İkinci Dünya Savaşı yıllarında Amerikan savaş gemileri Pasifik Okyanusu'ndaki Guam adasına gittiklerinde farkında olmadan, gemiye sızan zehirli ağaç yılanlarını da götürdüler. Şimdi o yılanların sayısı milyonları buldu ve adadaki doğal yaşam büyük tehdit altında.
Yılanların Hawaii'ye ulaşma riski doğunca Pentagon harekete geçti. Hava kuvvetleri, yılanların yemesi için gökten zehirli ölü fare bombardımanı başlattı.
ABD hava kuvvetleri Pasifik Okyanusu'ndaki Guam adasını 'bombalamaya' başladı. Ancak kullanılan mühimmat zehirli ilaç verilmiş ölü fareler.
Amaç ise tam 2 milyon zehirli kahverengi ağaç yılanını yok etmek. ABD'nin bu ilginç operasyonunun kökenleri ise İkinci Dünya Savaşı yıllarına dayanıyor.
Savaşın sonlarına doğru, bölgenin kontrolünü sağlamak için Guam'a giden Amerikan gemilerine, Güney Pasifik kıyılarına demirledikleri sırada ağaç yılanları 'sızdı.'
Gemiler Guam'a vardığında ordu birlikleri farketmeden yılanları da kendileriyle birlikte adaya götürmüş oldu. Zamanla çoğalan yılanlar adadaki doğal yaşamın bir numaralı düşmanı haline geldi.
Boyları 3 metreyi bulabilen zehirli yılanların sayılarının her geçen gün artması sonucu adadaki doğal yaşam dengesi hızla bozuldu. Son 30 yılda 12 yerel kuş türünün neslinin tükenmesine sebep olan yılanlar bölge halkının da korkulu rüyası oldu.
Ne zaman ki yılanların, 4 bin 800 km ötedeki Hawaii adalarına ulaşma riski doğdu ABD harekete geçti. Yetkililer çareyi helikopterler aracılığıyla adaya yüzlerce zehirli fare bırakmakta buldu.
Bunun için ABD Hava Kuvvetlerine bağlı birlikler gökten fare bombardımanı başlattı. Ancak buldukları çözümün adadaki diğer hayvanlara zarar vermesinden de endişe ediliyor.
Zehirli yılanlar ada tu-rizmine de büyük zarar veriyor. Yılanları duyan turistler adaya gitmeye çekiniyolar. Bir Guam Tarım Bakanlığı yetkilisi konuyla ilgili isyanını şu sözlerle ifade ediyor. 'Son 30 yıl içinde 12 yerel kuş türünün nesli tükendi. Guam'a gelen yılanlar kuşların yumurtalarını, genç ve yetişkin kuşları kısaca tüm jenerasyonları yok etti. Yılanların varlığı bölge halkını ve turistleri de olumsuz yönde etkiledi. '
Hawaii'li yetkililer zehirli ağaç yılanlarının bir şekilde 4 bin 800 km yol katederek adaya ulaşması durumunda 2 milyar dolar zarara yol açacaklarını söylüyor.
Kahverengi ağaç yılanları, doğada yol açtıkları tahribat nedeniyle 'akıncı yılanlar' olarak biliniyorlar. Anavatanları Avustralya ve Papua Yeni Gine olan yılanların boyu üç metreyi bulabiliyor. Derileri kahverengiden sarıya ve yeşile farklılık gösterebiliyor. İnsanı öldürebilen sitotoksik ve nötrotoksik venom içeren iki azı dişe sahipler.
Beyaz Saray yönetimi, 2010 yılında Çin'in hızla artan silahlanma programına karşılık olarak Pasifik Okyanusu'ndaki Guam Adası'nda bulunan üssünü büyütme kararı almıştı. Üs, Amerikan yönetiminin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Batı Pasifik'teki en büyük askeri yatırımı olacak. Binlerce asker buraya sevkedilecek.