MARDİN (İHA) - Güneydoğu'da terör olayların artması ile köylerini terk ederek Avrupa'ya yerleşen Süryaniler'den sonra Yezidiler de Türkiye'ye geri dönüş yapmaya başladı.
Yezidiler, 16 yıl önce boşalttıkları Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Mağara Köyü'ne geri döndüler. Güvenlik gerekçesi ile köye yerleştirilen korucuların boşaltılması ile Mağara Köyü törenle asıl sahipleri olan Yezidiler'e teslim edildi. Köyde düzenlenen törene İdil Kaymakamı Hasan Tanrıseven, Yezidiler'in dini lideri Şeyh İsmail Deniz, Mağara Köyü'ne yerleştirilen Korucubaşı Selahattin Yıldırım ve Avrupa'dan gelen Yezidiler katıldı.
1990'lı yıllarda artan terör olayları ile köylerini boşaltarak Avrupa'nın değişik ülkelerine giden Yezidiler, bölgede huzur ortamının sağlanması ile köylerine geri dönmek istediklerini İdil Kaymakamlığı'na ilettiler. Güvenlik gerekçesi ile köye yerleştirilen 42 korucu ailesine 8'er milyar lira para yardımı yapan Şırnak Valiliği, korucuları köyleri olan Bozkurt'a yerleştirdi. İdil Kaymakamı Hasan Tanrıseven, Şırnak sınırlarında Yezidiler'e ait tek köy olan Mağara Köyü'nü asıl sahiplerine hiçbir sorun yaşanmadan teslim ettiklerini belirterek, "Mağara köylüleri 1980'li yıllarda terör olaylarının başlaması nedeniyle ilçeyi ve Şırnak'ı terk ederek Avrupa'ya yerleştiklerinden dolayı zamanında köyde bir güvenlik zafiyetinin oluşmaması için korucular burada görevlendirildi. Burada oturan Yezidiler, bize başvurarak köylerine geri dönmek istediklerini bildirince bizde köyü kendilerine iade ettik. Köye yerleşen geçici köy korucuları ise asıl görev yerleri olan Bozkurt Köyü'ne geri döndüler. Bu köyü ise geri dönen Yezidiler'e teslim ettik. Burada diledikleri şekilde yaşayabilirler. Almanya'da yaşayanlar köylerine geri dönebilirler. Kendi mal ve mülkleri üzerinde özgürce tasarruf edebilirler. Şimdi için gelen 5 aile var. Önümüzdeki aylarda bu sayı 10'a çıkacak. Köylerine geri dönmek isteyen Yezidiler'in önünde herhangi bir sorun kalmadı. İstedikleri gibi gelebilirler" dedi.
İlçelerinde bu güne kadar Müslümanlar ve Süryaniler'in bir arada yaşadığını ve bugünden itibaren diğer bir dinin mensubu olan Yezidi vatandaşların da burada yaşayabileceklerini ifade eden Kaymakam Tanrıseven, "Bundan böyle ilçemizde ve köyümüzde 3 din mensubu bir arada birlikte yaşayacaklar. Müslümanlar, Süryaniler ve Yezidiler burada bugünden itibaren hoşgörü, barış ve kardeşçe birlikte yaşayacaklar. Burası bütün insanlığa örnek bir köy olacaktır" diye konuştu.
Devlet tarafından 10 yıldan beri Mağara Köyü'ne yerleştirilen geçici köy korucuları ise "Devlet bizi buraya zorla getirdi. Şimdi de zorla çıkarıyor" şeklinde tepki gösterdiler.
Kendi rızası ile bu köye gelmediğini belirten 15 yılık korucu Süleyman Kaya, "Devlet bize 'Buraya yerleşin' dediği için biz buraya geldik. Biz geçimimizi koruculukla sağlıyoruz. Hükümet bizi buraya getirdi. Şimdi bize buradan 'gidin' diyorlar. Bizde buradan gidiyoruz" dedi.
Köyü boşaltmaları için kendilerine önceden haber verilmediğini ileri süren Süleyman Altun ise iki çocuğunu yerleştirecek bir ev bulamadığını söyledi. Altun, "Bize insan hakları diyorlar. İnsan hakları bu mu? İnsanları zorla bir yere yerleştirip bir yerden çıkarmak insan hakkımı. Herkes Avrupa Birliği'ne gireceğiz diyor. Türkiye'de sadece İstanbul mu var? Gelsinler Güneydoğuya, bizim perişanlığımızı görsünler" diye konuştu.
Devletin kendilerini bu köye zorla getirdiğini savunan 65 yaşındaki korucu babası Halef Kaya, "Şimdi bizi buradan zorla çıkarıyorlar. Bu haksızlık değil mi? Biz gönlümüzce çıkmıyoruz ama ne yapalım. Bu Mağara Köyü eskiden PKK'nın yuvası idi. Biz burada devletin yardımı ile onları yok ettik. Bu gün de bize 'çıkın' diyorlar" şeklinde konuştu.
Almanya'dan köyü teslim almaya gelen köyün eski muhtarı ve Yezidi dini lideri Şeyh İsmail Deniz, yıllardan beri Avrupa'da yaşadıklarını belirterek, Almanya'dan köylerini teslim almaya geldiklerini söyledi. 20 yıl aradan sonra köylerine kavuştukları için çok mutlu olduklarını ifade eden Deniz, "Köyümüze kavuştuğumuz için devletimize sonsuz teşekkür ediyoruz. Bize iyi ilgi gösterdiler. 20 yıl aradan sonra geldik ve köyümüzü gördük. Köyümüzde herhangi bir harabe olmamış. Köyümüze iyi bakmışlar Allah onlardan razı olsun. Biz onlardan memnunuz. Evlerimize iyi bakmışlar" dedi.
Bozkurt Köyü'nden, Mağara Köyüne yerleştirilen Korucubaşı Selahattin Yıldırım, Mağara Köyü boş kaldığında güvenlik için bu köye 1994 yılında yerleştirildiklerini vurgulayarak, "Köyün asıl sahipleri geri dönünce köyü onlara teslim etmek zorunda kaldık" diye konuştu.
Köyün ismini İslamköy olarak değiştiren köylülerden Süleyman Kaya, 1995 yılında yaptıkları camiyi terk edecekleri için çok üzüldüklerini belirterek, "Bu köye hükümetin emri ile geldiğimiz 22 Ekim 1994 yılında yapmaya başladığımız camiyi 1995 yılında bitirdik. Müslüman olduğumuz için köyün ismini İslamköy olarak değiştirdik. Buradan çıkmamız o kadar çok zorumuza gitti ki sanki her birimizin evinden birini öldürdüler" şeklinde konuştu.