FIA, Ekim sonunda, motor teknolojisinin dondurulmasına ilişkin detayları içeren sportif düzenlemelere yeni bir ek madde getirdi. Yapılan bu ilavede, motora tümüyle son şekli verilmeden önce, takımların yapmasına müsaade edilecek değişiklikler belirtiliyor. Yeni kurallar, bu süreçte, motorun ilgili mercilerden son onayı almadan önce, takımlara detaylarda bazı değişiklikler yapma imkanı sağlamış olacak.
Bu değişiklikler, 19.000 rpm sınırının uygulanmasını öngören diğer yeni kuralların da yolunu açmış oluyor.
Motor teknolojisinin dondurulması konsepti motor üreticilerinin işine gelmezken, kurallardan dolayı memnun olmayacak bir diğer taraf da muhtemelen daha az sollama seyretmek zorunda kalacak olan izleyiciler olabilir.
Bu süreçteki ilk adım, örnek motorların Monaco'da takımlardan alınarak incelenmesiydi ki, bu da Monaco Anlaşması'yla ilk motor teknolojisini dondurma kuralları beklentisi içinde yapılmıştı.
Daha sonra son iki yarışı tamamlamaları için takımlara zaman tanınmasına rağmen, motorlar Japonya GP'ye kadar teknik inceleme için FIA yetkililerine teslim edildi. Ardından sezonun son yarışının bitimiyle birlikte motorlar son haliyle teslim alındı.
Şimdi ise yeni madde ile, takımlara motorun belli bazı kısımlarında değişiklik yapmaları için 15 Aralık'a kadar süre tanınıyor. Bu değişikliklerin montaj ve yan donanım dahil motorun belli kısımlarıyla - piston, subap, kam ve dirsekler- sınırlı olduğu ve motoru 19,000 rpm limitine düşürmek için yeniden ayarlamasıyla ilgili olduğu belirtiliyor. Motor performansını artırmaya yönelik olmayan bu değişikliklerin takımlara motor çevresindeki bölümün yeni şasiye uydurulmasına imkan sağladığı ifade ediliyor.
Belirtilen 15 Aralık tarihinden sonra ise, motor üzerindeki değişiklikler tümüyle dondurulacak ve FIA'nın yeni bir talimatı olmadan hiçbir değişiklik yapılamayacak. Tabii motorun güvenirlik sorunlarını çözmek için belli değişiklikler yapılabilecek.
Yeni devir limiti ise takımların kendi elektronik kontrol ünitelerince ayarlanacak. Böylece motorun ayarlanan limitin üzerine çıkması engellenmiş olacak.
Geçmiş sezonlarda pilotlar sollama yapmak için gücü artırmak maksadıyla motorun ayarlarını değiştirebiliyorlardı. Bundan sonra ise sollama yapmak için kullanılan "push to pass" özelliği olmayacağından dolayı, sollama yapmak isteyen herhangi bir pilot bu avantajı kullanamayacak.
Önümüzdeki sezon tek lastik tedarikçisinin olacağı da düşünülürse, pilotların sollama yapmak için daha önce olduğundan kısmen daha az fırsata sahip olacağı söylenebilir.
Bu durum ise, FIA'nın Formula 1'i daha zevkli hale getirme amacı ile tezat oluşturuyor. Fakat yine de temkinli konuşarak gelecek sezonu beklemek de fayda var.
TurkiyeF1.Com