HABER

Yeryüzündeki türler tehlikede

BERLİN (İHA) - Birleşmiş Milletler raporlarına göre, 34 bin bitki ve 5 binden fazla hayvan türü yok olma tehlikesiyle yüz yüze. Doğal kaynaklardan, kapasitelerinin üzerinde yararlanılması, denizlerdeki yaşam çeşitliliğinin kökünün kurutulması gibi sorunlara bir de gelişmekte olan ülkelerin kendilerine özgü sorunları ekleniyor. Bunların arasında, doğal alanların yağmalanması, tarım ürünleri çeşitliliğinin azaltılması, kaçak yapılanma gibi konular var. Aynı zamanda giderek büyüyen yoksulluğun önemli sebeplerinden biri olarak gösteriliyor. Almanya, türlerin yaşayabilmesini sağlamak için son 10 yılda yarım milyar euro harcadı.

Bunun dışında, 1991 yılından beri Birleşmiş Milletler Çevre Fonu'na 1,6 milyar Amerikan Doları bağışta bulundu.
Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da düzenlenen 'Bitki ve Hayvan Çeşitliliğini Koruma Konferansı' geçen cuma günü sona erdi. İki haftalık konferans, 187 ülke ve 2 bin katılımcı ile gerçekleşti. Bakanlıklar düzeyindeki görüşmelerde, 70 ülkeden Çevre Bakanı yer aldı. Konferansın ana teması, biyolojik çeşitliliğin artması ve yok olmakta olan türlerin koruma altına alınmasıydı. Asya, Afrika ve Güney Amerika ülkelerinden çevre bakanları, ziraat alanında gen teknolojilerinin kullanımını, dünya genelinde geçerli standartlara bağlayacak kurallar koyulmasını talep etti. Ayrıca, gelişmiş ülkeleri 'biyolojik korsanlıkla' suçladılar, tür çeşitliliğinin sınırlı olmasında batılı ülkelerin de sorumluluğu olduğunu savundular. Sanayi ülkeleri bir de, gelişmekte olan ülkelerde yürütülen çevre koruma programlarını maddi olarak destekleyeceklerini açıklamadıkları için, konferansı takip eden çevreciler tarafından eleştirildi.

Birleşmiş Milletler'in 1992 yılında imzaya açtığı Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi çerçevesinde yedinci defa düzenlenen konferans, ümit veren kararlarla son buldu. Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin tarafları, 2010 yılına kadar bu tehlikeyi bertaraf edip, gözle görülür düzelme hedefliyor.

Federal Almanya Çevre Bakanı Jürgen Trittin, yaptığı açıklamada, konferansın olumlu atmosferde geçtiğini söyledi. Bakan Trittin, 'Bitki ve Hayvan Çeşitliliğini Koruma Konferansı'nda, tüm çevre koruma alanlarının bir ağ gibi birbirine bağlanıp küresel hale getirilmesini talep ettiğini vurgulayarak, "Biyolojik çeşitliliğin hızla azalmasına, hayat kaynağımızın böylece yok olmasına göz yumamayız" dediğini aktardı. Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'ne imza atan tüm tarafların, bu gidişin önüne geçmek için, bir an önce harekete geçmesi gerektiğini ifade eden Bakan Trittin, birkaç yıl içinde farklı yaşama türlerini barındıran çevre koruma alanlarının kurulması gerektiğini düşündüğünü de kaydetti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler