KADIN

Yeniden sarkarsa ne yaparım?

Göğüs dikleştirme ameliyatı düşünüyorsunuz ama bu kadar emeğin sonunda “Göğüslerim yeniden sarkar mı acaba?” diye de endişe ediyorsunuz. O halde gelin konu hakkında Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Ahmet Sönmez’e kulak verelim.

Yeniden sarkarsa ne yaparım?

Öncelikle konu ile ilgili bilinmesi gereken nokta tüm germe ameliyatları zaman ile tekrar gevşemeye başlar. Bu dokuların doğası gereğidir. Yıllar içinde dokular elastikiyetlerini kaybeder, yer çekimine karşı koyamaz ve gevşer.

GEVŞEME NE KADAR SÜREDE GERÇEKLEŞİR?

Germe ameliyatı bu süreci tersine çevirir ve karın, yüz, meme hangi doku söz konusuysa tekrar eski şekline kavuşturur. Ama bu tür ameliyatlar zamanı durduran ameliyatlar değildir.

Yıllar içinde yeni ameliyat edilen doku yine yer çekiminin etkisine maruz kalır ve tekrar gevşeme sürecine girer. Burada asıl hasta adaylarını endişelendiren durum “Gevşeme ne kadar sürede gerçekleşir?” sorusu.

Gevşemenin süresine etki eden başlıca faktörler şöyle sıralanabilir: Göğüslerde sarkma oluşması üç boyutlu bir olaydır, doku bir bütün olarak sarkar. Dolayısıyla bunun düzeltilmesinde kullanılacak yöntem de üç boyutlu olmalıdır. İple askılama gibi iki boyutlu yöntemler uzun süreli ve tatmin edici olamaz.

Meme dokusunun cerrahi yöntemlerle bir bütün olarak yukarıya taşınması ve gevşemiş olan derinin çıkartılması en uzun süreli neticeyi verecektir. Burada meme dokusunu asıl taşıyan kısım deridir. Dolayısıyla derinin kalitesi gevşemenin zamanı konusunda bir fikir verebilir.

Deri genetik olarak ince ve dirençsiz olabilir, üzerinde pek çok çatlak bulundurması derinin dirençsiz olduğu yönünde yorumlanabilir ya da deri yeteri kadar sıkı ve kuvvetlidir. Bu durumda deri kalitesi daha sıkı olan hastada sarkma o kadar geç gözükecektir.

Eğer meme dokusunu asıl taşıyan unsur deri ise derinin taşıyacağı yük de önemlidir. Yani meme dokusunun hacmi de ameliyattan sonra erken dönemde tekrar bir sarkma olup olmayacağını belirler. Deri zayıfsa taşıyacağı yük azaltılarak, yani aynı zamanda meme dokusu küçültülerek elde edilen sonucun daha uzun süreli olması sağlanabilir.

KAÇ YAŞINDA YAPTIRILMALI?

Buraya kadar meme dikleştirme ameliyatı düşünen kişinin kendi genetik özelliklerine ve tercih edilecek cerrahi tekniğe bağlı konulardı. Bir de ameliyatı kaç yaşında olacağınız ve ameliyat sonrası yaşam şekliniz önemlidir.

Meme küçültme veya dikleştirme ameliyatını erken sayılabilecek yirmili yaşlarda olanlar yıllar sonra kırklı veya ellili yaşlarına geldiklerinde ikinci bir ameliyat olmayı seçebilirler.

Eğer meme dikleştirme ameliyatı sonrası hamile kalınmış, emzirme dönemi geçirilmişse doğal olarak göğüs dokusunun deforme olması ve tekrar toparlayıcı bir işlem gerektirmesi mümkündür.

AMELİYAT SONRASI

Benzer şekilde ameliyat sonrası fazla kilo alma ve kilo verme gibi durumlar da meme dokularını deforme edebilir. Bu gibi durumlar sizin için geçerliyse yeniden dikleştirme ameliyatı sizin için uygun olabilir.

Meme dikleştirme ameliyatlarını doğum yaptıktan sonra, artık yeni bir hamileliğin planlanmadığı dönemde; otuzlu yaşların sonu veya kırklı yaşlarda olan hastalar büyük ihtimalle tekrar bir dikleştirme ameliyatına ihtiyaç duymayacaktır.

Bu kadar beklemek istemeyen ya da daha önceki yazılarımda bahsettiğim tarzda fiziksel sıkıntılardan ötürü küçültme veya dikleştirme işlemi geçirmiş olan daha genç hasta grubu da bilmelidir ki şikayetlerinin arttığı herhangi bir dönemde ikinci kez ameliyat olmaları mümkündür. Bu tür ameliyatlar sadece bir kez gerçekleştirilebilecek işlemler değildir.

Dr. Ahmet Sönmez
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı

www.drahmetsonmez.com
Facebook: @drahmetsonmezplastikcerrahi
Instagram: @drahmetsonmez
YouTube: Doç. Dr. Ahmet Sönmez

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler