HABER

Yeni hükümette Türkmenler de olacak

Yeni hükümette Türkmenler de olacak

BAĞDAT (İHA) - Irak'ın yeni Devlet Başkanı Celal Talabani, oluşturulacak kabinede en az bir Türkmen bakanın da yer alacağını belirterek, 'federatif, birleşik ve demokratik bir Irak' istediklerini söyledi.

Konumu ve Irak'a karşı yürüttüğü destekleyici politikası sebebiyle Türkiye'ye minnettar olduklarını ifade eden Talabani, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da iyi hale gelmesi için elinden geleni yapacağını bildirdi. Talabani, Irak ile Türkiye arasında ikinci bir sınır kapısının daha açılması konusuna olumlu baktıklarını da kaydetti. Türkiye ile Irak arasındaki en hassas konunun, PKK/Kongra-Gel'in Kuzey Irak'taki varlığı olduğunu vurgulayan Devlet Başkanı, "Hükümet, Irak'taki yabancı silahlı güçlere son verilmesi kararı aldı. Terörle mücadelede kararlıyız" dedi. Kerkük'ün 'bir kardeşlik kenti' olduğunu söyleyen Talabani, "Kerkük sorunu 58. madde uyarınca çözülmeli ve durum düzelmeli. Şehirde durum düzelince, halk da kendi kararını verecek" diye konuştu.

CNN Türk'te gazeteci-yazar Mehmet Ali Birand'ın 'Manşet' programına konuk olan Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, ülkenin yeniden yapılanma sürecinde bugün açıklanması beklenen yeni hükümetin, ilke ve görüş ayrılıkları sebebiyle bugün açıklanamayabileceğini belirtti. Meclis'te görüşmelerin sürdüğünü ifade eden Talabani, Irak'ın tam bir demokrasi devleti olmasını istediklerini kaydederek, toplumun her kesiminin temsil hakkı olduğunun ve bunun için de oybirliğiyle anlaşma sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

'EN AZ BİR TÜRKMEN BAKAN OLACAK'

32 bakandan oluşması beklenen kabinede Sünni Araplar'ı da görmek istediklerini söyleyen Irak Devlet Başkanı, üç temel Arap partisi ile görüşme içinde olduklarını vurguladı ve hükümette en az bir Türkmen, bir de Hıristiyan bakanın da yer alacağını bildirdi. Talabani, hükümet kurma çalışmalarında ilke ayrılıkları yaşandığını belirterek, bunun sebebini, bakanları henüz nasıl isimlendireceklerini bilmemelerine bağladı.

Kendisinin Iraklı bir Kürt olduğunu hatırlatan Talabani, "Bence Barzani'nin yorumları yanlış değerlendirilmiş. Kürt halkının kendi geleceğini tayin etme hakkı var. Federatif, birleşik ve demokratik bir Irak istiyoruz" dedi.

Irak'ın artık yeni bir aşamada olduğunu ve ülkenin demokratikleşme sürecinden geçtiğini ifade eden Talabani, halkın istekleri doğrultusunda barış ve huzur içinde bir Irak planladıklarını söyledi.

Halkın büyük çoğunluğunun devrik lider Saddam Hüseyin'in yargılanmasından yana olduğunu kaydeden Talabani, Irak halkının artık 'özgür ve demokratik bir Irak' istediğini vurguladı.

Konumu ve Irak'a karşı yürüttüğü destekleyici politika sebebiyle Türkiye'ye minnettar olduklarını belirten Irak Devlet Başkanı, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da iyi hale gelmesi için elinden geleni yapacağını söyledi.

Türkiye ile gerek ticari, gerek siyasi her alanda ve her düzeyde ilişkiler kuracaklarını ifade eden Talabani, bunun her iki halkın da çıkarına olacağını bildirdi.

Talabani, Irak ile Türkiye arasında ikinci bir sınır kapısının daha açılması konusuna olumlu baktıklarını belirterek, bu konuda daha önce Türk Hükümeti ile bir anlaşma imzaladıklarını, ikinci bir kapının açılmasının hem Türkiye'nin hem de Irak'ın lehine olduğunu anlattı.

"DAVET OLURSA TÜRKİYE'YE GİDERİM"

Mehmet Ali Birand'ın, "Önümüzdeki günlerde Türkiye'yi ziyaret etmeyi düşünüyor musunuz?" sorusuna Talabani, "Artık eskisi kadar özgür değilim; çünkü bir devlet başkanıyım. Davet edilmeden Türkiye'ye gelemem" cevabını verdi.

Türkiye ile Irak arasındaki en hassas konunun, PKK/Kongra-Gel'in Kuzey Irak'taki varlığı olduğunu söyleyen Celal Talabani, Irak Hükümeti'nin ülkede kesinlikle dış güçlere müsaade etmeyeceğini vurgulayarak, "Hükümet, Irak'taki yabancı silahlı güçlere son verme kararı aldı. Terörle mücadelede kararlıyız" diye konuştu.

Peşmergeler'in sınır koruma ve ulusal güvenlik gücü olarak bölüneceğini belirten Talabani, güçlerin bölgesel hükümet kılavuzluğunda olacağını ve Irak ordusuna dahil edileceklerini sözlerine ekledi.

Irak ordusunun artık daha aktif olacağını kaydeden Talabani, orduda yeniden yapılanma sürecinin eğitimle desteklenerek süreceğini söyledi.

Yeni Irak ordusunun henüz silahlanamadığını ve ordu tamamen yenileninceye kadar ABD ordusunun bir yıl daha ülkede varlığını sürdüreceğini tekrarlayan Talabani, "Bence ABD de artık Irak'tan çıkmak istiyor. Biz hazır olunca gidecekler" dedi.

Devlet Başkanı Talabani, Kerkük'ün statüsü için çalışmaların anayasaya devredildiğini belirterek, konunun, anayasanın 58. maddesine göre çözüleceğini tekrarladı.
"Kerkük bir kardeşlik kentidir" diyen Irak Devlet Başkanı, kentin etnik bir hedef haline geldiğini, Kürt ve Türkmen nüfusun yerlerinden edildiğini hatırlattı. Bu sorunun çözümünde halkın özgür iradesinin önemine değinen Talabani, "Kerkük sorunu 58. madde uyarınca çözülmeli ve durum düzelmeli. Şehirde durum düzelince, halk da kendi kararını verecek" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler