Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü İsmail Yücel, "Elektronik ortamda artık genel kurul ve yönetim kurulu yapılabilmesi mümkün. Bunlar çok iddialı şeyler" dedi.
Yücel, Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Merkezi Kayıt Kuruluşu ve denetim, vergi ve danışmanlık şirketi KPMG işbirliğiyle GSO'da düzenlenen "Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun Şirket Hayatına Etkileri, Denetim, Sanayicilere Yönelik Teşvik ve Vergi Sistemi" konulu konferansta yaptığı konuşmada, bin 535 maddeden oluşan yeni kanunun 2011'de meclis tarihinde belki de hiç görülmemiş bir mutabakatla kanunlaştığını anımsattı.
Yeni kanunun, 55 yıl yürürlükte kalan eski kanuna göre ticaret erbabı tarafından daha çok bilindiğini ifade eden Yücel, kanunu Türkiye'ye uyumlaştırdıklarını ve sektörün, ticaret erbabının kanunu daha fazla sahiplenmesini sağladıklarını belirtti.
Elektronik ortamda Türk Ticaret Kanunu'nun getirdiği çok köklü değişiklikler olduğunu dile getiren Yücel, "Elektronik ortamda artık genel kurul ve yönetim kurulu yapılabilmesi mümkün. Bunlar çok iddialı şeyler. Türkiye'nin dünya ölçeğinde iddiasını ortaya koyan şeyler ve biz Allah'a çok şükür bunları başardık" diye konuştu.
Türkiye'de bulunan 844 bin sermaye şirketinin 500 bininin faaliyetsiz olduğuna dikkati çeken Yücel, şöyle konuştu:
"Bunların 247 bininin de vergi mükellefiyeti terkin edilmiş. Sadece ticaret sicilinde kayıtları var. Yani fişlerinin çekilmesi bekleniyor. Biz ticaret sicil müdürlüklerimize genelgemizi yaptık. Bu maddenin uygulanmasıyla ilgili süreç başladı. 500 bin sermaye şirketi, Türkiye'nin ihtiyacı mıdır- Kişisel görüşüm bana göre 500 bin sermaye şirketi bile Türkiye'nin ihtiyacının üzerindedir.
Türkiye'de maalesef sadece 'şirketim olsun' diyerek kurulmuş on binlerce şirket var. Bu kanun bu meseleyi netleştirmiştir. Sermaye şirketi olmak sonuçlarıyla birlikte ayrı bir kişi olmaktır. Siz müteşebbis olarak ayrı bir kişisiniz ama kurduğunuz şirket ayrı bir kişidir. Bu kanunda eskisine oranla şirketinizle sizin aranızdaki hukuku çok daha net bir şekilde düzenliyor. İşte, borçlanma yasağında neden bu kadar gürültü çıktı, çünkü kanun dedi ki, (artık elini şirketinin cebinden çekeceksin. Sen ayrı bir kişisin, şirketin ayrı bir kişi.)"
-MERSİS Projesi-
Yücel, bakanlık olarak ticaret sicil işlemlerinin elektronik ortamda tutulmasıyla ilgili görevleri de olduğunu vurgulayarak, bu konuda sürdürülen Merkezi Sicil Kayıt Sistemi "MERSİS" projesi hakkında da bilgi verdi.
MERSİS'in bu yıl sonunda Türkiye genelinde uygulamada olacağını ve şu anda Mersin'de pilot olarak uygulandığını ifade eden Yücel, "MERSİS şu demek; MERNİS vatandaşlar için neyse, işletmeler için MERSİS odur. 16 haneli, benzersiz, tekil, anahtar bir numarayla bütün işletmeleri projeye dahil edeceğiz" dedi.
Ticaret sicili kapsamında bu numarayla ticaret sicili işlemlerinin yapılabileceği, elektronik bir altyapı oluşturulmuş olacağını ifade eden Yücel, şunları kaydetti:
"Dolayısıyla hem kamu kuruluşları hem de üçüncü kişiler, ticaret sicilinde aleni olan bilgilere doğru, güvenilir ve hızlı bir şekilde, elektronik ortamda ulaşabilecekler. Elektronik ortamda da 10-15 dakika içinde şirket kurmak mümkün olabilecek. Değişiklik işlemleri yapabilmek mümkün olabilecek. Bu da yeni Türk Ticaret Kanunu'nun anlayışı gereği Türkiye'de devrim niteliğinde bir değişiklik."
GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu da verdiği önemli bilgilerden dolayı Yücel'e teşekkür ederek, günün anısına hediye takdim etti.
Konferans, konuyla ilgili uzmanların sunumlarıyla devam etti.
Muhabir: Orhan Çiçek/Sevil Çelik
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz