DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır'da Yeşil Kart sahiplerine bedava ilaç ve tedavi imkanı tanınmasıyla birlikte hastanelere akın eden vatandaşlar, izdihama neden oldu. Diyarbakır Çocuk Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Ömer Faruk Azal, hasta olmayan vatandaşların izdihama neden olmasından dolayı gerçekten hasta olanların haklarının yendiğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı tarafından 2005 yılı itibariyle uygulamaya konulan yasa gereği, Yeşil Kart'lı vatandaşların ayakta muayene, tetkik, tahlil, pansuman, diş çekimi, protez, gözlük ve ilaç giderlerinin ücretsiz karşılanması, Yeşil Kart sahiplerinin hastaneye akın etmesine neden oldu. Her 3 kişiden 1'inin Yeşil Kart'lı olduğu Diyarbakır'da devlet, Sosyal Sigortalar Kurumu, çocuk hastanesi ve polikliniklerde tedavi olmak isteyen vatandaşlar, sabahın erken saatlerinde önce fiş, daha sonra ise doktor sırasına giriyor. Doktor yetersizliği ve hastanelerin fiziki kapasitelerinin ihtiyaca cevap vermemesi nedeniyle yoğunluk, çoğu zaman mesai sonrasına kadar sürüyor.
Hizmetlere cevap verememe noktasına geldiklerini ifade eden Diyarbakır Çocuk Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Ömer Faruk Azal, yoğunluk sebebiyle yaptıkları tedavilerden memnun olmadıklarını belirterek, gereksiz yere ilaç tüketilmemesi gerektiğini, aksi takdirde ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşılabileceğini söyledi.
Opr. Dr. Azal, yoğunluktan dolayı tetkiklerin bazen karıştığını ve zorluk çektiklerini belirterek şöyle dedi:
"Devlet, Yeşil Kart ile bedava tedavi ve ilaç uygulaması başlatmadan önce, günde 600 ile 800 hasta tedaviye geliyordu. Uygulamanın başlamasıyla birlikte, hasta sayısı ilk günlerde 3 bin civarına çıktı. Şu an bin 500 ile 2 bin hasta tedavi ediliyor. Sürekli müthiş bir yoğunluk içerisinde çalışıyoruz. Yoğunluk, hekim arkadaşlarımıza çeşitli şekillerde yansıdı. Doktorların çoğu öğlen mesaisine çıkamamakta, akşam ise hastaların geri gitmemeleri için mesai çoğu kez uzamaktadır. Hasta tetkik sonuçları kimi zaman karışıyor. Gelen her hastayı muayene etme çabası içerisindeyiz, fakat bu muayenenin kalitesi konusunda endişemiz var. Yaptığımız muayeneden çok memnun değiliz. Günde 250 hastaya bakmak, etik çerçeveden çok uzak. Vatandaşlardan ricamız, bedava ilaç verileceği sanısına kapılıp gereksiz yere hastaneye gelmemeleri. Aksi takdirde, gerçekten hasta olan vatandaşların hakları yenmiş olacaktır".
5 yaşındaki çocuğunu muayene ettirmek için Diyarbakır Çocuk Hastanesi'ne gelen Mehmet Aslan, hastasının acil olduğunu, fakat yoğunluk nedeniyle beklemek zorunda kaldığını söyleyerek, "Çocuğum sürekli baygınlık geçiriyor. Durumu acil olmasına rağmen, 3 saatten bu yana fiş kuyruğunda bekliyorum. Fiş aldıktan sonra, sabah mesaisi sona erecek, öğlen ise doktor sırası bekleyeceğim, ancak yoğunluktan dolayı sıranın bana geleceğini düşünmüyorum. Her gün aynı eziyeti çekmek istemiyorum. Yetkililerin buna bir çözüm üretmesini istiyorum" dedi.