Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, 2004 yılında taşeron firmalar Türkiye Taş Kömürü İşletmesi'ne (TTK) girdikten sonra iki ayrı facia yaşandığını belirterek, "Artık bu acıları unuttuk derken 17 Mayıs 2010 tarihinde Karadon’da, yine 7 Ocak 2013 tarihinde Kozlu’da taşeron şirketin çalıştığı alanlarda yeniden kazaları yaşadık. 2004 yılında taşeronlar işin içine girdiğinde böyle kazaların yaşanabileceği konusunda uyarmıştık. Hala aynı kanaatteyiz. Yerin altında taşeron olmaz." dedi.
Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesindeki Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü Ocağı'nda 7 Mart 1983’de meydana gelen grizu faciasında yaşamını yitiren 103 madenci için anma töreni düzenlendi. Sabah saat 07.45’deki anma törenine madencilerle birlikte sendika yöneticileri ve siyasiler katıldı.
BU ÜLKEYE CAN VERDİK
Törende bir konuşma yapan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, bugüne kadar 5 bin maden şehidi verdiklerini belirterek, "165 yıldır bölgede Türkiye ekonomisine can vermek, Türkiye ekonomisini kalkındırmak için alın teri döktük. Can verdik, kan verdik. 5 bin madenci şehidi ile emeğin Başkenti unvanını alırken bu işi ağır bedeller vererek öğrendik. Dünyada ki ekolojik gelişmeleri de göz önüne alarak bu işi en sağlıklı bir şekilde yapmaya başladık” dedi.
TAŞERON YERİNE TECRÜBELİ TTK İŞÇİSİ ÇALIŞMALI
2004 yılında taşeron firmalarının TTK’ ya girdikten sonra iki ayrı facianın yaşandığını söyleyen Alabaş “Artık bu acıları unuttuk derken 17 Mayıs 2010 tarihinde Karadon’da, yine 7 Ocak 2013 tarihinde Kozlu’da taşeron şirketin çalıştığı alanlarda bu kazaları yeniden yaşamaya başladık. Biz 2004 yılından itibaren taşeron sisteminin Türkiye Taş Kömürü Kurumu'na sokulduğunda böyle kazaların yaşanabileceğini TTK’nın bilgisini birikimini tecrübesinin bu işleri yapmaya elverişli olduğunu defalarca uyardık. Yer altında taşeron olmayacağını, bu acıları bizim unuttuğumuzu artık böyle acılar yaşamak istemediğimizi belirttik. Biz buradan bir kez daha tekrar ediyoruz. TTK Türkiye’nin madencilik açısından en tecrübeli kurumudur. Bu tür iş kazalarını yaşamak istemiyoruz. Hazırlık işlerinin taşeron vasıtasıyla değil, bu işi en iyi bilen TTK tarafından yapılmasını istiyoruz.” dedi.
İŞ GÜVENLİĞİ HER ZAMAN ÖNCELİKLİ OLMALI
Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürü Burhan İnan ise konuşmasında iş güvenliğine dikkat edilmesinin altını çizdi. Armutçuk Müessesesi'nde yeni kuyu çalışmalarının başladığını dile getiren İnan, Armutçuk Müessesesi'nde çıkan yangını fark eden işçinin dikkati sayesinde büyük bir felaketin eşiğinden dönüldüğünü söyledi. İnan konuşmasın da “Armutçuk’ta artı 200 ile eksi 700 kodları arasında yeni bir kuyu projesini hayata geçirdik. Bunun yerini belirledik. Şu anda Maden Tetkik Arama (MTA) tarafından pilot sondajlar yapılıyor. Bu kuyu eksi 700’e gelindiğinde ve galerileri sürüldüğünde Armutçuk’ta çok daha mükemmel bir havalandırma sistemi tesis edilecek. Nakliyat kolaylaşacak, işçimiz 10 dakikada ocağında olacak,10 dakikada kuyudan dışarıya çıkacak. Bu üretimi de çok olumlu yönde etkileyecek. Ancak özellikle ben bu projenin tam bir iş güvenliği projesi olduğunu düşünüyorum. Bu kuyu hayata geçtiğinde şu anda kullanmakta olduğumuz kuyuyu hava dönüş kuyusu yapacağız. Yeni kuyumuzdan temiz havamızı vereceğiz. Yine aynı şekilde ana aspiratörlerimizi değiştiriyoruz. Burası için yeni aspiratör imal edildi. Aspiratör binası ihale edildi. Bu yıl inşallah aspiratörü yerine monte edeceğiz. Bu ve benzeri çalışmayı biz idare olarak yürütüyoruz. Ancak sözlerimin başında da ifade ettiğim gibi iş güvenliği konusu hepimizin el atması gereken, hepimizin elini taşın altına koyması gereken bir konudur. Bu konuda bilinçlenmek çok önemlidir. Geçtiğimiz yıl örneğin bir işçi kardeşimiz bir yangını haber verdi. Biz işçi kardeşimizin duyarlılığı sayesinde Armutçuk müessesesini çok büyük bir felaketten kurtardık. Bu ve benzeri örnekleri çoğaltmamız mümkün” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Kur’an-ı Kerim okundu ve hayatını kaybeden maden işçileri için dua edildi. Mevlit şekeri ve gülsuyunun ikram edildiği törenin sona ermesinin ardından kuyu başında kafese binerek madene indi.
Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürü Burhan İnan, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu Kandilli Belediye Başkanı Nihat Saral, Gökçeler Belediye Başkanı Bekir Çolak, AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır ve Yönetim Kurulu Üyeleri, AK Parti Alaplı İlçe Başkanı Faruk Çaturoğlu ve yönetimi, CHP Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal ve yönetimi, CHP ve AK Partili İl Genel Meclis üyeleri, Amele Birliği Başkanı Hasan Yılmaz katıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz