ŞANLIURFA (İHA) - Güneydoğu'da havaların ısınmaya başlamasının ardından, uzmanlar yılan ve akrep sokmaları vakalarına karşı vatandaşları uyarıyor.
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Boşnak, yaz mevsimiyle birlikte bölgede sıkça yılan ve akrep sokma vakalarının yaşandığını belirtti. Bölgede zehirli yılan türü olarak daha çok engerek yılanı bulunduğunu ve sarı, siyah ve kırmızı akrep türlerinin tespit edildiğini ifade eden Doç. Dr. Mehmet Boşnak, vatandaşların dikkatli olmalarını istedi.
Bölgede yaşayan engerek yılanının saldırgan olmadığını ancak bazı dikkatsizlikler sonucunda sokma vakalarının yaşandığını vurgulayan Doç. Dr. Mehmet Boşnak, "Arazide gezerken dikkatsizlikle üzerine basılan yılan saldırganlaşır. Veya piknik alanlarında ısınmak isteyen yılana yaklaşırsanız sizi sokma tehlikesi büyüktür" dedi. Yılan tarafından ısırılan bir kişiye yapılması gerekli müdahaleler hakkında da bilgiler veren Doç. Dr. Mehmet Boşnak, "Yılan tarafından ısırılan bir kişi yarım saat içerisinde bir sağlık kuruluşuna ulaştırılmalı. Ama öncelikle yapılması gerekenler ısırılan kişi fazla hareket ettirilmemeli, ısırılan bir bölgenin iki parmak üstüne tampon uygulanmalı. Eğer mümkünse buz tedavisi de faydalı olur. Ama tam ısırılan bölgeye değil. Biraz üstüne yapılacak buzlu tedavi zehrin çabuk yayılmasını önler" dedi.
Yılan sokmalarında şimdiye kadar yanlış bir bilginin insanlarda oluştuğunu vurgulayan Doç. Dr. Boşnak, "Bazı vatandaşlarımız yılan sokmalarında sokulan yeri bıçakla kesip emme uygulamasının faydalı olacağını zannediyorlar. Ancak bu çok yanlış bir uygulama. Bıçakla kesilen bölgeyle belki zehrin daha çabuk yayılmasına sebep olabilirsiniz. Ayrıca zehri emerken siz de ağzınızdaki yarayla zehir kapıp zehirlenebilirsiniz. Vatandaşlara tavsiyemiz kesinlikle bu tür uygulamalardan vazgeçsinler" diye konuştu.
Diyarbakır ve Şanlıurfa'da sarı, siyah ve kırmızı renkli akreplerin bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Mehmet Boşnak, akrep sokmalarından korunmak için çıplak ayakla yürünmemesi tavsiyesinde bulundu. Akreplerden korunmanın bir başka yolunun da evlerde tavuk, ördek gibi hayvanlar beslemek olduğunu vurgulayan Boşnak, akrep sokmalarında da ısırılan kişinin en kısa sürede sağlık kuruluşuna götürülmesi gerektiğini kaydetti. Yılan sokmasında olduğu gibi akrep sokmasında da yapılacak uygulamanın aynı olduğunu ifade eden Boşnak, ısırılan bölgeye ilaç sürülmemesi tavsiyesinde bulundu.