Kamu kurumlarının yerli ürünü tercih etmesine yönelik genelge iş dünyasından destek toplamaya devam ediyor. Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Başkanı Kasım Fincan, "Genelgeyi önemsiyoruz. Ekonominin canlanması ve yeni pazar için önemli genelgeyle yerli üretimi teşvik edici çok büyük adımlardan biri atıldı uygulama ile ekonomide gözle görülür bir canlanma sağlanacak." dedi.
Fincan, yerli ürün kullanılmasına ilişkin Başbakanlık Genelgesi'ni memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, tasarruf ve rekabet ilkelerine uygun hareket edilmesi kaydıyla, Türkiye ihtiyaçlarının yerli ürünlerle karşılanmasının ekonomi açısından büyük önem taşıdığı ve yerli üretimin önünü açacağını belirtti.
Fincan, şunları kaydetti: "Genelgeyle yerli üretimi teşvik edici çok büyük adımlardan biri atıldı uygulama ile ekonomide gözle görülür bir canlanma sağlanacak. Dış ticaret açığı ve buna bağlı cari açıkla savaşta da önemli bir mesafe kaydedileceğine inanıyoruz. Çok doğru bir genelge. Özellikle bazı kamu kuruluşları, şartnameyi yazarken, ürün özelliklerini belirtmeden, 'ithal ürün' diye yazıyorlardı ve son derece yanlıştı. Artık bu genelgeyle, Türkiye'deki üretime, sanayiye zarar veren yaklaşımların da önüne geçilmiş olacak. İkinci önemli bir husus da, genelgenin 5'inci maddesinde bahsedilen 'ön ödeme' ile ithalata karşı haksız rekabetin önüne geçilecek. Özellikle sermaye birikimi olmayan işletmelerin şartları, ithalle aynı olacak."
Genelge ayrıca, Türkiye'de üretilmeyen malların üretilmesinde de teşvik edici olacağını belirten Fincan, "Cari açık ve buna bağlı dış ticaret açığı nedeniyle, yeniden "ithal ikame" konuşmaya başladık ki bu doğrudur. Eskiden üretilen ürünlerin tekrar ülkemizde üretilmesi ve bunları üretirken, sektörlerin yatırım teşviklerinden faydalandırılması elzemdir. Dolayısıyla 1950-60'ların sloganı olan "Yerli Malı, Yurdun Malı, Her Türk Onu Kullanmalı" sloganı yeniden hayata geçmeye başlamıştır. Gerçi liberal ekonomide bu sloganın her yerde uygulanması mümkün olmasa bile bazı yerlerde elzem hale geldi. Kamu alımlarında yerlinin tercih edilmesi, özellikle savunma sanayi için rol model olarak hazırlanıyor ve kimya sektörüne de oldukça belirgin bir etki yapacak, diğer sektörlere de örnek olacaktır." diye konuştu.
Türkiye'nin en temel sorunlarından biri olan cari açığın giderilmesi için atılacak en önemli adımlardan biri üretim yapısının değiştirilmesi olduğunu vurgulayan Kasım Fincan, "Üretim yapısının değiştirilebilmesi için çeşitli mekanizmaların birbirini destekleyecek şekilde devreye sokulması gerekmektedir. Bu çerçevede Türkiye'de üretilmiş malların tercih edilmesi bu mekanizmalardan biri olarak görülebilir. Türkiye'de üretilen malların kullanımını desteklemek, gerek yerli yatırımcıya destek, gerekse yabancı sermayeyi Türkiye'ye çekmek için olumlu bir yaklaşımdır. Bu doğrultuda yayınlanan Başbakanlık genelgesini olumlu ve yerinde buluyoruz." diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz