İzmir'de özel hastanede görevli Diyet Uzmanı Seda Uşarer, yılbaşı gecesi bol miktarda yüksek yiyecek ve içecek tüketildiğine, sabah ise alınan fazla kaloriler nedeniyle pişmanlık yaşandığına dikkat çekerek, bu ruh halinde olanlar için 'ertesi gün diyeti' önerdi. Uşarer, “Yeni yılın ilk günü protein ağırlıklı kahvaltı yapın, bu, akşam alınan alkolün yakılmasını hızlandırır. Mutlaka 90 dakika yürüyün ki bir gece önce aldığınız kaloriler yağa dönüşmesin” dedi.
Uşarer, yılın son günü olan 31 Aralık’ta öğün düzeninin yine kahvaltı, öğle ve akşam yemeği olarak yapılmasını, sıkı ve sağlıklı bir kahvaltıyı hafif bir öğle yemeğinin takip etmesi gerektiğini söyledi. Gün boyu su içilmesinin önemine dikkat çeken Uşarer şu önerilerde bulundu:
“Yeni yıla evde girecekseniz yemeğe çok aç oturmamaya özen gösterin. Yemekten önce bir avuç kadar çiğ fındık, badem ile bir adet taze meyve ya da sütlü kahve gibi seçimler nefsinizi köreltebilir. Ana yemek öncesi peynirli salata, ızgara sebze ya da zeytinyağlılar ile başlangıç yapılabilir. Yılbaşının vazgeçilmez lezzeti hindi etidir. Hindinin yanında pilav, püre, çorba ya da ekmekten birini seçmeniz fazla karbonhidrat almamanızı sağlar. Eğer yemekten sonra tatlı ya da meyve tüketilecek ise karbonhidrat grubundan küçük porsiyonlar almanızı tavsiye ederim.
Tatlı olarak cevizli kabak tatlısı, fırında armut-ayva tatlısı ya da meyve, dondurma da olabilir. Yemek sonrası fazla kalori almamak için salatalık, havuç, biber gibi taze sebze ve meyveleri atıştırmalık olarak kullanabilirsiniz. Bir başka alternatif; tuzsuz fındık, badem, ceviz, yaban mersini, kuru üzüm gibi kuruyemişler ya da 1 kase patlamış mısır tüketebilirsiniz. Yılbaşı gecesi ev dışındaysanız daha dikkatli olmanız gerekmektedir. Bulunduğunuz mekanda açık büfe ya da limitsiz içki ve meze gibi seçenek sunan yerlerden uzak durmalısınız. Bu gibi durumlarda sadece yemeğe odaklanmayın. Sağlıklı düşünüp doğru karar vermek gerekiyor. Ana yemek olarak hindi, tavuk, balık veya kırmızı eti yanında salata ardından küçük porsiyonlarda tatlı ya da meyve yenilebilir. Yeni yıl sabahı kendinizi kötü hissetmek istemiyorsanız alkolü kontrollü tüketin. Önerim hem ortama uyum sağlamak hem de yemeğin tadını çıkarmak için alkol tercihinizin şarap olmasıdır. Şarap; votka, viski, rakı, rom ya da kokteyllere göre daha düşük kalorilidir.”
ERTESİ GÜNÜ PROTEİN TÜKETİN
Uşarer, yeni yılın ilk gününde öğünlerde proteine ağırlık verilmesini önererek, “2014’ün ilk günü protein ağırlıklı kahvaltı yapmanız akşam aldığınız alkolün yakılmasını hızlandıracaktır. Mümkün olduğu kadar ekmek, simit, poğaça, boyoz gibi kötü karbonhidratlardan uzak durmanız gerekiyor. Geç kahvaltı olacağı için öğle yemeği atlanabilir. Sadece 1 meyve ve çiğ fındık veya bademin olduğu bir ara öğün yapılmalıdır. Akşam yemeğinde ise ızgara ve salata şeklinde olabilir. Gün boyu yaklaşık 3 litre su içilmelidir. Suyun yanında bitki çaylarından özellikle yeşil çaydan destek alabilirsiniz. Bu arada mutlaka 90 dakikalık yürüyüş yapmanız bir gece önce aldığınız kalorilerin yağa dönüşmesini engelleyecektir” diye konuştu.