KADIN

Yeni yıla az kaldı! İşte en popüler yeni yıl kararları

Yeni yıla sayılı günler kaldı. Birçoğumuz 2018 için planlarımızı tamamladık, bazılarımız ise hala düşünme aşamasındayız. Bazı toplumlarda yeni yıl kararları her yıl gerçekleşen bir gelenek haline geldi. Yapılan bilimsel araştırmalar, yeni yıl kararları alan insanların, almayanlara göre hedeflerini gerçekleştirmede 10 kat daha başarılı olduğu söylüyor.

Yeni yıla az kaldı! İşte en popüler yeni yıl kararları

Ocak ayının anlamı nereden geliyor?

Yeni yıla giriş ile yeni kararlar alma davranışı Eski Romalılarda yaygındı. Eski Roma zamanındaki inançlara göre bu, bir ibadetti aynı zamanda... Romalılar, güzel davranışlar sergilemek için aldıkları yeni yıl kararlarını, tanrı Janus'a sunarlardı. İngilizce'de yılın ilk ayı Ocak anlamına gelen January kelimesi bu tanrının adından gelmektedir. Roman tanrıları arasında en çok saygı duyulan tanrılardan biri olan Janus, aynı anda hem öne hem arkaya bakmasını sağlayan iki tane yüze sahip olduğuna kararlarının kökeni ve kendi kendine değişim başlatmanın zorluğunun tarihçesi buraya dayanır.

Araştırmalara katılan insanların yeni yıl beklentileri önem sırasına göre şöyle sıralanıyor:

Kilo verme

Daha düzenli bir yaşam

Daha az para harcama, daha çok tasarruf

Hayatı dolu dolu yaşama

Fit ve sağlıklı bir yaşam

Heyecan verici bir şeyler öğrenme

Sigarayı bırakma

Başkalarına hayallerini gerçekleştirmeleri için yardım etme

Aşık olma

Aileyle daha fazla vakit geçirme.

Hedef belirleyin

Psikologlar yeni yıl planları yaparken hedef belirlemenin önemli olduğuna dikkat çekiyor. İşte psikologların gözünden hedef belirlerken dikkat etmemiz gereken noktalar;

Tutumlar: Hedef belirlerken, cümlelerinizin olumlu bir dille kurulmasına dikkat edin.

Net tanımlar yapın: Yeni yıldan beklentilerinizi tanımlarken, net cümleler kurun. Hedefi tam ortasından vurup, öyle çağırın. “Bu yıl daha çok egzersiz yapacağım” demek yerine, “Bu yıl haftada iki gün spor salonuna gideceğim” deyin.

Yazmaya başlayın. Tam olarak neye ulaşmak istediğinizi bir kağıda yazın ve her gün görebileceğiniz bir yere asın.

Gerçekçi hedefler belirleyin. Hedef belirlerken, sadece ulaşabildiğiniz hedeflere karar kıldığınızdan emin olun.

Hareket planı oluşturun. Kendiniz (ve aileniz için de belki) bir zaman çizelgesi oluşturun.

Kendinize inanın. Yaptıklarınızla ilgili olumlu tutumunuzu korumaya devam edin. Hedeflerinizi ailenizle, arkadaşlarınızla paylaşın.

Büyük hedefleri küçük parçalara bölün. Hedefiniz ulaşılması zaman alacak ya da geniş bir alanı kaplayan cinstense, onu küçük parçalara bölmeyi ihmal etmeyin.

İşbirliği yapın.

Esnek olun. Aksamaların, başarısızlıkların her zaman olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.

Kendinizi ödüllendirin. Başarılarınızın farkına varın. Ulaştığınız her hedefiniz için, kendinize o hedeften daha küçük bir ödül sunun.

Hedeflenen bölgeleri tanımlamak

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler