HABER

Yeni üniversite sınavı sistemi ÖSS gibi mi olacak? ÖSS sistemi nedir, nasıldı?

Yeni üniversite sınavı sistemi tekrar gündemde... Yeni başlıklara bakılırsa yeni üniversite sistemi ÖSS sınavını andıran bir sistem olacak ve görünüşe göre LYS YGS gibi sınav farklılıkları bu yıl itibriyle kalkıyor. Dedikodulara göre yeni üniversite sınav sistemi en yakın olarak ÖSS sistemine benziyor. Peki, ÖSS sistemi nedir? ÖSS sınavı ile hangi prensipler uygulanıyordu? İşte yeni üniversite sistemi hakkında öne çıkan her şey!

Yeni üniversite sınavı sistemi ÖSS gibi mi olacak? ÖSS sistemi nedir, nasıldı?

Yeni üniversite sistemi dedikodularla ve yeni demeçlerle su üstüne çıkmaya devam ediyor. Bugün ortaya çıkan söylentilere göre yeni üniversiteye giriş sınavı sistemi, Türkçe ve Matematik ağırlıklı olacak. Lakin en belirli özelliği ile 'yalın ve sade' bir sınav sistemi planlanıyor gibi. YÖK başkanı, bugün yaptığı açıklamalarla akıllara ÖSS sınavını getirdi. Haberimizde, 2010 yılında üniversite sınavı sisteminden çıkarılan ÖSS sınavı ile ilgili detaylara bakacağız; ÖSS nedir, nasıl bir sistemdi ve LYS - YGS'ye oranla farkları neler? İşte ÖSS hakkında tüm detaylar...

ÖSS SINAVI NEDİR? YABANCI DİLLER SINAVI NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİYORDU?

ÖSS sınavından önce YÖK, ÖYS uygulanıyordu. ÖYS sınavı da, tıpkı LYS ve YGS sınavları gibi çoklu sınavlardan oluşuyor, sınavların sadeleştirilmesi için ÖSS sistemi getirilmişti. ÖSS'ye geçiş esnasında, yine 1999 yılı içerisinde OBP sistemi uygulamasına geçildi ve öğrencilerin lise alanlarına göre yüksek öğrenim kategorisine geçişi sağlandı. Bir diğer taraftan ÖSS sisteminde birçok düzenleme de aynı yıl içerisinde gerçekleşti.

Bir sonraki yıllarda da ÖSS sınav sistemi uygulandı ve üniversiteye girişte 2009'da uygulanmak üzere iki sınavlı bir sistem önerdi.YÖK'ün Sezer'e sunduğu Yükseköğrenim Stratejisi Raporu'na göre yeni sistem: Lise son sınıfta bitirme sınavı. Sonra iki ve dört yıllık eğitim için iki ayrı sınav. Tıp bölümü, mühendislik bölümü gibi dört yıllık bölümlerin sınavı ayrı günlerde 4 aşamalı sınav zincirinden oluşuyordu.

2010 yılında, üniversite sınavı sistemi ile ilgili köklü değişikliklerin sinyalleri geldi. Dönemin YÖK başkanı Yusuf Ziya Özcan, SAT sınavlarına dikkat çekerek Türkiye'de SAT odaklı bir sınav sistemi uygulanması ön görüldü. Uygulandı da... ÖSS'nin rafa kalkması ile ilgili ilk sinyal, dönemin YÖK başkanının açıklamalarıyla ortaya çıktı. ABD üniversite sınav sistemi, SAT 1 ve SAT 2 sınavları, Türkiye'deki üniversite sınavı sistemi için oldukça dikkat çekmişti. Haliyle, 2010 yılı itibariyle, yine 1999 yılı öncesinde uygulanan iki basamaklı sınav sistemi uygulandı. Yeni sistemde Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) adı verilen birinci basamak sınavı ile Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) adıyla ikinci basamak sınavları yapılmaya başlandı.

YENİ ÜNİVERSİTE SINAVI SİSTEMİ İLE İLGİLİ YÖK'TEN TAZE AÇIKLAMALAR: SADE BİR SINAV...

YÖK başkanı şu açıklamaları yaptı; Üniversite giriş sınavlarına da temas etmek istiyorum. Yükseköğretim dünyanın her yerinde dinamiktir, canlıdır. Bu durum birtakım değişiklikleri tabii olarak gündeme getirmektedir. Üniversiteye sınavsız geçiş mümkün olmamakla birlikte daha yalın ve sade bir sistemi Türkiye'ye kazandırmanın kaçınılmaz olduğu da bir gerçektir. Giriş sistemi şu an 2 aşamalı. İlki Mart diğeri Haziran ayında ve toplam 5 gün. Bu durum lise eğitimini olumsuz etkilemektedir. Sınavı 1 haftada gerçekleştirmeyi planlamaktayız. Bir değişiklik de puan türünde olacak. 18 puan türünü de azaltmayı planlıyoruz. Sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türü olacak. Türkçe ve Matematik, bu sınavın merkezinde olacak.

En Çok Aranan Haberler