HABER

Yılbaşı öncesi büyük tehlike

Adana'da yılbaşı öncesi 5 ton ve 10 bin şişe sahte içki yakalandı...

Yılbaşı öncesi büyük tehlike

Yılbaşı yaklaşırken İstanbul, İzmir ve Tekirdağ'da onlarca kişinin sahte içkiden hayatını kaybetmesinin ardından Adana'da düzenlenen operasyonda metil alkolle hazırlanmış bidonlarda doluma hazır 5 ton ve 10 bin şişe sahte içki ele geçirildi.

Alınan bilgiye göre, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) ekipleri, merkezSeyhan ilçesinde kaçak içki imalatı yapıldığı ihbarı üzerine çalışma başlattı.

Ekipler, portakal bahçesi içerisinde ikisi imalathane biri depo olarak kullanıldığı tespit edilen adreslere operasyon düzenledi. Operasyonda 3 şüpheli, bahçe kapısındaki köpeğin polislere saldırmasını fırsat bilip kaçarken 2 şüpheli yakalandı.

Ekipler aramalarda, metil alkolle hazırlanmış 10 bin şişe ile bidonlarda doluma hazır 5 ton sahte içki, 10 bin boş şişe, 10 bin kapak, 25 bin etiket ve bandrol ile bir pompalı tüfek ve bir dürbün ele geçirdi.

Şüpheliler, ifadeleri alınmak üzere emniyet müdürlüğüne götürülürken kaçan zanlıların yakalanması için çalışmaların sürdüğü bildirildi. (AA)

Sahte içkiden 8’inci ölüm, 2 kişi daha hastaneye kaldırıldı

İzmir’de bir süre önce sahte içkiden zehirlenerek hastaneye kaldırılan 49 yaşındaki Seçgin Dengiz’in de hayatını kaybetmesiyle, ölenlerin sayısı 8’e çıktı.

Aynı bölgeden sahte içki alarak içen 2 kişi daha zehirlenerek hastaneye kaldırıldı.

İzmir’de Ali Ulutürk, Alem Pena Çandar, Ömer Akgün Yüngeliş, Özkan Yaman, Köksal Çetin, Birol Bacaklı ve geçen yıl yaptığı rakıdan verdiği bir arkadaşının ölümüne neden olduğu gerekçesiyle hakkında yasal işlem yapıldığı yargılaması süren 53 yaşındaki Cesur Artan sahte rakıdan hayatını kaybetti. Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören Seçgin Dengiz de sahte içkiden kurtarılamadı.

Dengiz’in cenazesi savcının incelemesi ardından otopsi yapılmak üzere İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu’na gönderildi.

Aynı bölgeden aldığı sahte içkiyi içen Hasan Kutlu ve kimliği belirlenemeyen bir erkek zehirlenerek fenalaştı. Durumun bildirilmesi üzerine gelen sağlık ekiplerinin yaptığı müdahalenin ardından Kutlu ve kimliği belirsiz kişi Ege Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada tedaviye alınan ve sahte içkiden zehirlendikleri tespit edilen 2 kişinin de durumunun ağır olduğu ifade edildi.

Artan ölümler üzerine alkol satışı yapılan işyeri ve eğlence mekanlarına denetimleri arttıran polis, ’Arap’ lakaplı kişi ile fotoğrafı tüm emniyet müdürlüklerine gönderilen sahte rakıları ihmal eden Ş.S.’nin yakalanması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. (DHA)

BAŞLICA ZEHİRLENME BELİRTİLERİ

- Başağrısı,
- Bulantı,
- Kusma,
- Baş dönmesi,
- Tansiyon düşmesi,
- Kanda asidoz,
- Görme bozukluğu ve körlük
- Ve daha ileri dönemde tedavi edilmezse koma ve ölümdür.

Sahte içkiyi nasıl anlarsınız

Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği (GİSDER) sahte içki konusunda uyarıda bulunarak, içki alırken dikkat edilmesi gerekenleri maddeler halinde sıralamıştı.

İşte alkollü içki satın alırken dikkat edilmesi gerekenler:

-Alkollü içkileri, 'TAPDK Satış Belgesi' olan perakende satıcılardan alın.

-Şüpheli görülen ambalaja sahip alkollü içkileri tüketmeyin.

-Kapağı üzerinde Gelir İdaresi Başkanlığı ve TAPDK logolarını taşıyan bandrol bulunmayan, bandrolü yırtık veya yıpranmış olan şişeleri almayın.

-Bandrol üzerindeki logolar yukarı-aşağı yönde hareket ettirildiğinde ve farklı açılardan bakılmak suretiyle kontrol edildiğinde, mavi-turkuvaz renk dönüşümüne dikkat edin.

-Kapağı açık olan alkollü ürünü satın almaktan kaçının.

-Kapağı kapalı olan, ancak daha önce açılmış ve bir şekilde yapıştırılarak tekrar kapatılmış izlenimi veren şişelerdeki alkollü ürünleri kesinlikle tüketmeyin.

-Kapağında enjektör deliğine benzer delik bulunan şişeleri almayın.

-Şişenin daha önce kullanılmış olup olmadığına veya bu izlenimi verip vermediğine bakın.

-Üzerinde kirli-yırtık-yıpranmış etiket bulunan şişeli ürünleri almayın.

-Şişesinin arka yüzünde tüketiciyi bilgilendirme amaçlı Türkçe etiket olmasına özen gösterin.

-Etiket üzerinde üretici veya ithalatçı firma adı veya adresi bulunmasına dikkat edin.

-Görünür ve

belirgin halde bulanıklılık, tortu ve fiziki kirlilik içeren alkollü içkileri içmeyin.

-Açık içki satışı yapılan yerlerde, bilinçli tüketici olarak, alkollü içkinin sunumundan önce şişesi üzerinde orijinal bandrolünün bulunup bulunmadığını ve kapağının kapalı olup olmadığını kontrol edin ve buna göre tüketin.

-Alkollü içki satın alırken mutlaka fiş veya fatura alın.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Zehirlenme fark edildiği anda hasta acil olarak bir sağlık merkezine götürülmeli ve tedavisine hemen başlanmalıdır. Zehirlenmenin başka belirti vermediği dikkate alındığında, geç başlayan belirtide etkili tedavi için geç kalınmış olabilir. Hastada yapılacak destek tedavi yanı sıra antidot olarak etil alkol ya da fomepizol verilir. Hastada hemodiyaliz yapılması gerekebilir.

DİKKAT!

Sahte rakı Türkiye'de İstanbul ve İzmir'den sonra diğer illerde de dağıtılabilir. Yetkililer bu konuda çok dikkatli olunması ve güvenli olmayan hiçbir alkollü içeceğin asla tüketilmemesi gerektiğini belirtti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler