Son dakika haberi: Yerli koronavirüs aşısı Turkovac’ın hatırlatma dozu (rapel doz) faz-3 klinik çalışması Azerbaycan’da başlıyor. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile Azerbaycan Bakü Sağlık Merkezi tarafından yürütülecek hatırlatma dozu faz-3 çalışması, Turkovac’a dair yurt dışında yapılacak ilk klinik araştırma özelliğini taşıyor.
Kırtepe Aile Sağlığı Merkezinde aşı olan Rukiye Güldal: - "Daha önce hiç aşı olmamıştım, çekinmiş, korkmuştum. Bana yerli aşı daha güvenli geldi. O yüzden özellikle TURKOVAC aşısını bekledim ve onu tercih ettim"
Kovid-19 aşı haritasında "mavi" kategoride bulunan ilde 3 günde 511 kişi Türkiye'nin yerli aşısı TURKOVAC'ı tercih etti - İl Sağlık Müdürü Ahmet Sarı: - "Daha önce hiç aşı olmamış bir kısım vatandaşımızın TURKOVAC'ı tercih etmesinden dolayı ilimize yeni heyecan oldu"
TURKOVAC aşısı Kütahya'da uygulanmaya başlandı
TURKOVAC aşısı Bilecik'te uygulanmaya başlandı
TURKOVAC aşısı Doğu Marmara ve Batı Karadeniz'de uygulanmaya başladı
TURKOVAC aşısı 7 Şubat'ta Sakarya'da tatbik edilmeye başlanacak
Son dakika haberine göre Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış Mynet’e yaptığı özel açıklamada TURKOVAC’ın delta varyantı üzerindeki etkinliğine dair fareler üzerinde yapılan çalışmalardan olumlu sonuçlar alındığını söyledi. Prof. Dr. Çalış, TURKOVAC’ın, Omicron varyantı üzerindeki etkinliğine dair çalışmalara da yakında başlayacaklarını söyledi.
Yerli aşı TURKOVAC Manisa'da uygulanmaya başlandı
Yerli aşı TURKOVAC Erzurum'da uygulanmaya başlandı
Yerli aşı TURKOVAC Yozgat'ta uygulanmaya başlandı
Son dakika haberine göre yerli aşı TURKOVAC vatandaşlara uygulanmaya başlandı. e-Nabız ve MHRS sistemi ile randevu alanlar bugün itibariyle isteğe bağlı olarak yerli aşı TURKOVAC olmaya başladı. Türkiye'de ilk yerli aşıların vatandaşlara yapılması bugün sabah saatlerinde İstanbul'da başladı. İşte yerli aşı TURKOVAC'la ilgili son dakika gelişmeleri...
Yerli ve milli aşı Turkovac randevusu almak isteyen vatandaşlar tarafından aşı randevusunun nasıl alınacağı merak ediliyor. Turkovac aşısı, acil kullanım onayını aldı. Aşının uygulamaya geçeceği tarih ve ayrıntıları araştırılıyor. Peki TURKOVAC aşı randevusu nasıl alınır ve TURKOVAC aşısı ne zaman yapılacak? İşte ayrıntılar...
Son dakika haberine göre yerli aşı TURKOVAC'ın üretim tesisinden Halk Sağlığı depolarına ilk sevkiyatı gerçekleşti. Soğuk zinciri korunarak 2-8 derecede saklanan 150 bin adet aşı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunda yapılacak kontrollerin ardından illere sevk edilecek.
İlgiyle takip edilen yerli Covid-19 aşısı Turkovac, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından acil kullanım onayı aldı. Gelişme sonrası Turkovac'ın yan etkilerinin olup olmadığı ve ne zaman çıkacağı merak ediliyor. Peki Turkovac aşısı yan etkileri var mı, varsa neler? Yerli aşı Turkovac ne zaman çıkacak? İşte ayrıntılar...
"Mutlu ve gururluyuz. Dünyada 6-7 ülkenin başardığı bir aşıyı ülkemiz de başarmış oldu. Bunun ardından daha nice aşılar gelecek. Aşı merkezimiz yapılıyor. Yeni aşı merkezimiz bittikten sonra nice aşıların Erciyes Üniversitesinden çıkacağını müjdeleyebiliriz"
Son Dakika Haberi: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca canlı yayında yerli aşı TURKOVAC için acil kullanım onayı verildiğini açıkladı. Bakan Koca, gelecek hafta sonundan itibaren yerli aşıda yaygın kullanıma geçileceğini söyledi. Şanlıurfa'da TURKOVAC aşısının acil kullanım izninin çıkışı ve seri üretime başlanması törenine video konferans yöntemi ile katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan da TURKOVAC'ın seri üretimine bugün itibariyle başlandığını duyurdu.
Son dakika haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "TURKOVAC inşallah tüm dünyayla, tüm insanlıkla buluşuyor" dedi. Erdoğan, TURKOVAC ile ilgili detayları saat 14.00'te açıklayacak.
Koronavirüs salgınına karşı aşı çalışmaları bütün hızıyla sürerken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Omicron varyantına karşın alınan tedbiri açıklayarak hatırlatma dozunun erken tarihe alındığını duyurmuştu. Bakan Koca'dan yerli aşıyla ilgili tarih duyurusu da geldi. Gelişme sonrası Turkovac aşısının son durumu ve ne zaman çıkacağı da merak ediliyor. Peki Turkovac ne zaman çıkacak? İşte ayrıntılar...
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, acil kullanım onayı başvurusu yapılan yerli Covid-19 aşısı TURKOVAC'ın henüz yeterli sayıda kişiye uygulanmadığını söyledi. Ceyhan, "Böyle bir aşının Faz-3 çalışmasının minimum 30-40 bin vaka üzerinde yapılması gerekir. Oysa bakanlığın açıklamalarından 2 bin vakayı daha yeni bulduğumuzu öğrendik. Henüz bilimsel bir açıklama yok, sonuç açıklanmadı. Sadece beyanlar var, 'biz etkili gördük' şeklinde beyanlar. Bunlar bilimsel anlamda yeterli değil" dedi.
Türkiye'nin yerli inaktif Kovid-19 aşı adayı TURKOVAC'ın acil kullanım onayı için başvurusu yapıldı. TURKOVAC'ın acil kullanım onayını alması için değerlendirme ve inceleme sürecinin en az üç hafta sürmesi bekleniyor. İşte yerli aşı TURKOVAC ile ilgili merak edilen detaylar!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC için acil kullanım onayı başvurusu yapıldığını duyurdu.
TURKOVAC Koordinatör Araştırmacısı Doç. Dr. Bedia Mert Dinç, yerli Covid-19 aşısının iki doz Sinovac aşısı yaptıranlara hatırlatma dozu olarak uygulandığı Faz 3 çalışmasında aşılanan gönüllü sayısının 600'e ulaştığını söyledi. Dinç, "Önümüzdeki günlerde bakanlığımızın onayı ile izinler çıktıktan sonra 2 doz BioNTech aşısı olmuş gönüllülerde de Turkovac etkinliğini araştıracağımız bir çalışma başlatacağız" dedi.
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan, yerli aşıda gelinen son noktayı açıkladı. Prof. Dr. Akdoğan, geçtiğimiz hafta başlatılan Turkovac'ın üçüncü doz olarak etkinlik ve güvenlik açısından Sinovac ile karşılaştırılacağı Faz 3 klinik araştırmasının Türkiye tarihinde yürütülen en büyük klinik araştırma olduğunu söyledi. Akdoğan, intranazal sprey aşısı (burun spreyi) çalışmasının ise başka salgınlar için de umut olabileceğini ifade etti.
Turkovac'ın Faz-3 çalışması kapsamında gönüllülere uygulanmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Tuna Demirdal, "Aşı olan gönüllülerin 6 ay boyunca antikor düzeyi kontrol edilecek. Koruyucu antikorlarına düzenli aralıklarla bakılması gönüllümüzün lehinedir" dedi.
Son dakika haberine göre Ankara Şehir Hastanesi Genel Hastane Başhekimi Doç. Dr. İhsan Ateş, "Turkovac aşımızın, Coronavac ile yaptığımız Faz-2 çalışmasında hem güvenli olduğu saptandı hem de etkinlik noktasında olumlu verilerimiz var" dedi.
Yerli koronavirüs aşısı Turkovac'ın hatırlatma dozu olarak kullanılması kapsamında, 41 merkezde klinik çalışma başlatıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, çalışmaya katılacak 3 bin gönüllü için çağrıda bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yaygın ulusal aşılama programımızla 18 yaş üstü nüfusumuzda ikinci doz aşılanma oranında yüzde 70 hedefine çok yaklaştık. Ayrıca TURKOVAC ve diğer milli aşı adaylarımızı en kısa zamanda seri üretime geçirerek tüm insanlığın kullanımına sunmayı taahhüt ediyoruz" dedi.
Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, yerli aşı TURKOVAC'ın Türkiye genelinde bin 100 gönüllüye uygulandığını ve takip edilen gönüllülerde bir yan etki dönüşünün olmadığını söyledi.
Türkiye'nin virüs benzeri parçacık (VLP) temelli ilk yerli Kovid-19 aşısını eşi Prof. Dr. Mayda Gürsel ile birlikte geliştiren Prof. Dr. İhsan Gürsel, VLP temelli yerli aşının yaygın kullanıma ne zaman geçebileceğine dair açıklamada bulundu. Gürsel, çalışmaların beklendiği yönde gitmesi halinde 2022'nin ocak-şubat aylarında aşının yaygın kullanımının gerçekleşebileceğini söyledi.
Kayseri Şehir Hastanesi'nde yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC'ın uygulandığı 36 kişide herhangi bir yan etki görülmedi.
Gevher Nesibe Hastanesinde oluşturulan TURKOVAC Aşı Çalışma Merkezi'nde 45 yaşındaki Mustafa Altuntaş'a Türkiye'nin ilk yerli Kovid-19 aşısı yapıldı
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, salgınla mücadelede “silahımız” dediği aşılarla ilgili olumsuz yorumlarda bulunan doktorlara ateş püskürdü. Yavuz, “Bilimsel verileri değerlendiren bir kişinin aşı yapılmaması gibi bir şey önermesi mümkün değil. Böyle çıkışlar yapanlar kendi kişisel çıkarları için yapıyorlar. Onlara bilim insanı dememek gerekiyor, şarlatan diyebiliriz. Şu an ilk bulduğunuz aşıyı olmanız gerekiyor” dedi.
Yerli Kovid-19 aşısı Turkovac için geçtiğimiz ay başlatılan Faz 3 çalışmasının ardından, bir yandan da Ankara ve İstanbul'da toplam 4 merkezde "üçüncü dozda Sinovac -Turkovac karşılaştırması" için Faz 2 araştırmalarına başlandı. Sonuçları 168 gün sonra alınacak çalışmayla birlikte hangi aşının daha etkili olduğu da öğrenilmiş olacak
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Faz 1 aşamasında kendisinin de gönüllü olduğu virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) aşı adayında Faz 2 aşılamalarının tamamlandığını açıkladı. Eylül'de yerli VLP aşısının Faz 3 çalışmalarına başlamayı planladıklarını kaydeden Bakan Varank, şu ana kadar herhangi bir yan etki görülmediğini söyledi.
TURKOVAC Aşısı Proje Lideri Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, "İngiliz varyantına karşı yaptığımız çalışmalarda, TURKOVAC aşısı yüzde 100 etkili. Transferik farelerde yaptığımız çalışmalarda yüzde 100 etkin olduğunu bulduk. Delta varyantı ile ilgili çalışmalar sürüyor" dedi. Özdarendeli ayrıca, "Toplum yüzde 70'in üzerinde aşılandığı takdirde, bu pandemi zamanla ortadan kaybolacaktır" açıklamasında bulundu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli aşı çalışmalarının başarılı bir şekilde devam ettiğini, hiçbir yan etkinin görülmediğini bildirdi.
"Laboratuvar testleri ve hayvan deneyleri tamamlanmış ilk 38 insana vurulan aşıda 38 insandan biri de ben oldum. Çalışmalar başarılı bir şekilde devam ediyor. Hiçbir yan etki görülmedi" - "Eğer Sağlık Bakanlığımız bir aşıya onay verdiyse bunu endişe etmeden vurulabilirsiniz. Onun için de lütfen aşılarınızı olun"
Koronavirüs pandemisi etkisini sürdürürken yerli aşı çalışmaları da son hızla devam ediyor. Çalışmalarda büyük ilerleme kaydedilirken Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yerli aşının çıkış tarihi hakkında açıklama geldi. TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal da katılmış olduğu canlı yayında aşının çıkacağı tarih hakkında bilgi verdi. Peki yerli aşı ne zaman çıkacak? Yerli koronavirüs aşısı olan Turkovac aşısı ne zaman çıkıyor? İşte merak edilenler...
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal yerli aşı çalışmalarıyla ilgili son aşamaları canlı yayında anlattı. Faz 1 ve Faz 2 aşamaların tamamlandığını ve gönüllülerde şimdiye kadar herhangi bir yan etki görülmediğini söyleyen Mandal, yerli aşının yıl sonunda hazır hale gelmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Mandal ayrıca VLP temelli yerli aşının varyantlara karşı etkinliği ile ilgili de son gelişmeleri açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kurban Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajında "Yerli aşımızı yıl sonuna kadar kullanıma sunmayı umuyoruz" açıklamasında bulundu. Erdoğan ayrıca, "Tüm vatandaşlarımızı, artık 18 yaş üzerindeki herkesin istifadesine sunduğumuz aşı hizmetinden yararlanmaya davet ediyorum" diyerek aşı çağrısı yaptı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Yenilikçi bir teknolojiye dayanan VLP aşı adayımızın Faz 2 aşamasında 1. dozlar tamamlandı, 2. dozlar uygulanmaya başlandı. Şu ana kadar herhangi bir yan etki gözlenmedi" dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli aşı Turkovac için sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Bakan Koca yaptığı açıklamada, Turkovac aşısının 3.doz çalışmalarının Ankara Şehir Hastanesi’nde başladığını duyurdu. Yerli aşı çalışmaları, gönüllü vatandaşların faz çalışmalarına katılımları ile gerçekleşiyor. Bu konuda vatandaşlara çağrıda bulunan Bakan Koca, paylaşımına bir de telefon numarası ekledi. Peki, Turkovac aşısına nasıl gönüllü olunur?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Turkovac-Coronovac 3'üncü doz klinik çalışmasının Ankara Şehir Hastanesi'nde başladığını duyurdu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İnşallah yakında kendi aşımızı da devreye alıyoruz. Artık 18 yaşın üzerindeki herkese aşı yapabilecek kapasiteye ulaştık. Vatandaşlarımdan bir an önce aşılarını olarak, kendilerini ve ülkemizi bu salgın tehdidine karşı korumaya almalarını bekliyorum" açıklamasını yaptı.
Türkiye'nin ilk yerli aşısı Turkovac'ta Faz-3 çalışması, gönüllülerle devam ederken, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın Faz-2 aşamasında gönüllü olduğu, VLP aşısının da mutasyonlara karşı yüksek oranda etkili olduğu belirtildi. Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Turkovac'tan sonra ikinci ve bence daha güzel haber; VLP aşısının mutasyonlara karşı çok yüksek oranda etkili olacağını düşünüyoruz. Bütün bu mutasyonlardan etkilenmeyecek şekilde 6 tane izotopu koruyucu etkisi var " dedi.
"Aykut Özdarendeli ve ekibi çok çok etkin ve yetkin bir ekip hem de 2013'ten beri devam eden fiziki altyapımız buna uygundu. Bu bizim hızlı olmamızı gerektirdi. Tecrübe olduğu için neyin ne zaman gerekeceğini bildiği için Aykut hoca ve ekibi, onunla ilgili önce tedbir aldı, bize sundu, biz de gereklerini yaptık" - "Yeni aşı uygulama araştırma merkezimiz yapılıyor. Gelecek yıl inşallah bitecek. Orası bittiğinde bir aşının Faz-1, Faz-2, Faz-3'teki gönüllülere uygulama dozunu da biz orada üreteceğiz, bu çok önemli. Hiç kimseye ihtiyaç kalmadan üniversitemiz Faz-3'ü tamamlayıp aşıyı ticari hale getirip insanlığa sunmuş olacak" - "(TURKOVAC) Tüm aşı olan gruptaki gönüllülerimizde yüzde 100 antikor oluştu. Bu, çok büyük bir veri. Aynı zamanda etkinlik gösteren başka parametreler de var. Onlar da çok etkin çıktı, sadece antikor değil, diğer etkinlik parametreleri de çok iyi çıktı"
Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adını duyurduğu Turkovac aşısının yaratıcısı Prof. Dr. Aykut Özdarendeli yaptığı açıklamada, yerli aşının mutasyonlara karşı etkili olduğunu belirtti.
Koronavirüs salgınına ilişkin olarak ülkemizde de aşı çalışmalarına başlanmıştı. Türkiye'de yürütülen 17 yerli aşı çalışmasında uygulanmaya en yakın olan aşı ise Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen 'Turcovac' oldu. Canlı yayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk dozunu vurulduğu Turcovac'ın yan etkileri merak konusu oldu. Peki Turcovac'ın yan etkisi var mı? Detaylar haberimizde...
Yerli inaktif Kovid-19 aşısı "TURKOVAC"ın Faz-3 aşaması kapsamında ilk uygulamasının yapıldığı kişilerden Hüseyin Polat, tüm insanlığa fayda sağlayacağına inandığı yerli aşı için gönüllü olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Polat, "Aşı olduktan sonra herhangi bir yan etki olmadı. Ateş, öksürük, ishal gibi bir belirtileri yaşamadım. Kolum biraz ağrıdı. Sonra o da geçti." dedi.
"TURKOVAC aşısının tüm insanlığa faydalı olacağına inanıyorum. Türk aşısının ulaşmadığı hiçbir yer kalmayacağına inanıyorum" - "Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifinde 'İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır' diyor. Ben de bu yola çıkarak gönüllü olmaya karar verdim. İnsanlara faydalı olmak ve bilimsel çalışmalara katkıda bulunmak istiyorum" - "Aşı olduktan sonra herhangi bir yan etki olmadı. Sadece aşının vurulduğu yerde hafif bir hassasiyet, ağrı oluştu. O da sonradan geçti"
Yeli aşı çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığı geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. Yerli aşının adı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimiyle belli oldu. Bunun ardından vatandaşlar "Yerli aşı ne zaman çıkacak?" , "Yerli aşı ismi nedir?" sorularının yanıtını arama motorlarından araştırmaya başladı. İşte ayrıntılar...
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli inaktif Kovid-19 aşısı TURKOVAC'ın Faz 3 çalışması için gönüllü olmak üzere 846 bin 451 kişinin başvurduğunu bildirdi.
Türkiye'de yürütülen 18 aşı çalışmasından biri olan ve Erciyes Üniversitesince geliştirilen aşının Faz-1 çalışmalarına 5 Kasım 2020'de başlandı - Gönüllüler üzerinde herhangi bir yan etki görülmemesi üzerine Faz-2 aşamasına 10 Şubat'ta geçilen inaktif aşının son basamağına bugünden itibaren geçildi - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen programda adı "TURKOVAC" olarak açıklanan aşının seri üretime geçilmesiyle Türkiye'nin salgınla mücadelede eli daha da güçlenecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üçüncü fazının ilk uygulaması gerçekleştirilen yerli Kovid-19 aşısıyla Türkiye'de artık yeni bir dönemin kapılarının aralandığını belirterek, aşının adının "TURKOVAC" olduğunu açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye olarak 'dost kötü günde çağrılmadan gidendir' inancı ile imdada koşmaya çalıştık. 158 ülkeye ve 12 uluslararası kuruluşa sağlık malzemesi gönderdik. Yerli aşı tamamlanınca tüm insanlıkla paylaşacağız" açıklamasını yaptı.
Türkiye, koronavirüsle mücadelesini etkin bir şekilde sürdürüyor. Aşılama çalışmaları tam gaz devam ederken, aşı üretme çabaları yürütülüyor. Yerli aşıya gönüllü olarak başvurmak isteyenler için de e-Nabız sistemine yeni bir eklenti dâhil edildi. Yerli aşıda gönüllü olmak isteyenler, e-Nabız’a giriş yaparak başvuruda bulunuyor.
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) işbirliği ile Türkiye’de koronavirüse karşı geliştirilen yerli aşının Faz-3 çalışmalarında gönüllü başvuruları e-Nabız üzerinden başladı.
Tüm dünyayı etkisi altına alan ve 15 aydır ülkemizi de oldukça etkileyen koronavirüs aşı çalışmaları devam ediyor. Koronavirüs ile mücadele için yerli aşı çalışmalarının da hızlandığı biliniyor. Faz 2 çalışmaları biten ve Faz 3 için kolların sıvandığı yerli aşıda, yenilikçi aşı teknolojilerinden biri olarak kabul edilen parçacıklara dayalı (VLP) kullanılıyor.
Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Covid-19 aşılarında ilk 2 dozdan yaklaşık 6 ay sonra hatırlatma dozunu tek doz yapmak gerekeceğini söyledi. Balık, "Erciyes Üniversitesi'nde geliştirilen aşımız Çin aşısı ile aynı teknolojiye sahip yani inaktif aşıdır. Dolayısıyla Çin aşısı olan vatandaşlarımız 3'üncü doz olarak Erciyes Üniversitesi'nde üretilen aşımızı yaptırabilirler" dedi.
Yerli aşı üretimi için geçtiğimiz günlerde Fahrettin Koca bazı açıklamalarda bulunmuştu. Gelen yeni bilgilere göre ise COVID-19 yerli aşısı için yenilikçi aşı teknolojilerinden biri olarak kabul edilen parçacıklara dayalı (VLP) için, insan denemelerinin Faz 2 aşaması başlıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan koronavirüse karşı geliştirilen ve en yenilikçi aşı yöntemlerinden biri kabul edilen virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) aşısı ile ilgili önemli bir açıklama geldi. Faz 2 aşaması yakında başlayacak olan ve TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları süren yerli VLP temelli aşının yeni aşaması için en az 480 gönüllü aranıyor.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen toplantıda yerli aşı çalışmaları ele alındı. Bunun üzerine vatandaşlar yerli aşının ne zaman çıkacağını araştırmaya başladı. Yerli aşı ne zaman çıkacak? İşte detaylar...
Kayseri'de geliştirilen yerli koronavirüs aşı adayının faz-2 raporuna göre tüm gönüllülerde antikor oluştuğu tespit edildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Aşı adaylarımızın faz çalışmalarında yeteri kadar gönüllü bulabilirsek ve aşı adaylarımızın sonuçları başarılı olursa sene sonundan önce sonbahar gibi Türkiye'nin yerli ve milli aşısını elde edebileceğimize inanıyoruz" dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları süren virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) temelli aşının ilk dozundan 20 gün sonra ikinci dozunu yaptırdı. Bakan Varank, “Eğer aşımız inşallah geliştirilirse, sene sonundan önce üretilirse, biz aşımızı bütün insanlıkla paylaşmaya hazırız. Burada bir patent tartışması var. Böyle salgının olduğu bir dönemde patent tartışmalarının yapılmasını da biz çok şık bulmuyoruz" dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın koronavirüs aşısında 3'üncü doz hatırlatma aşısının yerli aşıyla yapılacağını söylemesi tartışmalara yol açtı. İlk iki dozda aynı aşıyı yaptıranlara 3'üncü dozda farklı aşı yapılabilir mi? İşte uzmanların yanıtları...
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal: - "Kovid-19 Türkiye Platformu'ndaki 2 aşımız Dünya Sağlık Örgütü listesinde. VLP'ye dayalı aşı girmişti, geçtiğimiz pazar günü de 2. aşımız, yani yenilikçi inaktif aşımız da şu an DSÖ listesine girdi" - "Dünyada birçok aşı geliştiriliyor ama DSÖ listesinde verilmiyor, yeterince şeffaflık yok demek. Sadece aşı yapıyoruz değil, bunu dünyaya da açıyoruz. Diyoruz ki aşılarımız yenilikçi ve bunlar Dünya Sağlık Örgütü listesinde yer alabilecek nitelikte"
"Şu anda faz-2'nin immun yanıtı gibi çalışmaların birçoğu bitirildi" - "Laboratuvarımızda İngiltere mutantıyla ilgili 2 farklı izolatımız var. Onunla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor."
Türkiye'de koronavirüs aşısı çalışmaları sürerken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2'inci dozdan 6 ay sonra yapılması tavsiye edilen 3'üncü doz aşının yerli olacağını belirtti. Öte yandan yerli aşının eylül-ekim gibi kullanılması bekleniyor.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, yerli aşıya güvenilmesini, faz 2 ve faz 3 aşamasında gönüllü olunmasını isteyerek, “Ben Türkiye’deki vatandaşlarımızı ülkemizde geliştirilen aşılarda gönüllü olmaya davet ediyorum” dedi.
"Ülkemizdeki değişik firmalarımız tarafından var olan altyapılarda, bu yılın inşallah güz döneminden itibaren Türkiye'de geliştirilen aşıların üretimi mümkün olacak" - "Hem Kovid-19 Türkiye Platformu kapsamındaki VLP aşımız, yenilikçi inaktif aşımız, adenovirüs aşımız aynı zamanda da Kovid-19 Türkiye Platformu dışında çalışılan aşıların da yine ülkemizdeki firmalarımız tarafından bu yıl inşallah klinik fazda tamamlandığında üretimleri mümkün olacak"
Türkiye'de koronavirüse karşı geliştirilen yerli aşılar arasında insan deneylerine başlanan ilk aşının çalışmalarının yürütüldüğü Erciyes Üniversitesi'nde Faz-2'nin veri toplama aşaması da tamamlandı. Konuyla ilgili bilgi veren Dr. İnal, "Bundan sonra Sağlık Bakanlığı bünyesinde Faz-3 aşamasının mayıs ayında başlaması bekleniyor" dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Bugünlerde televizyona çıkan hocalarımızdan bazıları 'aşı geliştirmek mümkün değil, 5-6 sene sürer' diyordu. Ama bazı hocalarımız da iddia ile 'Yeter ki hükümetimiz bizi desteklesin. Biz aşıyı geliştirebiliriz' dedi. İsmini de verelim Osman Erganiş Hocamız." ifadelerini kullandı.
Yerli aşıda Faz-3 çalışmalarına nisan ayının sonunda geçilmesini ümit ettiklerini ifade eden Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, etkinlik parametrelerinin değerlendirildiğini belirterek, “Parametre sonuçları Sağlık Bakanlığı, Denetleme Kurulu ve Etik Kuruluna sunulacak” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli aşı çalışmalarıyla ilgili, faz-2 sonuçlarının ay sonu Sağlık Bakanlığı'na iletilmiş olacağını açıkladı.
Türkiye'de koronavirüse karşı ilk Erciyes Üniversitesi'nde geliştirilen yerli Covid-19 aşı adayının 250 gönüllü üzerinde uygulanan Faz-2 çalışmasında raporlama süreci devam ediyor. Raporlama çalışmasında görev alan ERÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, "Yaptığımız ilk incelemelerde Çin aşısında gördüğümüz klasik yan etkileri yerli aşıda da görüyoruz; aşı yapılan yerde ağrı, kızarıklık, şişlik olabiliyor" dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye'de 18 tane aşı çalışmasının bulunduğunu ve bunlardan 7'sinin umut verici olduğunu açıkladı. Oktay ayrıca, "Bugün de güzel bir haberimiz var. Hamdolsun, Selçuk Üniversitesinden Osman Erganiş hocamızın da bir aşamayı daha geçtiği klinik aşamasının tamamlandığı Faz-I'e başlayacağı müjdesini biraz önce aldık. Kısmet olursa, insan uygulamaları çarşamba günü fiilen başlamış olacak" ifadelerini kullandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, gönüllü olarak yaptırdığı yerli aşı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Canlı yayında konuşan Varank, "Yan etki yok. Kolumda hafif bir sancı var." dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, VLP temelli aşının insan klinik denemelerinin Faz 1 aşamasına gönüllü oldu.
Türkiye'de koronavirüse karşı geliştirilen yerli aşılar arasında insan deneyleri başlayan ilk aşının çalışmalarının yürütüldüğü Kayseri Erciyes Üniversitesi İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (İKUM) Müdürü Doç. Dr. Zafer Sezer, Faz-2'de gönüllü uygulaması sonuçlarını izleme çalışmasının sürdüğünü söyledi. Sezer, "Mayıs ayında Faz-3’e başlanılması anlamında sıkıntı yok" dedi.
Türkiye'de insan denemelerine ilk geçilen koronavirüs aşısı adayının geliştirildiği Kayseri'deki Erciyes Üniversitesi'nde (ERÜ), 250 gönüllü üzerinde yapılan Faz-2 çalışması tamamlandı. Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış, "Faz-3 aşamasındaki güvenlik verileri iyi çıkarsa kullanıma geçeceğiz. Ülkemizde kullanılan Çin aşısı da Faz-3 aşaması devam ederken, belli güvenlik aşamasından sonra 'acil kullanım' ile onay almıştı. Biz yerli aşımızda da böyle bir şey olabileceğini düşünüyoruz" dedi.
Türkiye'de insan denemelerine ilk geçilen Covid-19 aşı adayının geliştirildiği Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde (ERÜ), 250 gönüllü üzerindeki Faz-2 çalışmalarında, ikinci doz uygulaması tamamlandı.
Koronavirüste aşılama süreci, Bilim Kurulu tarafından oluşturulan takvim kapsamında tamamlanmış olacak. Aşılama sürerken, yerli aşı için de bilim adamları çalışmalarını sürdürüyor. Bakan Varank da yerli aşı çalışmalarındaki son durumu aktardı.
Son dakika haberine göre Türkiye'de insan denemelerine ilk geçilen Covid-19 aşı adayının geliştirildiği Kayseri'deki Erciyes Üniversitesi'nde (ERÜ), Faz-2 aşamasında 250 gönüllüye ikinci doz uygulaması, bugün tamamlanacak. Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış, "Nisan ayının sonunda Faz-2 aşaması bitmiş olacak ve Faz-3 aşamasına geçilebilecek" dedi.