HABER

Yılan ve akrep sokmalarına dikkat

ŞANLIURFA (İHA) - Sağlık Bakanlığı ile Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Derneği, akrep ve yılan sokmalarına karşı alınacak tedbirler konusunda vatandaşları uyardı.

Yaz aylarıyla birlikte çeşitli bölgelerde yaşanan akrep ve yıkan sokmalarına karşı halkı bilgilendirmek için Sağlık Bakanlığı ve Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Derneği açıklama yaptı. Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklamada, "Akrepleri elimize almayalım, kaya, kovuk ya da oyuklara elimizi sokmayalım. Kamp, piknik ya da çalışma alanlarında dikkatli olalım. Yıkıntılar akreplerin sık bulunduğu yerlerdir. Ev içlerinde yüklük, çatlak gibi yerlere dikkat edelim. Akrepler, kolaylıkla en ufak çatlaklara girebilirler. Çocukların arazide çıplak ayakla gezmelerine izin vermeyelim. Gece yürüyüşlerinde lamba kullanalım. Tavuk ya da ördek beslemek, akrepleri çevreden uzak tutabilir" denildi.

Açıklamada, yılan sokmalarına karşı şu tedbirlere dikkat edilmesi istendi: "Yılanlar, ancak kendilerini tehlikede hissettiklerinde ısırırlar. Yılanlarla oynamayın. Kaya kovuk, ya da oyuklara el kuş ya da diğer hayvan yuvalarına el sokmayın. Otluk ya da sazlık arazide çocukları yalnız bırakmayın. Kamp, piknik ya da çalışma alanlarında dikkatli olun. Çocukların arazide çıplak gezmelerine izin vermeyin. Arazi yürüyüşlerinde kapalı ayakkabı veya bot giyin, gece yürüyüşlerinde lamba kullanın".

Yılan sokması sonrasında yapılması gerekenler ise şu şekilde ifade edildi: "Yılanı uzaklaştırın, kendinizi korumanız gerektiğini unutmayın, ısırılan çocuğu sakinleştirin, hareket etmemesini sağlayın. Isırılan bölgeyi tam kalp hizası düzeyinde tutun, ısırılan bölgede yüzük, bilezik veya kolye gibi aksesuarla giysileri çıkarın, sabun ve su ile ısırılan yeri bolca yıkayarak temizleyin, temiz bir bez ile yaranın üzerini örtün. En yakın sağlık ocağına müracaat edin".

Açıklamada akrep ve yılan ısırmaları sonrasında yapılmaması gerekenler hakkında şu bilgilere yer verildi: "Yılan veya akrebi yakalamaya veya öldürmeye çalışmayın. Isırılan yeri kesmeyin, zehri emmeye çalışmayın. Buz, bandaj ve turnike uygulamayın. Herhangi bir madde içirmeyin, yedirmeyin, ilaç vermeyin, kusturmayın, ısırılan yeri yakmayın. Isırılan yerdeki sızıntı şeklindeki kanamayı durdurmayın, ölü yılana dokunmayın, evde tedavi etmeye çalışmayın".

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler