4 bin 464 kişi devlet memurluğundan atıldığı OHAL kapsamında yeni çıkan 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 2 bin 585, Yükseköğretim Kurulu'ndan ise 350 akademisyen görevlerinden ihraç edildi. Akademiden ihraç edilen isimlerden dikkat çeken akademisyenlerden biri de anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu'ydu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 2 Ocak'ta toplanan Bakanlar Kurulunca Anayasa'nın 121. maddesi ile 2935 Sayılı Olağanüstü Hal Kanunu'nun 4'üncü maddesine göre, alınan kararlar doğrultusunda hazırlanan 686 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete'nin bugünkü son mükerrer sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
Buna göre, 686 Sayılı KHK ile terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca, devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan kişiler, kamu görevinden başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın çıkarıldı.
TWITTER'DA #HOCAMADOKUNMA HASHTAG'İ AÇILDI
Kararnamenin açıklanmasının ardından sosyal medya üzerinde ihraç edilen akademisyenler için #hocamadokunma hashtag'ı açıldı. Ankara Üniversitesi'nde 70 akademisyen ihraç edildi.
Tırnağı bile olamayacağınız hocalarımızı ihraç ettiniz. Onlar geri döndüğünde siz olmayacaksınız!#HocamaDokunma
— Politik Baykuş (@politikbaykus) February 7, 2017
İbrahim Kaboğlu
Yeni KHK pic.twitter.com/TTmxb2cmVn
KHK ile Marmara Üniversitesi’nde görevli Profesör İbrahim Kaboğlu da ihraç edildi. Prof. Kaboğlu, Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütüyordu.
CEM KÜÇÜK: KABOĞLU'NUN ATILMASI ÇOK BÜYÜK PROVOKASYON
Yazar Cem Küçük, kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamalarda yeni KHK ile yapılan ihraçları eleştirdi. Küçük, özellikle referandum öncesi Anayasa Profesörü Kaboğlu'nun görevden alınmasının büyük bir provokasyon olduğuna değinerek, "Bu işin içinde bir iş var" dedi.
Üniversiteden atılanların listesini inceledim. Çok sayıda haksızlık var. Bu işin içinde bir iş var.
— Cem Küçük (@cemkucuk55) February 7, 2017
"TAMAMEN KEYFİ VE ÇOK TUHAF BİR LİSTE BU"
Cem Küçük'ün o açıklamalarının tamamı şöyle:
"Üniversiteden atılanların listesini inceledim. Çok sayıda haksızlık var. Bu işin içinde bir iş var. Göstere göstere PKK'yı ve FETÖ'yü destekleyen bazı isimlere dokunulmamış ama alakasız isimler var. Referanduma giderken ibrahim kaboğlu'nun atılması büyük provokasyondur. Çok yanlıştır. Bu işin içinde bir iş var. Mülkiye'de yapılan da büyük provokasyondur.DEVLET'in yüksek birimleri de bu işten tuhaf kokular alıyor.Herkes bilsin. PKK bildirisine imza atanların çoğuna dokunulmamış, FETÖ hiç yok.Tamamen keyfi ve tuhaf bir liste bu. YÖK Başkanı Sayın Yekta Saraç bu listeyi yapan uzmanlar kimmiş inceletin. Yeniden haklı bir liste yapmalı YÖK. Bu işte bir tuhaflık var. Listeyi YÖK yaptı ve KHK olarak yayınlandı.Diğer kurumlarımızın bu konu ile ilgisi yok.Onlar da yayinlaninca gorduler.Olayi dogru bilelim.
'CEM KÜÇÜK BİLE ELEŞTİRİYOR' YORUMU
Küçük'ün KHK eleştirisi Twitter'da "Cem Küçük bile eleştiriyor' yorumlarıyla karşılandı:
KABOĞLU BAŞKANLIK SİSTEMİNİ VE ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ ELEŞTİRMİŞTİ
Anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, başkanlık ve yeni anayasa tartışmasına ilişkin değerlendirmelerinde, Türkiye'nin içinde bulunduğu olağanüstü hâlde ‘anayasal kamuoyunun' oluşması için ortam ve koşulların bulunmadığını belirterek "Bu ortamda yapılacak anayasa değişikliği, hele de bir rejim değişikliğini kapsamına alan anayasa değişikliğinin demokratik meşruluğunun olmadığını söylemek için anayasa hukukçusu veya siyaset bilimci olmaya gerek bulunmamaktadır" demişti.
HÜKÜMETE YAKIN İSİMLERDEN DE ELEŞTİRİ GELDİ
Öte yandan AK Parti'ye yakınlığıyla tanınan Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan da KHK'yı topa tuttu.
YUSUF KAPLAN: ŞİMDİ TEPEM ATTI!
"Şimdi tepem attı! FETÖ'yle ilgisi olmayan tertemiz insanlar ihraç ediliyor!" diyen Kaplan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Olmaz! Kim yapıyor bu temizliği? ERDOĞAN'IN ALTI OYULUYOR!
Elbette FETÖ temizlenecek! Ama FETÖyle hiç ilgisi olmayanların canı yandı! Kriptolar Referandum darbesi yapıyor! BÜROKRATİK DARBE BU!
UYARI/YORUM. 3 FETÖcü dilekçe veriyor! Rektör ihraç ediyor! Olmaz! Sinsi bir tezgâh var! REFERANDUM DARBESİ BU! MÜDAHALE EDİLMELİ!"
EFSANE HOCA DA İHRAÇ EDİLDİ
KHK’yla ihraç edilen 330 akademisyen arasında Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.İbrahim Kaboğlu’nun yanısıra öğrencilerinin ‘efsane’ olarak nitelendirdiği, 82 yaşındaki Prof.Öget Öktem Tanör de bulunuyor. İnsan hakları ve hukuk alanındaki çalışmalarıyla bilinen Bülent Tanör’ün de eşi olan Öget Öktem, Türkiye’ye klinik nöropsikolojiyi getiren isim.
Dünkü KHK ile Bilim Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sevda Bulduk ile birlikte ihraç edilen Öget Öktem, Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi imza kampanyasına katılmıştı. Dünkü ihraçlarda Ankara Üniversitesi başı çekerken, Gazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osman Gazi, İstanbul Medeniyet, Giresun, Kafkas Üniversitelerinden 330 akademisyen ihraç edildi.
ÜNLÜ ORKESTRA ŞEFİ İBRAHİM YAZICI DA VAR
İhraç edilenler arasında ünlü orkestra şefi İbrahim Yazıcı da var. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da danışmanı olan Yazıcı, Kültür ve Turizm Bakanlığı kadrosundan çıkarıldı.
Son çıkan kararnamede Türkiye’nin ünlü piyanist ve şeflerinden İbrahim Yazıcı’nın da Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilişkisi kesildi.
C.Başkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi de KHK ile atıldığına göre artık ülkede sanatsal terör tehlikesi mi bitti, sanat mı? #HocamaDokunma
— Av.Gökhan Bozkurt (@gokhanbozkurt09) February 8, 2017
İzmir’de de Dokuz Eylül Senfoni Orkestrası konserlerini yönetmesiyle tanınan, 2014 yılından itibaren de Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun sanat danışmanlığı ve Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Artistik Direktörlüğü yaptı.
Son KHK ile ihraç edilenler arasında orkestra sanatçısı Filiz Özsoy da var.
AYRICA TEBLİGAT YAPILMAYACAK
Bu kişilere ayrıca herhangi bir tebligat yapılmayacak. Haklarında ayrıca özel kanun hükümlerine göre işlem tesis edilecek.
Bu KHK ile "Kamu görevinden çıkarılanlar", "Kamu görevine iade edilenler", "Öğrencilik statüsü geri verilenler" ile "Tedbir uygulanan emekli emniyet mensupları" başlıkları altında yeni düzenlemelere yer verildi.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ'NDEN İHRAÇ EDİLEN AKADEMİSYEN SAYISI 70'İ GEÇTİ
OHAL kapsamındaki 686 sayılı KHK ile Ankara Üniversitesi'nden ihraç edilen akademisyen sayısı ise 70'i geçti. İhraç edilenlerin arasında istifa eden isimlerin de olması dikkat çekti. Ankara Üniversitesi’nde Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden (SBF) 23, İletişim Fakültesi’nden (İLEF) 16, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nden (DTCF) 12, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Eğitim Fakültesi’nden 5’er akademisyen, diğer bölümlerden ise toplamda 9 akademisyen kamu görevinden ihraç edildi. Mülkiye bünyesindeki iki fakülteden ihraç edilenlerin sayısı 28’e ulaştı.
İhraç edilenler akademisyenlerden bazıları şunlar:
Prof. Dr. Ahmet Haşim Köse (SBF-İktisat), Prof. Dr. Aykut Namık Çoban (SBF-Kamu yönetimi), Prof. Dr. Ayşe Gökçe Alpkaya (SBF-Uluslararası İlişkiler), Prof. Dr. Banu Beliz Altan (DTCF-Tiyatro), Prof. Dr. Funda Başaran Özdemir (İLEF), Prof. Dr. İlhan Uzgel (SBF-Uluslararası İlişkiler), Prof. Dr. L. Funda Şenol Cantek (İLEF), Prof. Dr. Mine Gencel Bek (İLEF), Prof. Dr. Nejla Kurul (Eğitim), Prof. Dr. Nezihe Selda Öndül (DTCF-Tiyatro), Prof. Dr. Tülin Sağlam, (DTCF-Tiyatro), Prof. Dr. Nur Betül Çelik (İLEF), Prof. Dr. Ülkü Doğanay (İLEF), Prof. Zeliha Etöz (SBF-Kamu yönetimi).
EMNİYET'TEN 417 PERSONEL
Resmi Gazete'nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlanan KHK'ya göre, Emniyet Genel Müdürlüğünden, aralarında emniyet müdürlerinin de bulunduğu 417 personel kamu görevinden çıkarıldı.
JANDARMADAN 893 ASKER
Ayrıca Yüksek Seçim Kurulundan 10, Yargıtaydan 10, Sermaye Piyasası Kurulundan 1, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığından (TOKİ) 2, Türkiye Radyo Televizyon Kurumundan (TRT) 80, Vakıflar Genel Müdürlüğünden 2, Avrupa Birliği Bakanlığından 3, Dışişleri Bakanlığından 48, Ekonomi Bakanlığından 15, İçişleri Bakanlığından 49, Jandarma Genel Komutanlığından 893 asker, Sahil Güvenlik Komutanlığından 3 asker, Kültür ve Turizm Bakanlığından 16, Milli eğitim Bakanlığından 2 bin 585 kişi kamu görevinden çıkarıldı.
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) bünyesindeki 330 akademik personel de kamu görevinden çıkarılanlar arasında yer aldı.
17 KİŞİ GÖREVE İADE EDİLDİ
Öte yandan, daha önce görevden uzaklaştırılan 2 Emniyet Genel Müdürlüğü, 1 İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler, 1 Kültür ve Turizm Bakanlığı, 9 Milli Eğitim Bakanlığı, 4 Sağlık Bakanlığı personeli ise göreve iade edildi.
ABD'de öğrenim gören 2 kişinin de öğrencilik statüsü geri verildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 2 Ocak'ta toplanan Bakanlar Kurulunca Anayasa'nın 121. maddesi ile 2935 Sayılı Olağanüstü Hal Kanunu'nun 4'üncü maddesine göre, alınan kararlar doğrultusunda hazırlanan 686 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete'nin bugünkü son mükerrer sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
Buna göre, 686 Sayılı KHK ile terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca, devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan kişiler, kamu görevinden başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın çıkarıldı.