YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yerli ve yabancı doktorların çalışacağı 'sağlık serbest bölgeleri' kuruluyor

Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Koordinatörü Dr. Dursun Aydın, Türkiye’de Türk ve yabancı doktorların birlikte çalışacağı...

Yerli ve yabancı doktorların çalışacağı 'sağlık serbest bölgeleri' kuruluyor

Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Koordinatörü Dr. Dursun Aydın, Türkiye’de Türk ve yabancı doktorların birlikte çalışacağı sağlık serbest bölgeleri kurulacağını söyledi. Aydın, bunun bu yıl içinde hayata geçirilebileceğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde Bursa Valiliği tarafından düzenlenen Uluslararası Yaşlanma ve Yaşlılık Kongresi, Merinos Kongre ve Kültür Merkezinde devam ediyor. Orhangazi Salonu’nda Eski Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Güldal Akşit başkanlığında yapılan ikinci torumda ‘Yaşlanma Olgusuna Entegre Yaklaşımlar’ konusu tartışıldı. Paneli yöneten Güldal Akşit, yaşlıların toplum için önemine değinerek, onarın rahat yaşaması için yapılması gereken çalışmalardan bahsetti. Akşit, kongrenin Türkiye’nin bu alanda yaptığı bilimsel çalışmaları ortaya konmasına ve karşılıklı deneyim paylaşımına yol açacağına inandığını dile getirdi.

"2020 YILINDA YAŞLI DOSTU BİR AVRUPA HEDEFLİYORUZ"
Avrupa Birliği Yaşlanma Konseyi Europe Genel Başkan Yardımcısı Belçika’dan Halina Potocka ise Avrupa’daki yaşlılık politikaları konusunda bilgi verdi. 2020 itibariyle 20 ila 64 yaş arasındaki insanların iş sahibi olmasının hedeflendiğine işaret eden Potocka, bu insanlara eğitim vermek için yeni iş kolları kurmak gerektiğini belirtti. AB’nin 2020 stratejisi hakkında bilgi veren Potocka, 2020 yılı itibariyle yakalanması istenilen hedefin insanların yaşlanma beklentisini 2 yıl daha ileriye taşımak olduğunu vurguladı.
Potocka, şöyle konuştu: "Kronik hastalıkların daha erken yaşta tespiti ve bunların çok daha iyi bir bakımla insanların hayat kalitesini finansal anlamda sürdürmeleri göz önünde bulundurulmaktadır. AB için bir de dijital ajanda programı yayınlandı geçtiğimiz mayıs ayında. Burada hızlı internet üzerinden bir takım becerilerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Temel haklar bildirgesi Aralık 2000 yılında AB parlamentosunda kabul edilmektedir. Burada yaşlıların bütün hakları tanınmaktadır. 2012 yılında ise aktif bir yaşlanmanın toplum içinde tanıtılması, jenerasyonlar arasındaki iletişimin artırılması planlanıyor. 2020 yılındaki hedefimiz ise yaşlı dostu bir Avrupa oluşturmak. Bizim temel amacımız budur. Aktif yaşlanmanın ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışıyoruz."
Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Koordinatörü Dr. Dursun Aydın, sağlık hizmeti almak için gelen yabancı uyruklu insanların sağlık turizmini oluşturduğunu ifade etti. Bu doğrultuda çok büyük bir sektörden söz edildiğini vurgulayan Aydın, Türkiye’nin son 10 yılda sağlık sisteminin çok önemli yol kat ettiğini dile getirdi. Özel hastaneler, kamu hastanelerinin uluslar arası standartlarda hizmet vermeye başladığını kaydetti. 22 şehir hastanesi kurulacağını hatırlatan Aydın, buralarda en yüksek teknolojilerin kullanılacağını vurguladı.

AYDIN: SAĞLIK SERBEST BÖLGELERİ KURULUYOR
Tıp Turizmin yanı sıra termal turizm alanında da çok iyi olduklarını ifade eden Aydın, yaşlı ve engelli turizmi konusunda ise şunları dile getirdi: “24 Haziran’da özel hastaneler yönetmeliğinde bir değişiklik yaptık. Yaşlılıkla ilgili hastalıkların tedavi edildiği bir merkez kurulacak. Yurt dışından gelen 30 milyon insan, 112’yi aradığında Almanca, İngilizce ve diğer dillerde tercümanlık hizmeti alabiliyor. Kamu hastanelerinde de 4 dilde hizmet alacaktır. Türkiye olarak komşularımızla her alanda olduğu gibi sağlık alanında da işbirliği içindeyiz. Şuanda Türkiye’de belli standardı yakalayan sağlık çalışanların Türkiye’de istihdam edilmesi konuşulmaya başlanmıştır. Hatta sağlık serbest bölgeleri kurulacak. Burada hem Türk hem de yabancı doktorlar çalışacak. Bu çok kısa sürede olacak. Hatta bu yıl içinde de kurulabilir. Sağlık turizmiyle ilgili bir politika metnini oluşturmak istiyoruz. Sağlık turizmi ile ilgili stratejik eylem planını oluşturuyoruz.”
LİRUSSİ: TÜRKİYE NÜFUSU ÖNÜMÜZDEKİ 40 YIL ARTACAK
İtalya’dan Dünya Sağlık Örgütü temsilcisi Prof. Dr. Flavio Lirussi, 1980 yılı ile 2010 yılları arasında çok büyük değişiklikler olduğunu belirterek, özellikle AB ve Türkiye’de yaşam süresinin 63’den 73’e yükseldiğini söyledi. Türkiye’nin nüfus artışı yaşayan ülkelerden biri olduğunu dile getiren Lirussi, daha fazla nüfus azalması yaşayan ülkeler olduğunu ancak Türkiye’nin 40 yıl içinde nüfus artışı yaşamaya devam edeceğini vurguladı.

"ERKEKLERDE SİGARADAN SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI ORANI ÇOK YÜKSEK"
Türkiye’de sigara tüketiminden özellikle solunum yolu hastalıklarının özellikle erkeklerde hala çok yüksek seviyede olduğunu aktaran Lirussi, kadınlarda ise yüksek tansiyonun yüksek olduğunu kaydetti. Lirussi, İstanbul’un yaşlı dostu şehir adına attığı adımları da şöyle sıraladı: “İstanbul’da yaşlı insanlara hizmet vermek üzere özel bir komisyon kuruldu. Yeşil park alanlarının oluşturulması, dünya sağlık örgütünün belirlediği standartlarda evlerin inşa edilmesi, toplu taşımada yaşlılara yüzde 50 indirim sağlanması ve sakat kimseler için özel toplu taşıma sistemlerinde kolaylıklar sağlanması İstanbul’da yapılan önemli faaliyetler içinde. Sağlık hizmetleri de yaşlılar kapsayacak şekilde genişletildi.”
CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir de farklı kültürlerde yaşlanma algıları ve buna uygun oluşturulması gereken sosyal politikalar konusunda görüşlerini dile getirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler