Yeni Zelanda kıyılarına vuran bir deniz canlısı, kamuoyunda ‘canavar ve dinozor’ların varlığı hakkında tartışma başlattı. Plenty Körfezi’nde çürümekte olan bedeni bulunan canlının ne olduğu anlaşıldı ancak, halk deniz canavarı iddialarını kesmiş değil.
Yeni Zelanda’nın kuzeyinde kalan Plenty Körfezi’nde kıyıya vuran deniz canlısına ait kalıntılar, kamuoyunda büyük şaşkınlığa neden oldu. Sun Live gazetesi, 9 metre uzunluğundaki canlının çürümekte olan cesedinin, ‘eski çağlarda yaşamış dev deniz canlılarına benzediği’ ifade etti.
Kumsalda gezinti yaparken kalıntıya ulaşan Yeni Zelandalılar, dev bir bir çene ve büyük dişlere sahip olan dev canlının videosunu YouTube’da yayınlayarak ne olduğunun anlaşılması için yardım istedi.
Yeni Zelandalı bir deniz biyoloğu, sahip olduğu farklı yüzgecinden dolayı canlının bir katil balina olduğunu tespit etti. Buna rağmen, bazı insanlar deniz canavarı iddialarını sürdürdü.
Discovery News’in haberine göre, bilim kurgu edebiyatında fazlasıyla yer edinen deniz canavarlarının en ünlü olduğu yerlerden biri Yeni Zelanda. Ada ülkesinde geçmişte birçok defa kıyıya vuran ve fazlasıyla bozuldukları için tanımlanması zorlaşan kalıntıların deniz cavarı kabul edildiği ifade edildi.
Deniz canavarlarının en çok tartışma yaratan türü, ilk olarak 1896 yılında Florida’nın St. Augustine kıyılarının açıklarında görülen ve ‘blob’, yani ‘damla’ olarak adlandırılan yapılar.
En ünlüsü 2003 yılında Şili’nin Pinuno Kumsalı’na vuran 13 tonluk doku kalıntısı, bazı bilim insanlarında tespit edilmemiş bir dev ahtapot türü olarak düşünülmüş, 2004 yılında yapılan biyokimyasal, moleküler ve DNA analizleri ise bu tuhaf yapıların büyük balinaların farklı türlerine ait olduğunu göstermişti.
ScienceDaily sitesinde Ocak 2004’te yayımlanan haberde açıklama yapan araştırma ekibinin başındaki biyolog Skip Pierce, ‘Şili’deki kalıntının mürekkep balığı veya ahtapot olmadığını, tersine ispermeçet balinasının bozulmuş hali olduğunu’ belirtmişti.
ABD kıyılarına geçtiğimiz yıl vuran bir kılıçbalığına ait göz de uzun süre tartışma konusu olmuştu:
Dünyanın en büyük balıklarını görmek istemez misiniz? İşte yeryüzünün en büyükleri...
Boyut olarak görenleri şaşkına çeviren denizlerin dev canlısı işte böyle görüntülendi.
Discovery Channel'da gösterilen bu yarı balığın bir deniz canavarı olup olmadığı tartışılıyor.
Bodur cüssesine rağmen hayvanın dişlerinin korkunç büyüklüğü görenlerde dehşete yol açıyor.
[**
**](https://www.mynet.com/denizcilerin-dev-kabusu-110100514860-1)
[**
**](https://www.mynet.com/tum-zamanlarin-en-buyuk-yaratigi-110100562791)
Nijerya'nın Bronny adası açıklarında, denizden dev bir manta vatozu çıkarıldı. Bir geminin çapasına dolandıktan sonra ölen balık, petrol sondaj gemisinin mürettebatını şoka soktu.
Nijerya'nın Bonny adası açıklarında dinlenen geminin çapasının kazayla vatoza çarptığı tahmin ediliyor.
Manta vatozlarının sıcak bölgelerde yaşadığı, bir tondan daha ağır oldukları, sert omurgaları olmadığı ve plankton yiyerek beslendikleri biliniyor.
Yakalanan vatozun yerel balıkçılara satılacağı açıklandı.
İşte yeryüzünün en büyükleri...
Dünyanın en büyük balıklarını görmek istemez misiniz? Balık dedik ama, bu denizanası istisna. Japonya'da 10 tonluk bir Troll teknesini batırdıkları bile oldu. O denizcilerin tam anlamıyla korkulu rüyası...
Dev balık açık artırma sonucunda 1.7 milyon Rupiye (Türk lirasıyla yaklaşık 32 bin) satıldı.
Pakistanlıların akın akın görmeye koştuğu 7 ton ağırlığındaki 12 metrelik köpekbalığı ancak 5 vinç yardımı ile karaya çekilebilmiş, insanlar akın akın fotoğraf çektirmeye gitmişti
Pakistan'ın güneyindeki Sind eyaletinin başkenti Karaçi'de insanların görmek için sıraya dizildiği ve üstünde gezindiği dev "balina köpekbalığı" dün açık artırma ile satıldı.
[**
**](https://www.mynet.com/tum-zamanlarin-en-buyuk-yaratigi-110100562791)
Belçika'nın kuzeyindeki Knokke-Heist plajında 13 metrelik yaralı bir Kaşalotun karaya vurduğu bildirildi.
Belçika Kraliyet Doğal Bilimler Enstitüsü'nden bir yetkili, karaya vuran balinada "birçok yara" bulunduğunu ve "can çekiştiğini" belirtti.
En büyük dişli balinalardan biri olan kaşalotun erkeklerinin boyu 22 metreyi, ağırlığı da 60 tonu aşabiliyor, dişilerinin boyu ise 17 metreyi, ağırlığı ise 38 tonu geçebiliyor.
600 metre derinlikte 200 yıl yaşayabilen bu tür, her şeyi yiyor, kutup ayılarını bile.
Denizlerin en ölümcül yaratıklarından Grönland köpekbalığı, birkaç metre yakınına kadar yaklaşan dalgıçlar tarafından görüntülendi.
Fransa'nın güneyinde yer alan bir gölde balık avlayan 30 yaşındaki Raphael Biagini, oltasına "büyük" bir balığın takıldığını hissetti.
Raphael'in bu balığı gölden çıkarması on dakika sürdü. Raphael, birlikte avlandığı arkadaşlarının yıllardır peşinde olduğu "devasa japon balığını" yakaladığını görünce çok şaşırdı.
Tam olarak 13 kilo ağırlığındaki balıkla poz veren Raphael, fotoğrafın çekilmesinin ardından dev balığı tekrar göle bıraktı.
Japonya'nın Sado Adası açıklarında görüntülenen bir balık, dünyanın dört bir yanında küçük, büyük milyonlarca insanın keyifle izlediği yeşil dev Shrek'e benzerliğiyle dikkati çekti.
İngiliz Gazetesi Daily Mail, Japon kıyılarında oldukça sık görülen Semicossyphus reticulatus türü balığı, "dünyanın en çirkin balığı" olarak nitelendirdi. Yaklaşık 30 yaşlarında olan, özellikle iri çene yapısıyla Shrek'i anımsatan balık, bu nedenle yeşil devin adıyla anılmaya başlandı.
Japonya'da yapılan açık artırmada mavi yüzgeçli büyük bir ton balığı tam 396 bin dolara (600 bin TL) alıcı buldu.
Dünyanın en büyük balık pazarı Tsukiji'de yapılan açık artırmada, 346 kilogram ağırlığındaki dev ton balığı rekor fiyat olan 396 bin dolara satıldı. Balığın kilosu ortalama 1150 dolara satılmış oldu. Bu konudaki önceki rekor 2001 yılında, 202 kilogram ağırlığındaki bir ton balığının 240 bin dolara satılmasıyla kırılmıştı.
Dünyanın en büyük deniz ürünleri tüketicisi olan Japonya, Büyük Okyanus ve Atlantik Okyunusu'nda yakalanan mavi yüzgeçli ton balıklarının yüzde 80'ini tüketiyor.
Vahşi doğa ile ilgili televizyon programı yapan İngiliz balıkçı Jeremy Wade, 8 gündür peşinde olduğu dev pirana balığını yakalamayı başarmıştı.
52 yaşındaki Wade, Afrika'da bulunan Kongo Nehri'nde kaplan balığının peşine düşmüştü.
Bir köpekbalığının boyutlarına ulaşabilen ve 32 keskin dişi bulunan kaplan balıkları, insanlara saldırmaları ve timsah yemeleri ile tanınıyor.
Uzun uğraşlar sonunda da tatlı su balıklarının en tehlikelisi olarak bilinen dev balığı yakalamayı başarmıştı.
Pisa kenti yakınındaki San Rossore Doğal Yaşam Parkı’nda Morto ve Serchio nehirleri arasında kalan bölgede sahile vurmuş bir balina bulundu.
25 metre uzunluğundaki balinanın, yolunu kaybederek, sığ sulara geldiği ve tekrar yolunu bulamadan da öldüğü tahmin ediliyor.