HABER

Yeni mezunlara kariyer ipuçları

Askerlik mi yüksek lisans mı yapsam yoksa bir iş mi bulsam gibi soruların cevaplarına ışık tutmak için Yenibiris.com, öğrencilere ve yeni mezunlara yardımcı olacak bazı ipuçları hazırladı.

Online iş ve insan kaynakları sitesi Yenibiris.com, üniversite son sınıf öğrencilerine ya da okulunu yeni bitiren ve kariyerini nasıl yönlendireceğini bilemeyenlere ışık tutuyor. Yenibiris.com, hemen iş aramaya başlamak, askere gitmek ya da yüksek lisans yapmak gibi seçenekler arasında kalan öğrenci ya da mezunlara yol gösterecek ipuçları hazırladı. İşte, zihinlere en çok takılan sorular ve bundan sonra öğrenci ve yeni mezunların hayatlarına yön verirken dikkat etmeleri gerekenler...

Mezun olmama iki ay var. Diplomamı almadan iş arama sürecine başlamalı mıyım?

İş arama süreci mülakatlardan çok önce başlar. Hatta okul seçimi sırasında başlar. Siz bugüne dek hiçbir şey yapmadıysanız, ne istediğinizi ve nasıl biri olduğunuzu sorgulayarak süreci başlatmalısınız. Eğer eksik gördüğünüz bir yanınız varsa, hazır hâlâ öğrenciyken bu eksiklikleri okulun ve okuldaki danışmanların yardımıyla giderebilirsiniz. Bu arada iletişim ağınızı oluşturmaya başlamayı da unutmayın.

Herkes iş bulmanın çok zor olduğunu söylüyor. Arkadaşlarım arasında bir yıldır iş aradığı halde bulamayanlar var. Hemen iş bulmak için ne yapmam gerek?

İş arayan kişi sayısı ve yeni mezun sayısı arttıkça, iş bulmak da doğal olarak zorlaşıyor. Bu sorunun yanıtı sizin kullandığınız yöntemle doğrudan ilişkili. Kendinizi iyi analiz ettiniz mi? Eksikliklerinizi tamamladınız mı? Bütün kanalları doğru kullanıyor musunuz? Doğru ve etkili bir özgeçmiş yazdınız mı? (Kendiniz için gerçekten) doğru yerlere başvuruyor musunuz? Bu tür soruları tek tek irdelemek gerekli. Bir yıldır iş aradığı halde bulamayan arkadaşlarınız bu bir yılı oturarak mı, yoksa bir yerlerde staj, dönemsel iş, kurs, seminer vb. ile mi geçirdiler? Bu soruların yanıtlarına göre hareket etmek en doğrusu.

Bütün iş ilanlarında deneyim istiyorlar. Benim tecrübem yok, peki ne yapmalıyım?

İş ilanlarında deneyim istenir ama tüm yöneticiler de bilir ki deneyim zamanla kazanılan bir özelliktir. Bu sorunun cevabı, sektöre ve hatta kuruma göre değişir. Bu yüzden üniversite yaşamı boyunca yapılan stajların, yarı zamanlı işlerin büyük önemi vardır. Deneyim mutlaka isteniyorsa, o ilana yeni mezun olarak başvurmanız gereksiz olur. Ama bir ön mektupla bu işle ilgili deneyim kazanmak için istekli olduğunuzu ve bir şans istediğinizi anlatabilir, mülakat sırasında da başarılı olursanız o şirkette çalışma şansını yakalayabilirsiniz. Özgeçmişlerdeki ön yazılar bu yüzden çok önemli. Doğru kurgulanmış bir ön yazı, sizinle ilgili fikir verecektir.

Askerlik konusu... İş arama sürecinde bu sorunu nasıl çözerim? Yoksa hemen askere mi gitsem?

Eğer olanak varsa ve gerekli prosedürleri hayata geçirmek mümkünse hemen gitmekte fayda var. Kısa dönem askerlik, zaman kaybetmeden, pürüzsüz bir biçimde iş yaşamına atılmanızı sağlar. Çünkü askerlik öncesinde, kariyer hedeflerinize uygun işlerde çalışma olanağınız sınırlı olabilir. Zaten birçok iş ilanında "askerliği yapmış olma" şartını görürsünüz. Sonuçta okul bitiminden hemen sonra askerlik yapmak en iyisi diyebiliriz. Burada ne istediğinizi doğru olarak ortaya koyabilmeniz gerek. Evlilik, yüksek lisans, para biriktirme, sağlık sorunları gibi nedenler varsa tabii ki erteleme yönünde karar verebilirsiniz. Askere gitmeden bulacağınız işlerde bu durumu açıkladığınız halde işe girmeniz istenirse, problem yok demektir.

Yüksek potansiyelli bir adayı askerlik engeline rağmen kurumlar kaçırmak istemezler. Veya askere gidene dek yarı zamanlı deneyim kazanacağınız işlerde çalışabilirsiniz. Askerlik yapmadan çalışma olanağı buluyorsanız, tercihinizi yaparken temel konuyu göz önünde bulundurun:

-İşletmeler askerlik yapmayanları geçici olarak değerlendirebilir ve farklı ücret statüleri uygulayabilir, hazırlıklı olun.
-Her şeye rağmen iş dünyasını tanımak ve deneyim edinmek isteyebilirsiniz.

Kendimi analiz etmek istiyorum ama yardıma ihtiyacım var. Kişilik ve kariyer belirleme testleri, danışmanlık gibi hizmetler çok mu pahalı? Kendinizi analiz ederken bol bol okumaya, düşünmeye, araştırmaya ve deneyimli kişilerle konuşmaya ihtiyacınız var. Danışmanlık ve kariyer testleri birer seçenek. Ayrıca sanıldığı kadar pahalı seçenekler değil. İnternet üzerinden çok düşük ücretlerle kişilik testi ve sonuçlarını veren şirketler mevcut. Bir de seçme ve yerleştirme yapan kurumlardaki danışmanlar da, size hem e-posta ortamında, hem görüşme yaparak, hem de telefonda vakitleri yettiğince yardımcı oluyorlar. Ayrıca mezun olduğunuz veya olmak üzere olduğunuz okulların kariyer danışmanlık sistemlerini araştırın ve okuldan da destek almaya çalışın. Destek ararsanız, bulmanız zor değil.

Özgeçmiş hazırlamaya çalışıyorum ama bu konuda yüzlerce örnek var. Hangisinin doğru olduğunu nasıl bilebilirim?
Çeşitli kaynaklardan özgeçmiş örneklerini inceleyip bunların ortak noktalarını yakalayarak kendi özgeçmişinizi yaratabilirsiniz. Tek bir özgeçmiş tipi doğrudur diye bir şey yok. Biçim farklılıkları söz konusudur. Onlardan fikir edinip özgeçmişinizi hazırlayın, hatta çalışma hayatındaki tanıdıklara, deneyimine güvendiğiniz kişilere, hazırladığınız metni gösterin, fikirlerini alın. Eğer bir danışmanlık firmasına başvuruyorsanız, mülakat sırasında özgeçmişinizi değerlendirmelerini, yorum yapmalarını rica edebilirsiniz. Ayrıca www.yenibirisakademi.com adresinden de internet üzerinden özgeçmiş hazırlama üzerine bir eğitimi cüzi bir ücret karşılığında alabilirsiniz.

Eğitim aldığım konunun kişiliğime uygun olmadığını düşünüyorum. Bambaşka bir alanda kariyer yapmak istemem sakıncalı mı ve bana zaman kaybettirir mi?

Bu, eğitim aldığınız konuya göre değişir ama genel olarak sakıncalı olduğunu söyleyemeyiz; sadece bilgi ve deneyim kazanmak konusunda biraz daha dezavantajlı olursunuz. İçinizdeki potansiyel size bir konuda çok başarılı olacağınızı söylüyorsa, buna kulak verin ve şansınızı deneyin. Belki biraz daha fazla çalışmanız gerekecek ama kendinizi geliştirerek aradaki farkları kapatmak elinizde. Bir de şu duruma dikkat... Çok özel bir bölüm bitirip de bu işi yapmak istemediğinizi düşünüyorsanız, bir kez daha düşünmenizi öneriyoruz. Sadece kulaktan dolma bilgilerle mi yoksa deneyimleyerek mi bu kanıya vardınız? Biraz daha araştırmaya, belki bir süre staj şeklinde de olsa kendi mesleğinizi denemeye karar verebilirsiniz.

Önerilen başlangıç ücretleri çok değişken. Ücret konusunda kendimi nasıl ifade etmeliyim?

Ücret, kurumun gücüne, finansal yapısına, kültürüne ve hedeflerine göre değişen bir olgudur. Uluslararası şirketler farklı, yerel şirketler farklı, küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler farklı politikalar uygularlar. Sizin ücretinizi, siz değil potansiyeliniz belirler. Düşük ücretli bir yerde çalışmaya başlayıp kısa süre içinde istediği ücreti almaya başlayan insanlar var. Bunun yanı sıra uzun süre çok düşük ücretle çalışıp kendine yeni iş arayan kişiler de var. Ücret politikasını belirleyememiş, çalışanlara eşit davranmayan ve sürekli yeni mezunlarla çalışıp, sirkülasyonu yüksek olan kurumlar da söz konusu. Size önerimiz, görüşmeler sırasında ücret konusunu karşı tarafın açmasını beklemek. İyi bir iş bulma konusunda kendinize çok güveniniz varsa, belirlenen koşulları gözden geçirip hareket edebilirsiniz. Çok istediğiniz bir firmada düşük bir ücret karşılığında deneyim kazanmak da bir tercih olabilir.

En Çok Aranan Haberler