HABER

Yeni vergi sistemi geliyor

ANKARA (İHA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Devlet Bakanı Ali Babacan, devlet tahvili ve Hazine bonosu ile diğer menkul sermaye iradı gelirlerinin vergilendirilmesinde, 2005 yılında da bu yıl uygulanan sistemin uygulanacağını; ancak 2006 yılından itibaren 2006'da ihraç edilecek Hazine bonosu ve devlet tahvillerinden geçerli olmak üzere stopaj yoluyla vergilendirmeye dönük yeni bir sisteme geçileceğini açıkladılar.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Devlet Bakanı Ali Babacan, Plan ve Bütçe Komisyonu'na gelişlerinde ortak bir açıklama yaptılar. Bakan Unakıtan açıklamasında, menkul sermaye iratları ve bu kapsamda devlet tahvili ve Hazine bonolarının vergilendirilmesinde, 2004 yılında geçerli olan istisna ve muafiyet uygulamalarının 2005 yılı için de aynen geçerli olacağını söyledi. Unakıtan, 1 Ocak 2006 tarihinden sonra ihraç edilecek devlet iç borçlanma senetlerinden geçerli olmak üzere bütün menkul kıymet gelirlerinin aynı oranda vergilendirileceğini, vergilemenin banka ve aracı kurumlar tarafından menkul kıymetin alım-satım bedeli arasındaki fark üzerinden yapılacağını belirterek, kaynaktan kesme sistemiyle basit uygulaması olan bir vergilenmeye geçileceğini ve bu şekilde vergilenen gelirler için ayrıca beyanname verilmeyeceğini kaydetti.

Söz konusu düzenlemenin 2006 yılı başından itibaren geçerli olacağını yineleyerek, bu tarihten önce ihraç edilmiş olan menkul kıymetlerden sağlanan gelirler için geçerli olmayacağını ifade eden Unakıtan, 2006 yılbaşından önce ihraç edilen devlet tahvili ve Hazine bonolarıyla ilgili olarak, ihraç tarihinde geçerli olan sistemin uygulanacağını bildirdi. Unakıtan, geçmişe yönelik herhangi bir vergileme yapılmayacağını kaydetti.

Unakıtan, bir soru üzerine mevcut vergilerle ilgili çalışmaların yapıldığını, yakında bu oranların belirlenerek açıklanacağını kaydederek, vergi iade sistemindeki son tahlillerle ilgili bugün bir açıklama yapılacağını da belirtti. Menkul seyrame iratlarının vergilendirilmesindeki yeni sisteme 2006'da geçilmesinin nedenini ise Unakıtan şöyle açıkladı:

"Bununla ilgili olarak bankalar ve aracı kuruluşların hepsinin, bilgisiayar ve teknolojik altyapılarını tamamlamaları lazım. Çünkü bu birlikte yürütülen bir sistem, her tarafın da hazır olması lazım" dedi.

YENİ VERGİ SİSTEMİ, 1 OCAK 2006'DAN İTİBAREN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK Devlet Bakanı Ali Babacan ise, mevduat, hisse senedi, Hazine bonosu, devlet tahvili, eurobond gibi tüm finansal enstrümanlarla ilgili 1 Ocak 2006'dan itibaren yeni bir vergi sistemine başlanacağını söyleyerek, bu vergi sisteminde söz konusu finansal enstrümanlar için tek ve basit bir vergi sistemi geleceğini belirtti. Babacan, vergi uygulamalarında hiçbir zaman geriye yönelik uygulama olmayacağını ve böyle bir uygulamaya izin vermeyeceklerini de kaydetti. Babacan, "Özellikle Hazine bonolarıyla ilgili önemli bir konu var. Bu seneki muafiyet şu anda eğer hiçbir şey yapılmazsa 31 Aralık 2004'te sona eriyor. Yeni yapılacak yasal düzenlemeyle bu muafiyet aynen 2005 yılında da devam edecek" dedi.

Babacan, 1 Ocak 2006'dan itibaren geçerli olacak yeni vergi sisteminin, bu tarihten itibaren ihraç edilecek tahvil ve bonolar için geçerli olacağını, ihraç tarihinin esas olduğunu söyledi. Babacan, tek ve basit sistemin yerli ve yabancı tüm yatırımcılar için geçerli olacağını, kurumların aldığı menkul kıymetlerle ilgili herhangi bir değişiklik olmadığını, sadece bireysel vergiler için geçerli olduğunu kaydetti.

Maliye Bakanı Unakıtan, 1987 yılından bu yana kurumlar vergisi mükellefleri açısından aktiflerinde 2 yıldan daha fazla bir süreyle duran iştirak hisseleri ve gayrimenkullerin satışından doğan kazançların sermayeye eklenmesi koşuluyla kurumlar vergisi istisnası uygulandığını ve bunun halen Kurumlar Vergisi Yasası'nın geçici 28. ve 29. maddeleri uyarınca bankalar ve bütün kurumlar vergisi mükelleflerinin yararlandığını anımsattı. Unakıtan, bu maddelere göre sürdürülen istisna uygulamasının yapılacak düzenlemelerle bankalar ve bütün kurumlar açısından kalıcı hale getirileceğini bildirdi.

Unakıtan, geçici 28. ve 29. maddelerdeki kurumlar vergisi istisnasına paralel olarak uygulanan tapu harcı istisnasının da 31 Aralık 2004 tarihi itibariyle sona ereceğini belirterek, bundan sonra gayrimenkul satışlarının tapu harcına tabi olacağını bildirdi

Unakıtan, şimdiye kadar kurumlar vergisi istisnasına bağlı olarak gayrimenkul satışlarında KDV istisnası uygulandığını da anımsattı. Unakıtan, enflasyon muhasebesine geçilmesinden sonra bazı satışların zararla sonuçlanması sonucunda sermayeye eklenecek kazanç olmadığı için kurumlar vergisi istisnasının uygulanamaması nedeniyle, KDV istisnasının da uygulanamadığını kaydetti. Unakıtan, bu nedenle bu tür satışlarda uygulanacak KDV istisnası uygulamasının, kurumlar vergisi istisnasından bağımsız olarak ele alınacağını ve kalıcı olarak düzenleneceğini kaydetti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler