Suudi Arabistan'da bir çiftin doğan yedinci çocuklarının yılana benzemesinin ardından tıp dünyasından açıklama geldi. Uzman Dr. Şükrü Cido, söz konusu hastalığın cildin koruyucu tabakasının çok hızlı üretiminden kaynaklandığını belirterek, "Bu hastalığa milyonda bir rastlanıyor. Tıp literatürüne 'Palyaço Bebek' hastalığı olarak da geçti" dedi.
Türkiye Hastanesi Çocuk Bölümü'nde görevli Uzman Dr. Şükrü Cido, Suudi Arabistan'da karşılaşılan "harlequin ichthyosis" hastalığı ile ilgili açıklamada bulundu. Daha önce bu türde iki doğuma şahit olduğunu ve bu hastalığa milyonda bir rastlandığını belirten Dr. Cido, "Normal şartlarda cildin üst tabakası üretme ve tüketim yapar. Cildin üst tabakasının aşırı miktarda ve çok hızlı üretim olduğu için kalınlaşma oluyor ve bu hastalık kendini belli ediyor. Bu kalınlığa bağlı olarak gerilme oluyor. Bu bebeğin yüzü de bu gerilme sonrası bu hale gelmiş" dedi.
Bu hastalıkla doğan bebeklerde aşırı su kaybı ve yüksek ateşe bağlı hastalıklar görülebileceğini ifade eden Cido, "Erken tanı konulursa tedavisi mümkün bir hastalık. Ama ömür boyu süren bir hastalık. Kalıtsal bir hastalık yani. Hem anne ve hem de babada bu hastalık varsa dünyaya gelecek dört çocuktan biri bu şekilde doğar. Diğer ikisi taşıyıcı olur ve sadece biri bu hastalık izini taşımadan dünyaya gelir" diye konuştu.
Söz konusu hastalığın hayatı zorlaştırdığını belirten Cido, "Ultrasonda belki yüz hatlarındaki değisiklik görülebilir ama sürpriz hastalık diye bunu ifade ederiz. Bu hastalığa estetiğin son noktası da denilebilir. Ama henüz kökten tedavisi mümkün değil. Özel kremlerle bu hastalık tedavi ediliyor. İki-üç ay içinde cilt normale döner ama bir gün sürmezseniz ciltteki gerilme ilerleyerek devam eder" şeklinde konuştu.
10 yıl öncesine göre tedavinin daha mümkün olduğuna dikkat çeken Uzman Dr. Şükrü Cido, şöyle konuştu:
"Yüzdeki gerilme nedeniyle İtalyan sokak palyaçolarından esinlenerek bu tür doğan çocuklara tıp literatürüne yerleşmiş 'Palyaço Bebek' denilir. Ailelere anlatması zor. Bizim de ilk gördüğümüzde şaşırdığımız bir hastalık ama tedavisi mümkün diye açıklama yaptığımızda aileler biraz olsun rahatlıyorlar".