Yenilik kelimesi Türk Dil Kurumuna dört farklı anlamda tanımlanmıştır. Yapılan bu tanımların dördü de isim türündedir. Yeni olma durumu, yeni olan herhangi bir şeyin özelliği yenilik kelimesi ile ifade edilir. Yenilik kelimesi "yeni" kelimesine "+lIk" ekinin eklenmesiyle türetilmiştir. Yeniliğin anlamları şu şekildedir:
Yenilik kelimesi atasözlerinde, deyimlerde ve bazı birleşik kelimelerde yer alan bir kelimedir. Ayrıca Türk Dil Kurumu Derleme Sözlüğü’ne göre farklı şehirlerde ve yörelerde yenilik kelimesi için farklı anlamlar da bulunur. Bu duruma örnek olarak Ankara’da Kalecik bölgesinde yenilik, yeni yetişen bağ için kullanılması gösterilebilir.
Yenilik eş anlamlısı kelimeler, yeniliğin birden fazla anlama sahip olması nedeniyle birden fazladır. Eskimiş, yetersiz olarak kabul edilen ya da zararlı görülen şeylerin yeni, yeterli ya da yararlı olanlar ile değiştirilmesi anlamında da yenilik kelimesi kullanılır. Yenilik kelimesinin eş anlamı olan kelimeler, söylenmek istenen duruma göre değişebilir. Örnek olarak eskimiş olanı yeni olanla değiştirmek anlamına gelen teceddüt kelimesi yenilik kelimesinin eş anlamlısı olan kelimedir. Yeniliğin eş anlamlısı olan sözcükler:
Yenileşim sözcüğü de yenilik kelimesinin eş anlamlısı olarak onun yerine cümle içinde kullanılır.
Yeniliğin eş anlamlısı olan kelimeler yenilik kelimesi yerine kullanılmadan önce yer alacağı cümlenin bütününe bakılmalıdır. Yenilik eş anlamlısı olan kelimelerle örnek cümleler: