen Yaşar Güler kimdir, nerelidir ve kaç yaşında? İşte Yaşar Güler hakkında her şey!

Yeni Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler kimdir, nerelidir? Yaşar Güler hakkında her şey!

YAŞ toplantısı çerçevesinde yeni Genelkurmay Başkanı, Orgeneral Yaşar Güler'in isimi ortaya çıktı. YAŞ kararlarına göre, Yaşar Güler yeni Kara Kurvvetleri Komutanlığı'na atandı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeni komutanı oldu. YAŞ toplantısı öncesi zaten tüm gözler Yaşar Güler'in üzerindeydi. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen YAŞ kararları doğrultusunda, Yaşar Güler'in Hulusi Akar'ın emekliliği sonrasında Genelkurmay Başkanı olacağı tahmin ediliyordu ancak araya 15 Temmuz darbe girişiminin karışmasıyla durumlar değişti. Dolayısıyla bugünden itibaren adı, Genelkurmay Başkanlığı için uzun zamandır geçen Yaşar Güler, tahmin edildiği gibi Genelkurmay Başkanı oldu.

YAŞAR GÜLER KİMDİR? NERELİ?

1954 yılında dünyaya gelen Yaşar Güler doğma büyüme Bayburtludur. 1974 yılında Kara Harp Okulu'ndan Muhabere Teğmen rütbesiyle mezun olduktan sonra. 1984 yılında kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı muhabere birliklerinde takım ve bölük komutanlığı yapmıştır.

Yaşar Güler 1986 yılında Kara Harp Akademisinden mezun olarak kurmay subay oldu. Kurmay subay olarak çeşitli karargahlarda plan subaylığı ve şube müdürlüğü görevlerini üstlenmiştir.
Güler, 2009 yılında korgeneral rütbesine terfi etti ve bu rütbede sırasıyla MSB Harita Genel Komutanlığı, 4'ncü Kolordu Komutanlığı ve Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı görevlerini yaptı. 2013'te orgeneralliğe terfi ederek Genelkurmay 2. Başkanlığına atandı.

FETÖ'nün darbe girişiminden sonra Jandarma Genel Komutanı Orgenerali olarak atanan Yaşar Güler halen bu görevdedir.

YAŞ NEDİR?

Yalnız barış zamanında görev yapmak üzere Başkent'te Yüksek Askeri Şura kurulmuştur. Yüksek Askeri Şûranın üyeleri. Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı, Kuvvet Komutanları, Ordu Komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Donanma Komutanı ile Silahlı Kuvvetler kadrolarında bulunan orgeneral ve oramirallerdir.
Yüksek Askeri Şura'nın Başkanı Başbakandır. Başbakan bulunmadığında Genelkurmay Başkanı Yüksek Askeri Şura'ya Başkanlık eder. Yüksek Askeri Şura üyelerinin terfi işlemleri ile ilgili konulardaki oy hakkı ve değerlendirme notu eş değerdedir.

Genelkurmay Başkanlığınca hazırlanan askeri stratejik anafikrin (Konseptin) tespiti ve gerektiğinde yeniden gözden geçirilmesi hususlarında görüş bildirmektir. Silahlı Kuvvetlerin anaprogram ve hedefleri ile ilgili konularda görüş bildirmektir. Silahlı Kuvvetlerle ilgili olup önemli görülen kanun, tüzük ve yönetmelik taslaklarını inceleyip görüş bildirmektir. Başbakan, Genelkurmay Başkanı veya Milli Savunma Bakanının lüzum gördükleri hallerde Silahlı Kuvvetlerle ilgili diğer konular hakkında görüş bildirmektir. Yüksek Askeri Şura, Başkanın çağrısı ile yılda en az bir kez toplanır. Kararlar toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile alınır. Oylarda eşitlik halinde Başkanın katıldığı tarafın oyları geçerli sayılır. Oylama işlemi aksine bir karar alınmadıkça açık olarak yapılır. Toplantıya katılamayan üyeler, gündemdeki konular hakkında, görüşlerini yazılı olarak bildirebilirler. Yüksek Askeri Şûra kararları Cumhurbaşkanının onayı ile tekemmül eder.

Genelkurmay ikinci Başkanı aynı zamanda Yüksek Askeri Şura'nın Genel Sekreteridir. Yüksek Askeri Şura üyeleri, kendileri, kendilerinden kıdemli veya eşidi olan general ve amirallerin yükselme veya emeklilikleri ile ilgili konularda toplantılara katılamazlar

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler