Apple’ın ilk iPhone’uyla birlikte popüler hale gelmeye başlayan dokunmatik ekranlar, özellikle akıllı telefon ve tabletlerin vazgeçilmezi. İlk yıllarda kapasitif ve rezistif olarak iki farklı teknolojiyle üretilen bu ekranlar, artık sadece daha performanslı olan kapasitif teknolojisiyle üretiliyor. Fakat aradan geçen zamanda kapasitif teknolojide de gelişmeler yaşanmıyor değil. iPhone 5′te kullanılan “In Cell Touch” teknolojisi, aynı performansa sahip ekranı daha ince üretebilmeyi sağlıyor.
Fakat bu durum tam anlamıyla doğru olmayabilir. İnternette dolaşan bazı videolar, iPhone 5′in ekranının hızlı hareketlere tepki veremediğini gösteriyor. Parmağınızı aşağı yukarı hızlı bir biçimde ekran üzerinde kaydırdığınızda iPhone 4 ve 4S sorunsuz çalışırken iPhone 5 bir yerden sonra parmağı algılamayı bırakıyor. Bu durumu yeni “In Cell Touch” teknolojisine bağlayanlar var ve iddialara göre Apple da bunun farkında.
“In Cell Touch” teknolojisi LCD ekran ve dokunmatik algılama sağlayan paneli tek bir panel üzerinde sunuyor. Dolayısıyla iki panel yerine tek bir panel kullanılarak daha ince telefonlar üretilebiliyor. iPhone 5′in incelmesini sağlayan teknolojilerden biri de buydu. Fakat bu teknoloji, iPhone 4/4S’in paneline göre daha yavaş kaldığı için Apple’ın farklı bir çözüm aradığı söyleniyor.
Uzak Doğulu kaynaklar, Tayvanlı LCD üreticisi Chimei Innolux ve Apple’ın görüşme halinde olduğunu bildiriyor. İddialara göre iki firma “Touch in Panel” teknolojisi için birlikte çalışmayı planlıyor. Bu teknoloji “In Cell Touch” teknolojisine bir alternatif ve yine ince tasarımlara olanak sağlıyor. Apple da iPhone 6′da bunu kullanmayı planlıyor.
Bu arada CES 2013′te tanıtılacak olan Corning Gorilla Glass 3′ün de yeni iPhone’da yer almasına kesin gözüyle bakılıyor. Gorilla Glass 3, bir önceki cam teknolojisine göre çizilmelere 3 kat daha dayanıklı ve %40 daha geçirgen.
[
****](http://www.scroll.com.tr/100914/corning-gorilla-glass-3-geliyor/)