ANKARA (ANKA) – Yükseköğretime Giriş Sınavı’nda (YGS) son sözü söyleyecek Ankara 7. İdare Mahkemesi’nde, ÖSYM’nin savunması bekleniyor. Sınavın iptal edilmesi için davayı açan Avukat Ahmet Gürol Şağban, cezaevlerinde yapılan sınavın iptal edilerek yenilenmesi konusunu da mahkemeye delil olarak sundu.
YGS’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bilirkişi incelemesi ‘tamam’ demesinin ardından ÖSYM, sınavın sonuçlarını açıkladı ancak son sözü Ankara 7. İdare Mahkemesi söyleyecek. YGS'ndeki ‘şifre’ iddiaları üzerine sınava giren bir öğrencinin Danıştay’a açtığı iptal davası sonrası Danıştay, görevsizlik kararı vererek, dosyayı Bölge İdare Mahkemesi'ne gönderdi. Dosyayı inceleyen Ankara 7. İdare Mahkemesi, iddialar üzerine ÖSYM'den savunma istedi. 15 gün içinde ÖSYM'den savunma vermesini isteyen mahkemenin incelemeleri devam ediyor. ÖSYM’nin savunma için 15 günlük süresinin bu hafta içi dolacağı belirtiliyor.
-EŞİTLİK İLKESİ BOZULDU-
Son olarak 8 ilin cezaevindeki 150 adayın sınavları iptal edilmişti. Bu sınavlarda kitapçıklarda hata yapıldığı ortaya çıktı. Sınavı yenileme kararı alan ÖSYM, bu sınavı dün gerçekleştirdi. Avukat Şağban ise bu durumun Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğuna dikkat çekerek, Ankara 7 Bölge İdare Mahkemesi’ne yeni bir şikayette bulundu. Şağban, mahkemeye sunduğu dilekçesinde, “Davalı İdare, 8 ilimizde cezaevlerinde gerçekleştirilen YGS’yi iptal etmiştir. Buna gerekçe olarak da Fen Bilimleri Testini oluşturan kitapçıkların hatalı basıldığı gösterilmiştir. Bu durum ÖSYM tarihinde bir ilkin de yaşanmasına neden olacak nitelikte olup, ilk kez belli bir gurup adaylar için farklı sorular ile değerlendirme yapılacaktır. Merkezi nitelik taşıyan bu tip sınavlar için nedeni ne olursa olsun farklı sorular ile bir gurup veya bir kesim adayların farklı uygulamalara tabii tutulması ise başlı başına adaylar arasındaki eşitliği bozacağı tartışmasız ortadadır” ifadelerine yer verdi.
-SINAVA İLK KEZ AYNI KONUDA FARKLI SORULARLA GİRİLDİ-
ÖSYM’nin şifreleme olayında sehven hatayı açıkça kabul ettiğine yer veren Şağban'ın dilekçesinde ayrıca, “Davalı idarenin cezaevlerinde yapılan sınav ile ilgili başka bir hatasını, sınavı iptal ve yenileme nedeni yaparken, şifreleme olayındaki hatasında bunu iptal nedeni yapmaması da ayrıca üzerinde durulması gereken başka bir yöndür” denildi. Eşitlik ilkesinin zedelendiğine dikkat çeken Şağban, ayrıca Şubat ayında Meclis’ten çıkan 6114 Sayılı Ölçme, Seçme Ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun’un 7 maddesi’nin 3’üncü fıkrasında yer alan “sınavların aynı anda ve eş zamanlı” ibaresine dikkat çekerek, “Kitapçık basılan bir sınavın eş zamanlı, aynı zamanlı sorulması lazım. Bozarsanız bu hukuka aykırı olur. Bugün (dün) yapılan sınavda da bozdular. Eşiklik ilkesine aykırılık olayı ortaya çıktı. Maddi hukuk kuralına ayırımcılık olmaz” dedi. Söz konusu yasal düzenlemeyi de İdare Mahkemesi’nin dikkatine sunan Şağban, sınav tarihinde ilk kez, aynı konudaki sınavda farklı sorularla sınava giren kişiler olduğunu belirtti.(ANKA)