Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık yetişkinlikte de ortodontik tedaviyi yapılabiliyor.
Ancak tek koşulla, ortodontik tedavinin yapılabilmesi için dişlerin sağlıklı olması gerekiyor.
Eğer çene kemiğinde problem varsa bu problemler ancak ameliyatla düzeltilebiliyor.Populasyonda bu durumla da sık karşılaşılıyor.
Yetişkinlikte ortodontik tedavi yapılırken, iskeletsel problem dediğimiz çene kemiğindeki problemlerde ortopedik tedavi ile ortodontik tedavi birlikte yürütülür. Böyle vakalarda bir çene-yüz cerrahı ile ortodontist işbirliği yaparak çalışırlar ve ağır bir anomaliyi birlikte düzeltebilirler.
Ortodontik tedavi dişlerin üzerine uygun bir materyalle kuvvet uygulanması esasına göre yapılır. Bu tedavi için üretilmiş tel, yay veya özel lastiklerle uygulanan kuvvetin yönüne doğru dişler hareket eder. Bu hareket sırasında yeri değişen dişin önünde kemik yıkımı, hareketin aksi yönünde de yeni kemik bir dokusu oluşur. Sonuçta yeni yerlerine yerleşen dişler, tedavi sonunda yeni kemik yuvalarına oturmuş olurlar.
Bir ortodontik tedavinin tamamlanması yaklaşık 2 yıl sürer. Dişler hareket sonucu yeni yerlerine yerleşmiş olsalar bile çevrelerindeki yapılar dişlerin yeni konumuna kolayca uyum sağlayamaz. Bu nedenle hem kemik yapısının olgunlaşması hem de apareyler çıkarılınca dişler eski yerlerine dönmemeleri için düzelmiş dişleri pekiştirmek gerekir.
Ortodontik tedavide çok çeşitli apareyler kullanılabilmektedir. Hareketli apareyler çıkarılıp takılabilen çeşitleridir. Hem alt hem de üst çeneye oturur ve tek gövdeli bu aygıtlarla ortopedik tedaviler gerçekleştirilir.
Sabit apareyler ise dişler üzerine yapıştırılır. Hangisinin seçileceğine ortodontist karar verir.
Ortodontik tedaviye başlarken uyulması gereken kurallar vardır. Önce çürük dişler tedavi edilmeli ve diş etinin tam sağlıklı duruma getirilmelidir.
Tedavi süresince dişler ekstra özen göstermek gerekir. Dişlerin düzenli fırçalanması şarttır. Sabit olanlarda dişlerin üzerine yapıştırılan olukların etrafında diş plağı çok çabuk yerleşir bu nedenle her zamankinde daha detaylı bir temizlik gerekir.
Tedavi edilen kişi ayda bir kez diş hekimine kontrole gitmelidir. Ve bu kontrollerde hekiminin tavsiyelerine mutlaka uymalıdır.
Ortodontik tedavi sabır ister. Ancak sonuç estetik açıdan başarılı olacağı için kişi tedavisi sırasında kurallara sıkı sıkıya bağlı kalırsa, bu sabrının mükafatını alacaktır.
Yetişkinleri rahatsız eden bir nokta olan gri tellerin yerini artık günümüzde daha az görünen şeffaf, beyaz ya da diş renginde apareyler almıştır. Bazı kişilerde apareyleri dişin görünmeyen arka kısımlarına uygulamak da mümkün olabilmektedir.
Ortodontik tedavide fiyatlar kişinin problemine göre değişmektedir.
Dt. Betül Yurteri
Dentart Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği