Gerek gündelik sohbetlerde gerekse yazışmalarda karşımıza sıklıkla çıkan sözcükler arasında yeni yıl kelimesi de bulunur. Bu sözcük cümle içerisinde isim haliyle kullanılmaktadır. Yazımında ise çoğunlukla yanlışlık yapılan kelimelerden biridir. Bu yüzden yeni yıl yazımı konusu ayrı bir önem taşımaktadır. Kelimelerin doğru yazılışıyla alakalı en güncel bilgiler TDK sözlüğünde yer alır. Bu sözlükten faydalanıldığında yazım hatası sorunu da ortadan kalkar.
Bir sene dört mevsimden meydana gelmektedir. Bu dört mevsimlik sene bittiğinde başka bir yeni seneye gireriz. Bunu da belirtirken sıklıkla yeni yıl sözcüğünü kullanırız. Cümle içerisinde isim görevini üstlenen bu kelimenin yazımında birçok kişi hata yapmakta ve bu hata neticesinde de ortaya ciddi yazım yanlışları çıkmaktadır. Kelimeleri gerek söylerken gerekse yazarken doğru bir şekilde kullanmak oldukça önemlidir. Ayrıca kullandığımız sözcüklerin manasını da bilmemiz gerekir. Türk Dil Kurumunun güncel sözcük sitesinde sözcüklerin yazılışı, okunuşu ve anlamları yer almaktadır. Bu bağlamda yeni yıl TDK’ye göre manası şu şekildedir:
Yazım kurallarına göre iki sözcükten meydana gelen ve birleşme esnasında her iki sözcükte de herhangi bir mana bozulması yaşanmayan kelimeler her zaman ayrı olarak yazılmaktadır. Buna göre yeni yıl bitişik mi yazılır sorununa yanıt olarak, hayır bitişik yazılmaz diyebiliriz. Türk Dil Kurumundaki bilgileri göz önünde bulundurduğumuzda bu sözcüğün ayrı olarak yazıldığını öğrenmekteyiz. Yani bu kelimenin sıklıkla “yeniyıl” olarak birleşik bir şekilde yazılması ve kullanılması, yazım kaideleri yönünden yanlış kabul edilir. Bu kelime her daim ayrı yani “yeni yıl” biçiminde yazılması gereken bir sözcüktür. Buna göre yeni yıl doğru yazılışı şu şekildedir: