YEMEK

Yer Fıstığının Faydaları Nelerdir?

Midemiz biraz kazınmaya başladığında, hafif bir açlık istediğimizde, atıştıracak bir şeyler ararız ya da illa acıkmamız gerekmez, film izlerken, kitap okurken veya bir şeyler ile uğraşırken elimiz sürekli bir atıştırmalığa gider.

Yer Fıstığının Faydaları Nelerdir?

Böyle durumlarda, ağır ve yağlı yiyecekler yemektense, genelde daha hafif, kuruyemiş gibi şeylere yöneliriz. Kuruyemiş denildiğinde ise akla gelen ilk isimlerden birisi de yer fıstığıdır.

Yer fıstığı tam da, böyle atıştırmalık istediğimiz zamanlarda ihtiyacımız olan kuruyemiştir! Yer fıstığı baklagiller ailesinden olan ve genelde direk tüketilmek ya da yağ yapılmak üzere kullanılan bir yiyecektir. Bu kuru yemiş aslen, Güney Amerika kökenlidir, fakat artık her yerde kolaylıkla bulunabilir.

Yer fıstığı, adı üzerinde yerde yetişen bir türdür ve sadece yediğimiz kısmı olan fıstığı değil, sapı ve kabuğu da başka alanlarda kullanılmak üzere değerlendirilmektedir. Yer fıstığı, lezzetli bir atıştırmalık olması yanında, oldukça sağlıklı bir yiyecektir. Bu kuruyemişin içerisinde bulunan besin maddeleri insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır.

Her gün belirli miktarlarda yer fıstığı tüketmek, sağlınıza birçok fayda sağlayacaktır. Örneğin yer fıstığı, doymamış yağ açısından zengindir. Bu yağ türü, kalp sağlığına dikkat edenlerin beslenme düzenlerinde mutlaka bulunması gereken bir yağ türüdür. Ayrıca yer fıstığı diğer birçok kuruyemişin aksine, içerdiği antioksidanlar bakımından birçok meyveye rakip olabilir.

Bu açıdan bakılınca mutlaka tüketilmesi gereken bir besin gibi gözükmektedir. Eğer yer fıstığının ne kadar faydalı bir kuruyemiş olduğuna hala ikna olmadıysanız, işte sizi ikna edebilecek yer fıstığının sağlığa 5 önemli faydası!

1.Yer Fıstığı Kalp Sağlığına İyi Gelir

Kalp hastalıklarının bir sürü nedeni olabilir. En sık rastlanan ve en çok görülen sebep ise, damarların çeşitli nedenle ile tıkanması sonucu oluşan rahatsızlıklardır. Damar tıkanıklığına ise tükettiğiniz yağların türünün çok büyük bir etkisi vardır. Bu nedenle doymuş yağ tüketilmesi genelde önerilmemektedir.

Az önce bahsettiğimiz gibi, yer fıstığı kalbe iyi gelen ve tüketilmesinde sakınca olmayan doymamış yağ türü açısından oldukça zengindir. Yapılan araştırmalara göre, bu ufak tefek atıştırmalık, kalp sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Birçok yer fıstığı gözlemlenerek yapılan araştırmalara göre, yer fıstığı kalp hastalıklarına yakalanma riskini % 22 gibi bir oranda düşürmektedir. Bu oran, bu kadar ufak bir yiyecek tarafından sağlandığı düşünülür ise, oldukça ciddi bir rakamdır.

2.Yer Fıstığı Alzheimera Karşı Korur

Alzheimer hastalığı, genelde 60 yaş üstü insanlarda görülen ve nedeni tam olarak bilinmeyen bir hastalıktır. Nedeni tam olarak bilinmediği için de, maalesef bir tedavisi yoktur. Alzheimer hastalığı, beyin dokusuna zarar vererek kişinin sosyal ve zihinsel becerilerini gerektiği gibi kullanmasını engellemektedir.

Tedavisi olmayışı, alzheimer hastalığını oldukça tehlikeli yapar. Bu nedenle bu hastalığa karşı alınabilecek tek önlem, engellemeye çalışmaktadır. Tam burada ise yer fıstığı devreye girer. Yapılan araştırmalara göre, niasin denilen madde açısından zengin olan besinler, alzheimer ya da yaşın ilerlemesi sonucu oluşan bunama gibi hastalıklar karşısında koruyucu etki gösterebilmekteler. Yer fıstığı ise bu madde açısından oldukça zengin bir besindir.

3.Yer Fıstığı Kolon Kanseri Riskini Azaltır

Kolon kanseri, diğer kanser türleri içerisinde en çok ölümcül sonuç doğuran ikinci kanser türüdür. Ne yazık ki bu kanser türü, tüm dünyada ve ülkemizde oldukça yaygındır. Her yazımızda söylediğimiz gibi, kanseri engellemek, kanserle savaşmaktan çok daha kolaydır. Bu hastalığa bir kez yakalandıktan sonra, deneyebileceğiniz tedavi çeşitleri, o kadar fazla olmayabilir.

Fakat kanseri önleyecek birçok yol bulunmaktadır. Yediklerinize dikkat etmeniz bu yolların başında gelir. Yapılan araştırmalara göre, yer fıstığı içerisinde bulunan bazı maddeler, anti-kanser etkileri gösterebildiği ortaya çıkmıştır.

Bu sayede, yer fıstığını kanseri önleyecek yiyecekler listesine ekleyebilir, günlük beslenme düzeninize, aşırıya kaçmayacak miktarda yer fıstığı ekleyebilirsiniz.

4.Yer Fıstığı Safra Taşı Oluşumunu Önler

Safra kesesi, vücutta karaciğerin altında bulunan ve sindirimi kolaylaştıran bir sıvı üretmek ile görevli bir organdır. Safra kesesinin ürettiği bu sıvı içerisinde çeşitli maddeler bulunmaktadır. Bu maddeler değişken sebeplerden dolayı katılaşıp, kristal halinde safra kesesinde kalabilir.

Safra taşı denilen durum bu şekilde oluşmaktadır. Bu rahatsızlık ciddiye alınmalı ve safra taşı ağrıları hissedildiği takdirde mutlaka doktora gidilmelidir. Fakat bu hastalığa yakalanmadan, engellemek de yer fıstığı sayesinde mümkündür.

Uzun bir gözlem süreci içeren bir araştırma sonucunda elde edilen bilgiye göre, her gün yaklaşık bir miktar yer fıstığı tüketen insanların safra taşı oluşturma riskleri % 25 oranında azalmaktadır.

5.Yer Fıstığı Diyabet Riskini Azaltır

Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet hastalığı, vücutta yeterli miktarda insülin üretilememesi ya da yeterli insülin üretildiği halde gerektiği gibi kullanılamaması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.

İnsülinin bu kadar önemli olmasının nedeni ise, kanda bulunan şeker, vücutta insülin maddesi yardımı ile hücrelere götürülmektedir. İnsülin maddesi gerektiği gibi işlevini yerine getiremez ise, kandaki şeker miktarı artar ve bu durum çeşitli organlarda hasarlara neden olmaktadır. Yapılan bir araştırma, yer fıstığı tüketmenin diyabet riskini % 21 gibi bir oranda düşürdüğünü ortaya çıkarmıştır.

Ayrıca yer fıstığı karbonhidratların emilimini yavaşlatmaktadır. Eğer sabah kalktığınızda bir miktar yer fıstığı yerseniz, gün boyunca kan şekeri seviyenizi düşük tutabilirsiniz.

SIRADA SİZİ ÇOK MUTLU EDECEK BİR BONUS VAR!

Yer Fıstığının Besin Değeri

Tablo bir porsiyon yani 100 gram yer fıstığı baz alınarak hesaplanmıştır.

  • Kalori (kcal): 567
  • Toplam yağ: 49 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 18 mg
  • Potasyum: 705 mg
  • Karbonhidrat: 16 g
  • Diyet lifi: 8 g
  • Şeker: 4 g
  • Protein: 26 g
  • A vitamini: 0 IU
  • C vitamini: 0 mg
  • Kalsiyum: 92 mg
  • Demir: 4,6 mg
  • D vitamini: 0 IU
  • Piridoksin: 0,3 mg
  • B12 vitamini: 0 µg
  • Magnezyum: 168 mg

En Çok Aranan Haberler