YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yılbaşı öncesi sahte içki denetimleri arttı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yılbaşı yaklaşırken sahte içki denetimlerini artırdı. Sahte içki konusunda il...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yılbaşı yaklaşırken sahte içki denetimlerini artırdı. Sahte içki konusunda il müdürlüklerini uyaran bakanlık, başta turizm bölgeleri ve büyük şehirler olmak üzere ülke genelinde denetimlerin sıklaştırılmasını istedi. Yaklaşan yılbaşı öncesi sahte içkiyle mücadele kapsamında bazı caydırıcı önlemleri uygulamaya koyan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, emniyet güçleriyle birlikte daha çok denetim gerçekleştirme kararı aldı. Kaçak içki üretimi yapan ya da piyasaya sürenlere ağır para cezası başta olmak üzere bir dizi yeni uygulama hayata geçirildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yeni yıla sayılı günler kala da denetimlerine hız verdi. Yılbaşını eğlence mekânlarında geçirecek vatandaşların her hangi bir olumsuzlukla karşılaşmamaları için alkollü içki üreten ve satan iş yerlerine yönelik bazı radikal önlemler aldı. Başta denetimlerin sıklaştırılması olmak üzere alkollü içki üreten ve satan iş yerlerinin kayıtlarının güncellenmesi, izleme kodu uygulamasını başlattı. İlgili kurumlarla internet ortamında veri paylaşımı gerçekleştirme kararı alınırken kayıt dışılığın azaltılması amacıyla, alkollü içkiler için ihtisas gümrükleri belirlendi.
“İthal ve İhraç Edilecek Gıdaların Giriş ve Çıkış Kapılarının Tespit ve İlanına Dair Tebliğ’de Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğin de yürürlüğe girmesiyle birlikte bir dizi yeni uygulama hayata geçirilmiş oldu.
Bakanlık, 2011 yılında 15 bin 560 denetim gerçekleştirdi. Denetimlerden alınan 998 numunenin 544’ünün sonuçları olumlu çıktı. Diğer numunelerle ilgili çalışmaların ise devam ettiği bilgisi verildi.
Ortaklaşa yapılan denetimlerde sahte içkilerin mobil bandrol okuyucu denetim cihazları ile yapıldığının altı çizildi. Bakanlık, olarak belirlenen esaslara aykırı olarak, kaçak getirilen ürün sahipleri hakkında yasal işlem yaptıkları bilgisini veren Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak, “Bu tür ürünleri getirenler ve piyasaya sürenler hakkında 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümlerine göre işlem yapılıyor. Toplatılması kararı verilen ürünlerin piyasadan çekilmemesi halinde beş bin lira idarî para cezası kesiliyor.” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, içkinin sahte veya kaçak olduğunun kokusundan, renginden ya da tadından anlaşılamayacağı uyarısında bulundu.
Ürün satın alınırken etiket bilgilerinin kontrol edilmesi istendi. Yılbaşında eğlence mekânları konusunda seçici davranılmasını isteyen Kavak, “İçki şişelerinin üzerinde bakanlığımızdan kayıt numarası alıp almadığı kontrol edilmeli, üzerinde TAPDK bandrolü aranmalıdır. Ürünün sahte olup olmadığının hususunda, laboratuvar analizleri sonucu nihai karara varılır. İçki orijinal ambalajında istenmeli ya da tüketileceği anda göz önünde açılması sağlanmalıdır.” dedi.
Bakanlık, vatandaşlardan şüphelendikleri durumlarda Alo 174 Gıda Hattı’na ihbarda bulunmalarını istedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler