Erzurum ve bölgesindeki illerin yerel medya mensuplarının katıldığı 'Türk Yerel Medyası Avrupa Birliği Yolunda' bilgilendirme toplantısının üçüncüsü Erzurum'da başladı.
Türk Yerel Medyası Avrupa Birliği Yolunda toplantısı, Palan Otel'de düzenlendi. Üç gün boyunca sürecek olan toplantıya çok sayıda yerel basın temsilcisi ve muhabiri katıldı. Avrupa Birliği (AB) Genel Sekreterliği Araştırma ve Dokümasyon Başkanı Kayhan Özüm, AB Genel Sekreterliği olarak yerel medyaya önem verdiklerini söyledi.
Özüm, Türkiye'nin AB'ye girme sürecinde medyada süreçle ilgili olumlu ve doğru haberlerin yapılmaması nedeniyle basını bilgilendirme projesini uygulamaya soktuklarını ifade etti. Kayhan Özüm, AB'ye katılım sürecinin belli kesimlerin değil toplumun bütün kesimini ilgilendirdiğine vurgu yaparak, "Bu toplantılardaki asıl amaç, AB'ye katılım sürecinde toplumun bütün kesimlerini doğru bilgilendirmek. Bunun için de özellikle medyanın doğru bilinçlendirilmesini sağlamak." dedi.
"YEREL MEDYANIN DESTEĞİNİ İSTİYORUZ"
Projenin finansörlüğünü yapan İngiltere'nin Ankara Büyükeliçiliği görevlisi Yasemin Uyar, Türkiye'nin, AB'ye girişine en büyük desteği veren ülke olduklarını dile getirdi. Uyar, söz konusu proje için İngiltere hükümetinin 8 milyon Paund harcadıklarını belirtti. AB meselesinin, Türkiye'nin her karış köşesinde tartışılmasını ve kabul edilmesini istediklerine dikkat çeken Uyar, "AB'ye giriş sürecinde halk desteği çok önemli. Türk hükümeti, AB müzekereleri sürecinde takdir edilecek önemli reformlara imza attı. İngiltere olarak zor ve sıkıntılı süreci AB yolunda biz de yaşadık. Türkiye'nin AB'ye uyum reform çalışmalarına İngiltere olarak her zaman destek olacağız." diye konuştu.
"SESLİ VE ÖZGÜR DÜŞÜNMELİYİZ"
AB İl Daimi Temas Noktası ve Erzurum Vali Yardımcısı Mehmet Gök ise Türkiye'nin AB'ye giriş sürecinin önemli olduğunu dile getirdi. Vali Yardımcısı Gök, AB'ye giriş sürecinde hür ve sesli düşünmenin önemli olduğuna işaret etti. AB giriş sürecinde, Türkiye'nin zorlandığını ancak bunu başaracağına inandığını sözlerine ekleyen Vali Yardımcısı Gök, "AB sürecinde ekonomiden eğitime, insan haklarından medyaya kadar olan süreci Türkiye çok iyi değerlendirebilmeli. Sesli ve özgürce düşünmeliyiz, çünkü bu süreçte herkesin düşüncesine ihtiyaç var. AB sürecinde toplum olarak sorumluluklarımızı öğrenip üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.
AB Genel Sekreteri ve Büyükelçi Haluk Ilıcak da konuşmasında, şunları ifade etti: "Türkiye'nin AB'ye girme sürecindeki tüm gelişmeleri doğru bilgilerle Türk halkının tamamının haberdar olmasını istiyoruz. Bunun için de Türk halkının AB'ye giriş sürecini yerel medyadan takip etmesini istiyoruz. Yerel medya ile en küçük bölgelere, muhtarlıklara ulaşma imkanımız vardır. Türkiye olarak AB'ye giriş sürecinde reformları hazırlayarak, Türk halkının yaşam standartlarını AB ülkelerindeki standartlara getirmek istiyoruz. İster AB'ye girelim ister girmeyelim, bizler standartlarımızı yükseltmeliyiz. AB'ye giriş sürecini devam ettirmeliyiz. Türkiye'nin AB'ye giriş sürecinde AB ülkeleri Türkiye'nin AB'ye alınıp alınmaması konusunda referandum yapacaktır. Biz de ülkemizde AB'ye girelim mi? Giremeyelim mi? referandumu yapacağız. Bu referandumu yaparken, karar verecek olan Türk halkının yerel medyadan edindiği doğru bilgilerle kararını verecektir."
Büyükelçi Ilıcak, illerde AB'den sorumlu vali yardımcılarının atandığını da belirterek, il koordinasyon kurulları aracılığı ile AB projelerinden yararlanma adına çalışmalar yapıldığını söyledi. AB projelerinden yıllık 800 milyon euro aldıklarını ifade eden Ilıcak, 2013 yılındaki hedefin 900 milyon euro olduğunu belirtti. Ilıcak, projelerden faydalanmak için AB'nin kabul edeceği projeler hazırlamak gerektiğini vurguladı.
Türk halkının, 1975 yılında AB'ye Yunanistan ile birlikte ilk başvurusunda, o günkü siyasi yönetimin yanlış kararlar almasının, bugün hala bu yanlış kararı düzeltmekte zorlandıklarını belirten Ilıcak, şöyle devam etti: "Hükümet, kendisi karar verip, halkın desteğini almadan reform gerçekleştiremez. Reformların devamı ve hızının korunması için halkın desteği önemlidir. Yerel medya halkın yanı başında, küçük gruplarla ilgilenen mesaj veren bir görev ifade ediyor. Bunun için yerel medyanın Türkiye'nin AB'ye giriş sürecinde önemli bir görev üstleneceğini biliyoruz."
"İNGİLTERE, TÜRKİYE'NİN AB'YE GİRMESİNİ DESTEKLİYOR"
Programı destekleyen İngiltere Büyükelçiliği adına konuşan Büyükelçilik Küresel Daire Başkanı Maya Sivagnanam ise "İngiltere hükümeti olarak, Türkiye'nin AB'ye girmesini güçlü şekilde destekliyoruz. Desteklememizdeki sebep, Türkiye ekonomisi güçlenerek büyüyor. Komşu ülkeleriyle güçlü bir dostluk bağı var. Yeni reformlar yapmaya devam ediyor. Genç bir nüfusa sahip." dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz