Yerle bir kelimesi hem günlük konuşmalarda hem de yazışmalarda kullanılan sözcüklerden biri olarak bilinir. Bu kelime bazı yazılı mecralarda hatalı yazım şekliyle karşımıza çıkar. Yerle bir sözcüğünün doğru yazım şeklini öğrenmek için genellikle sözlük sitelerinden yararlanılır. Bu konuda Türk Dil Kurumuna ait olan ve sürekli güncellenen TDK sözlükleri rehberlik eder. Bu sözlük sayfası üzerinden kelimelerin nasıl kullanıldığı bilgisine ulaşılır.
Yerle bir kelimesi genellikle “etmek” ya da “olmak” yardımcı fiilleri ile birlikte kullanılan bir sözcüktür. Yerle bir yazımı ile alakalı en sık tereddüde düşülen kısım, kelimenin ayrı mı yoksa bitişik mi yazılması gerektiğidir. Dilimizde bazı sözcükler için ayrı yazılması kuralı varken kimi kelimeler için bitişik yazılması kuralı mevcuttur. Bunun yanı sıra bazı sözcükler kalıplaşmış olmasından kaynaklı bitişik yazım şekliyle de kullanılabilmektedir.
Yerle bir kelimesinin doğru yazımını araştıran kullanıcıların sözlük sitelerini ziyaret etmesi yeterlidir. Bu noktada Türk Dil Kurumu tarafından meydana getirilen TDK sözlükleri sayfası devreye girmektedir. Bu sözlük sayfası bünyesinde birçok kelimenin doğru yazımı, doğru söylenişi ve anlamları yer almaktadır. Bu bağlamda yerle bir TDK’ye göre her zaman “yerle bir” biçiminde ayrı yazılması gereken sözcükler arasındadır.
Yerle bir sözcüğü günümüzde yaygın olarak kullanılan kelime çeşitlerinden biri olmaktadır. Bu sözcük pek çok kullanıcı tarafından “yerlebir” şeklinde bitişik olarak yazılır. Ancak Türk Dil Kurumu bünyesinde bulunan bilgiler baz alındığında bu sözcüğün bitişik kullanımı, imla hatası yapılmış olarak sayılmaktadır.
Bu sözcüğün TDK açısından doğru kullanımı her daim “yerle bir” şeklinde olmalıdır. Bu kelimenin bitişik olarak yazılı sohbetler kullanılması, ciddi yazım hatalarının da görülme oranını yükseltmektedir. Tüm bu bilgilerden yola çıktığımızda yerle bir doğru yazılışı şöyledir: