YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yeni Teşvik Yasası Diyarbakır'da Yatırımcılara Anlatıldı-Ekonomi Bakanı Çağlayan: "Geçmişte Türkiye Hasta Diyenler, Allah Şifa Versin Şimdiyoğun Bakım Çadırındalar, Allah Onları Kurtarsın"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Geçmişte Türkiye hasta diyenler, Allah şifa versin şimdi yoğun bakım çadırındalar, Allah onları kurtarsın" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Geçmişte Türkiye hasta diyenler, Allah şifa versin şimdi yoğun bakım çadırındalar, Allah onları kurtarsın" dedi.

Bakan Çağlayan, Türkiye üzerinde hesap yapanların, "ekonomisi gelişmez, bundan etkilenir" diyenlerin Türkiye ekonomisinin ne kadar dinamik ne kadar canlı olduğunu gördüklerini söyledi.

"Avrupa'da yangın var" diyen Bakan Çağlayan "Geçmişte Türkiye hasta diyenler, Allah şifa versin şimdi yoğun bakım çadırındalar, Allah onları kurtarsın. Avrupa ekonomisinin düzelmesini istiyoruz çünkü onlar partnerlerimizdir. Biz insanların başarısızlığı üzerinden veya devletlerin üzerinden olumsuz planlar ve programlar yürüten bir ülke değiliz" diye konuştu.

Pazar çeşitliliği oluşturduklarını ve Afrika, Asya, Pasifik ve Amerika pazarlarına ihracatı yüzde 50'ye yakın artırdıklarını dile getiren Çağlayan, şunları söyledi:

"Çok önemli hedefler ve kazanımlar elde ettik. Bu konularda Türkiye'nin asla geri gitmesi mümkün değildir. Ümit ediyorum ki yıl sonu itibariyle ihracat hedefimizi Allah'ın izniyle aşmış olacağız. Türkiye ihracatla büyüyen bir ülkedir. İhracat büyürse Türkiye büyüyor, Türkiye büyürse işsizlik azalıyor. Bundan dolayı ihracat bizim için o kadar önemlidir. Fakat ihracat dışarıdan göründüğü gibi o kadar kolay bir iş değil. Dünyanın 200 ülkesiyle mücadele edeceksiniz, uluslararası alandasınız. Diyarbakır'da, Muş'ta, Ankara'da, İstanbul'da ve İzmir'de öyle mal satmaya benzemez bu iş. İhracat meydanı er meydanıdır, kolay iş değildir. Ancak buna rağmen bakın ihracatçılarımız, çok çabuk duruma adapte oluyorlar. Türkiye'ye son 8 yılda 120 milyar dolarlık yatırım yapan yabancı sermayenin yüzde 75'i Avrupa'dan geliyor. Bunlar Türkiye'nin siyasi istikrarına, ekonomik istikrarına, coğrafik avantajlarına geliyor."

-"Diyarbakır, hizmet ihracatı da yapmak zorunda"

Bakan Çağlayan, Diyarbakır'ın son 8 yılda ihracatını 25 kat artırmasındaki sebebin, Diyarbakır'ın hem içinde olduğu bölge hem de etrafındaki ülkelerle önemli bir lojistiği olmasından kaynaklandığını kaydetti.

Diyarbakır'ın, Türkiye'de geçmişte Çin'i kendisine korku yapanlara meydan okuduğunu dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti:

"Teşekkür ediyorum Diyarbakırlı ihracatçı kardeşlerime. Diyarbakır ihracatında Çin ikinci sıradadır, ellerinize sağlık. Diyarbakır'dan, Çin'e ihracat yapıyorsunuz. Bunlar anlatılsa 10 sene evvel bırakın ya dalga mı geçiyorsunuz derlerdi. Ama bunu gerçekleştiriyoruz. Böyle bir lojistik avantajımız var. Mermer, un ihraç ediyorsunuz, inşallah bunlar yeni teşvik sistemiyle beraber daha fazla artacak. Diyarbakır sadece mal ihracatı değil, hizmet ihracatı da yapmak zorunda. Çünkü Diyarbakır'ın birçok avantajları var. Diyarbakır tarihiyle, kültürüyle, mazisiyle, geçmişiyle, sanatıyla, her şeyiyle Türkiye açısından, Doğu ve Güneydoğu için son derece önemli. Yeni teşviklerle Diyarbakır bu bölgenin sağlık turizmi merkezi haline geldi. Yurt dışından getireceğiniz her bir hastanın yol parasının yüzde 50'sini benim bakanlığım ödüyor. Şimdi de Türkiye'de adeta bir pozitif ayırımcılık yapan yeni bir teşvik sistemi uyguluyoruz. Bu benim hayalimdi."

-"Burası Çin'den daha avantajlı"-

İstanbul'dan ve Türkiye'nin çeşitli yerlerinden bir çok yatırımcının da beraberinde Diyarbakır'a geldiğine işaret eden Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu arkadaşlarımız Diyarbakır'daki yatırımcılarla biraraya gelerek neler yapabileceklerini konuşacaklar. Size yatırım yapmanız için bundan daha uygun fırsat dünyanın hiçbir yerinde yok. Bir asgari ücretlinin sadece işveren net aylık ücretini verecek, geri kalan bütün miktarlar devlet tarafından benim bakanlığım tarafından karşılanacak.

Oda başkanlığım döneminde bölgesel asgari ücret diye bir öneride bulundum. Gayem bu bölgelerin gelişmesi ve kalkınması, bu bölgedeki kardeşlerimin işsiz kalmamasıydı. Bugün şükürler olsun öyle bir teşvik sistemi ki bu bölgede yatırım yapan insan bırakın cebinden para harcamayı, adeta cebine para koyacak duruma gelmiştir. Burada 5 milyon liralık bir yatırım yapan ve 40 kişiyi çalıştıracak bir işletme, 6'ncı bölgede olduğu zaman KDV istisnası alacak, bir kere KDV yatırımda yok. Gümrük vergisi muafiyeti alacaksınız. Diğer taraftan yapacakları yatırımın yüzde 50'si vergi indirimi olacak. Sigorta işveren desteği devlet tarafından karşılanacağı için burada 826 lira bir avantaj getirecek. Burada yapacağınız yatırımlarda 900 bin liraya kadar faiz devlet tarafından ödenecek. Gelir vergisi stopajı ödenmeyecek, SSK işçi primi ödenmeyecek. Burası Çin'den daha avantajlı. Böylelikle bu yatırımcının 5 milyon 797 bin liralık bir geliri olacak. Bu çerçevede Diyarbakır dışından gelen yatırımcıların burada yatırım yapmaya davet ediyorum."

-"SSK işveren payındaki yüzde 50'lik bölümü de biz ödeyeceğiz"

Yatırımcıların kendisinden "madem cömertlik yaptınız işçi priminin yüzde 50'sini 10 yıl karşılıyorsunuz, diğer yüzde 50'sini de verin" şeklinde bir ricası olduğunu aktaran Bakan Çağlayan, "Biz de ilgili bakan arkadaşlarla konuştuk, kararnameyi imzalayıp başbakanımıza gönderdik. İnşallah bir iki gün içinde imzalanacak ve SSK işveren payı üzerindeki yüzde 50'lik bölümü de 10 yıl biz ödeyeceğiz. OSB'de yapılan yatırımda bu süre 12 yıla çıkıyor" dedi.

Konuşmaların ardından bakanlar Çağlayan ve Eker ihracat sıralamasında ilk 10'a giren yatırımcılara plaket verdi.

(Bitti)

Muhabir: Nail Kadırhan-Aziz Aslan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler