LEFKOŞA (İHA) - KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, BM Genel Sekreterliği tarafından bugün sunulan Kıbrıs'la ilgili yeni planda pek yeni bir şey olmadığını vurguladı, "Statümüz, egemenliğimiz, eşitliğimiz konusunda var olan şüphe ve endişelerimiz devam etmektedir" dedi.
Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, sabah saatlerinde başlayan yoğun görüşme trafiğinin ardından telefonla, "Barışa evet, plana hayır" mitingine katılan vatandaşlara seslendi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Özel Temsilcisi Thomas Weston, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto, siyasi parti liderleri ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Hayati Güven'le görüşmelerinin ardından miting alanındaki halkı selamladı ve De Soto tarafından bugün iletilen planın yeni şekliyle ilgili ilk değerlendirmesini yaptı.
Belgenin değiştirilmiş şekliyle bugün iletildiğini, parti liderleri ile yarın tekrar toplanıp değerlendirme yapacaklarını belirten Denktaş, "Yeni dediler ama pek yeni değil, eski belgedir. Statümüz, egemenliğimiz, eşitliğimiz konusunda varolan şüphe ve endişelerimiz devam etmektedir" dedi.
Yeni belgeyi değerlendirmek amacıyla parti liderleriyle yarın tekrar biraraya geleceklerini de söyleyen Cumhurbaşkanı Denktaş, "Nelerin tuzak olduğunu, nelerin tehlike teşkil ettiğini biliyoruz. İki halk 1900'den bu yana kendi insanına doğru göç etti. 1963 öncesinde karma köyler 600'den 103'e düştü" ifadelerini kullandı.
ZEMİN HENÜZ YOK Rum halkının yüzde 80'inin belgeyi reddettiğini, Kıbrıs Türk halkının da ayağa kalktığını belirten Denktaş, "Demekki iki tarafın biraraya geleceği zemin henüz oluşturulmadı. Bunun sebebi bize eşit muamele yapılmaması, Kıbrıs Rumu'nu meşru hükümet olarak yüceltmeleridir. Şimdi AB yolunda Rum'u biraz daha yüceltme çabası devam etmektedir" diye konuştu.
Toprak ayarlamasının ancak sınır ayarlaması şeklinde olabileceğini de yineleyerek, "Yeşilırmak'a kadar uzanan eller boş dönecek" ifadelerini kullanan Denktaş, halkın endişe etmemesini istedi ve özetle şunları söyledi:
"Yıllar önce önümüze yine planlar konmuş, acele imza atmamız istenmiş, Kuzey'de ekonomik hayat durmuştu. Ancak bir süre sonra yeniden hakkınızın peşinde faaliyete geçerek daha güzel günlere gitmek için imanlı bir şekilde çalışmıştınız. Hakkınızı kimse gasp edemez. Sizi kimse evinizden, köyünüzden çıkartıp yeniden göçmen yapamaz. Göçmen olmak istemiyorsunuz. Sizi göçmen yapmak isteyenler utansın. Göç meselesi Kıbrıs'ta 1975 anlaşması ile halledilmiştir. Size BM garanti vermiştir. İki kesimlilik anlaşması tasvip edilmiş, karşılıklı nüfus mübadelesi yapılmış, toprak ve mal-mülk konusunda esaslar tesbit edilmiş ve bu şekilde bir geleceğe hazırlanın denilmiştir. KKTC yasaları bu vaatlere, bu anlaşmalara uygun olarak yapılmış, mal-mülk mübadelesi bu şekilde cereyan etmiş ve etmektedir. Rumlar Güney'de rehabilite edildiler ve zenginleşmektedirler. Kuzeyde Kıbrıs Türkleri yerleşmiş ve rehabilite edilmiştir. Bunları yeniden söküp göç yollarına sevk etmek insanlığa uymaz. Bu konularda gereken her şey yapılacak, bu haksızlığa boyun eğmemek için el birliğiyle mücadele devam edecektir."
Cumhurbaşkanı Denktaş halkı, köyüne, egemenliğine, anavatanına dört elle sarılmaya da çağırdı, "İstediğimiz barış Rumların yeniden içimize sızıp bizi yeniden zor duruma sokamayacakları, sağlam, iki devlet, iki egemenlik esasına dayalı kalıcı bir barıştır" diyerek mesajını tamamladı.