HABER

Yerliler kobay olarak kullanılmış

Kanada'da 1940'lı yıllarda yerliler üzerinde gıda deneyleri yapıldığı ve kobay olarak deneylerde kullanıldığı ortaya çıktı.

Yerliler kobay olarak kullanılmış

Ontario eyaletindeki Guelph Üniversitesi Gıda tarihçilerinden İan Mosby'nin yaptığı araştırmaya göre, deneylerin çoğunluğunun Ontario, Britisish Colombia, Manitoba, Alberta ve Nova Scotia eyaletlerindeki yatılı kilise okullarında kalan kızılderili çocuklar ve kızılderili köylerindeki yetişkinler üzerinde yapıldığı bildirildi.

Deneylerin çoğu çocuk 1300 insan üzerinde gıdaların besin değerleri ile vitamin haplarının yetersiz beslenmede kullanılması alanında yapıldığı belirtilirken, deneyler sırasında hastalanan, dişleri dökülen ya da ölenler olduğu, bunlar için her hangi bir önlem alınmadığı ileri sürüldü.

Administering Colonial Science adını verdiği çalışması Journal of Social History'de yayımlanan İan Mosby, 1942-1952 yılları arasında yatılı kilise okulları ve yerli köylerinde başgösteren açlık ve yetersiz beslenme sorununun çözümü için çocukların kaldığı okullar ile yetişkinlerin yaşadığı köylerin laboratuvar, insan bedenlerinin ise deneysel malzeme olarak kulanıldığını belirtti.

Çalışmasında, aralarında doktor ve bilimadamlarının da bulunduğu federal yetkililerin, ellerindeki malzemelerin sonuçlarını anında görmek için "sömürge stili bilimsel çalışma" yaptıklarının altını çizen Mosby, sözkonusu yılların aynı zamanda gıda bilimi açısından belirsizlik dönemi olduğuna dikkati çekti.

Mosby, 2. Dünya Savaşı yıllarını da içine alan dönemin, vitamin ve minerallerin keşfedilmeye başlandığını belirterek, hazırlanan vitamin desteklerinin yatılı kilise okulları ile kızılderili köylerinde başgösteren açlık için bir çare olarak düşünülmüş olabileceğini vurguladı.

Bakan Valcourt: "İğrenç ve kabul edilemez"

Son kabine değişikliği ile Yerlilerle İlişkiler Bakanlığına getirilen Bernard Valcourt, araştırmanın basına yansıması üzerine yazılı bir açıklama yaptı. "Hikaye doğru ise bu, iğrenç ve tamamen kabul edilemez" diyen Bakan Valcourt, Başbakan Harper'ın 2008'de yatılı kilise okulları ve yerlilere yapılan uygulamalarla ilgili özür dilediğini kaydetti.

En Çok Aranan Haberler