Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, merkez bankalarının garanti vermesi durumunda yerel yönetimlerin daha iyi kaynaklara erişebileceğini belirterek, "Eğer merkezi hükümet tahvil ihracı için de garanti verecek olursa tahvillerin hem yerel hem de uluslararası düzeyde ihraç edilmesi imkanı doğmuş olur" dedi.
Bakan Şimşek, Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi'nde devam eden 5. Dünya Su Forumu kapsamında su sektörüne yönelik finansman imkanlarına ilişkin olarak düzenlenen oturumda yaptığı konuşmada, 2000 yılında her türlü fakirlikle mücadele etme esasına dayanan ve en önemli unsurları arasında "suya ve hijyene erişim"in de yer aldığı milenyum kalkınma hedeflerinin saptandığını hatırlatarak, bu konuda ilerleme kaydedilmiş olsa da bölgeler arasında dengesiz bir görüntü bulunduğunu kaydetti.
Küresel krizle bağlantılı olarak devlet gelirlerinin azalacağına, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akışının yavaşlayacağına ve kredi maliyetlerinin artacağına işaret eden Şimşek, 2003 yılında yayınlanan bir raporda, milenyum hedeflerine ulaşılması için su sektörüne yönelik yatırımların 2 katına çıkarılması gerektiğinin belirtildiğini, 2006 yılındaki bir başka raporun ise finansman zorluğu yaşanan bu alanda fonlara olan talebin de fazla olması nedeniyle bu yatırımların ikiye katlanmadığını iddia ettiğini dile getirdi.
Şimşek, Türkiye'de merkezi Hükümetin nüfusu 100 bini aşan kentlere yatırım için doğrudan yardım ettiğini, ancak daha küçük kentler için belediyelerin kaynaklarının çok önem taşıdığını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Bu açıdan bakıldığında suyun fiyatlandırılması son derece önemli bir olgu. Bir hizmetin yaratılmasının ve devam ettirilebilmesinin belli bir maliyeti var. Bu fiyatın doğru saptanması gerekir. Kullanıma göre bu fiyatta bir ayarlama yapılabilir."
Su yönetimi konusunda AB standartlarını uygulaması gereken Türkiye'nin, 2007-2023 yılları arasında bu amaca yönelik olarak 18 milyar dolar yatırıma ihtiyaç duyduğunu bildiren Şimşek, bu konuda oldukça yol alınmış olsa da hiçbir eksiklik olmadığı anlamına gelmediğini söyledi.
Şimşek, "Hizmet etkinliğini ve atık su arıtma tesislerini iyileştirmemiz, sürdürülebilir finansmanı sağlayabilmemiz, aynı zamanda kamu sektörüyle özel sektör arasındaki ortaklığı teşvik etmemiz gerekiyor. İleriye
doğru baktığımızda özel sektör sermayesini, kamu sektörüyle partnerlik halinde bu hizmetlere çekebilir miyiz? Tabii ki bunun için bazı garantilerin verilmesi gerekiyor. Ancak bunu sağladığınız takdirde acil ihtiyaçlara cevap verebiliyorsunuz" diye konuştu.
Bu konuda uluslararası finans kurumlarına da önemli bir rol düştüğüne işaret eden Şimşek, G 20 toplantısında IMF kaynaklarını iki katına çıkarma kararı alındığını anımsattı.
Şimşek, "Kaynaklar iki katına çıkarılsın' diye bir karar var ama bu kaynakların nasıl kullanılacağı konusunda da bir iyileştirmeye veya esnekliğe ihtiyaç olacak" diyerek, aynı hususun Dünya Bankası için de geçerli olduğunu söyledi.