Kayseri (AA)- Türkiye'de her yıl 90 bin kişi zatürreye yakalanıyor, 2 bin 500 kişi ise hayatını kaybediyor.
Erciyes Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Demir, halk arasında zatürre olarak bilinen "pnömokok enfeksiyonları"nın risk grubu hastalarda ölümle sonuçlanabilecek ciddi bir akciğer hastalığı olduğunu, Türkiye'de her yıl 90 bin kişinin zatürreye yakalandığını, 2 bin 500 kişinin ise hayatını kaybettiğini kaydetti.
Doktor kontrolü dışında antibiyotik kullanımının, özellikle pnömokok bakterisinin ilaçlara karşı direncini artırdığını kaydeden Prof. Dr. Demir, en iyi korunma yolunun aşı olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"Sağlık Bakanlığı'nın önerilerine göre, 65 yaş ve üzerindeki kişiler, bakımevleri ve huzurevinde kalan yaşlılar, astım ve Koah dahil kronik akciğer ve kalp-damar sistem hastalığı olan erişkin ve çocuklar, şeker hastalığı dahil herhangi bir kronik metabolik hastalığı, böbrek yetmezliği, kan hastalıkları veya bağışıklık sistemi zayıf olan erişkin ve çocuklar mutlaka zatürre aşısı yaptırmalarıdır. Zatürre aşısı kronik hastalar için ücretsizdir. Risk grubunda bulunanlar, rapor alıp sosyal güvenlik kurumlarından aşı bedellerini alabilirler."
Prof. Dr. Demir, zatürrenin akciğer iltihabının yanı sıra kan ile bütün vücuda yayılarak "bakteriyemi" adı verilen tablo ve beyin zarında da menenjit gibi ciddi enfeksiyonlara da neden olabileceğini kaydederek şu bilgileri verdi:
"Zatürreye neden olan pnömokok bakterisi, üst solunum yollarında bakteri grubu oluşturan ve normalde bulunan zararsız bakteriler ile birlikte bulunan bir bakteridir. Pnömokoklar kişiden kişiye, bir iki metrelik mesafeden, yakın temas sonucu bulaşır. Bakteriler, solunum yolundan vücuda girer, burun ve ağız boşluklarının birleştiği yerde bakteri kolonileri oluştururlar. Bakteri, genellikle aile içinde, özellikle küçük çocuklar ve okul çocukları arasında yayılma eğilimindedir. Hastalığın yayılması, çoğu zaman viral üst solunum yolları enfeksiyonları ile birlikte olur. Zatürre her mevsimde görülebilir. Tek doz aşı ile en az 5 yıl koruma sağlanabilmektedir."