YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yeraltı Sıcak Su Kaynaklarından Elektrik Üretilecek

Afyonkarahisar'da sağlık turizmi, bina ısıtması ve seracılıkta kullanılan jeotermal enerjiden elektrik üretilebilmesi amacıyla çalışma başlatıldı.

Afyonkarahisar'da sağlık turizmi, bina ısıtması ve seracılıkta kullanılan jeotermal enerjiden elektrik üretilebilmesi amacıyla çalışma başlatıldı.

Afyonkarahisar Jeotermal Isıtma (AFJET) AŞ Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, AA muhabirine, şirketin kurulduğg 1994 yılından bu yana jeotermal enerjinin verimli kullanımına yönelik çalışmalar sürdürdüklerini söyledi.

Termal sularının kalitesi, tedavi ve rehabilitasyon merkezleri, otelleriyle Afyonkarahisar'ın "jeotermal turizmin başkenti" olduğunu belirten Ulutürk, ilin havalimanı, hızlı tren ve otoyolun tamamlanmasıyla yurt içi ve yurt dışında ön plana çıkacağını bildirdi.

Ulutürk, 6 bin yatak kapasiteli turistik tesisler dışında toplam 12 bin konutla iş yerinin ısıtılması ve seracılıkta yararlanılan jeotermal enerjiden elektrik üretilmesi için çalışma başlattıklarını dile getiren Ulutürk, şöyle konuştu:

"Jeotermal kaynaklardan elektrik üretimi projesi konusunda fizibilite çalışmaları yapıyoruz. Yeraltından 120-130 derecede çıkardığımız suyu sağlık merkezleri, oteller, seralar, konut ve iş yerlerine 90 dereceye düşürerek veriyoruz. Aradaki 30-40 derecelik sıcaklık düşürülüşünden elektrik enerjisi elde etmeyi hedefliyoruz. İlk etapta 1,5 megavat gücünde elektrik santralı kurarak AFJET AŞ'nin ihtiyacı olan elektriği karşılayacağız. Daha sonra elektrik üretimini yaygın hale getireceğiz. Projenin uygulanmasına gelecek yıl başlanmasını amaçlıyoruz."

-Jeotermal enerjinin yüzde 95'i kaynağına dönüyor-

Afyonkarahisar'daki jeotermal kaynakları tek elden yönettiklerini anlatan Ulutürk, jeotermal enerji kullanımında altyapı hizmetinin AFJET AŞ tarafından sağlandığını ifade etti.

Ulutürk, Afyonkarahisar'a gelen yatırımcının, sağladıkları jeotermal suyu alarak otelini ısıtıp duş ve havuzlarda kullandığını, kendi kuyularını açmak zorunda kalmadığını söyledi.

Böylece kontrolsüz kullanımı engellediklerine dikkati çeken Ulutürk, şunları kaydetti:

"Bölgesel ısıtma için saatte bin 400 ton metreküp 100 derecede jeotermal su çekiyoruz. Ayrıca oteller, ısınma ve teknolojik serada kullanılan jeotermal kaynağın tekrar doğaya reenjekte edilmesini Türkiye'de ilk kez gerçekleştiriyoruz. Kaynağın yüzde 95'ini tekrar yerin altına basıyoruz. 100 derece aldığımız suyu 50-60 derece olarak yerin altına veriyoruz. Otellerin havuz ve duşlarında kullanılarak kirlenen yüzde 5 oranındaki atık su ise toprağa geri dönmüyor."

Ulutürk, "çevre dostu, güvenilir, verimli ve temiz enerji" diye nitelediği jeotermal kaynağın daha verimli kullanımını sağlamak amacıyla araştırmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler