HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yılda 20 bin kişi akciğer kanseri oluyor

Akciğer kanseri, tanı ve tedavi yöntemlerindeki gelişmelere rağmen ciddiyetini koruyor.

ANKARA (A.A) -Dünya genelinde her geçen gün görülme sıklığı artan kanserler arasında erkeklerde ilk, kadınlarda ise dördüncü sırada yer alan akciğer kanseri, tanı ve tedavi yöntemlerindeki gelişmelere rağmen ciddiyetini koruyor.

Türkiye'de de kansere bağlı ölümlerde, akciğer kanseri erkeklerde yüzde 40 ile birinci, yüzde 8 ile kadınlarda dördüncü sırada yer alıyor. Türkiye'de yılda yaklaşık 20 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konulurken yaklaşık 15 bin kişi bu hastalık nedeniyle yaşamını yitiriyor.

Sigara kullanılmaması gibi basit ve maliyeti olmayan bir önlemle akciğer kanserinin yüzde 85-90 oranında engellenebileceği vurgulanarak, günde 25 veya üzerinde sigara içen 35 yaşındaki erkeğin, 75 yaşına gelmeden önce yüzde 13 olasılıkla akciğer kanserinden, yüzde 10 olasılıkla kalp damarları hastalığından veya yüzde 28 olasılıkla sigaraya bağlı diğer hastalıklardan dolayı hayatını kaybedeceğine dikkat çekiliyor.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadıl Akyol, yaptığı açıklamada, kanserin dünya genelinde ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını belirterek, 2007 dünya istatistiklerine göre akciğer kanserinin erkeklerde birinci, kadınlarda ise dördüncü sırada ve her iki cinste de en öldürücü kanser türü olduğunu söyledi.

Sıralamanın geçtiğimiz iki yıl ve bu yıl içinde değişmesinin öngörülmediğine dikkati çeken Akyol, ''Yaşamın herhangi bir döneminde akciğer kanserine yakalanma oranı erkekler için yüzde 8, kadınlar için yüzde 6 olarak hesaplanmaktadır. Türkiye'de erkeklerde yüzde 35 oranı ile en sık görülen, kadınlarda yüzde 6 ile beşinci sırada yer alan kanser, akciğer kanseridir'' diye konuştu.

Akyol, görülme sıklığı ve ölüm oranlarının gelişmiş ülkelerde sigara içme alışkanlığına bağlı olarak erkeklerde azalma gösterirken, kadınlarda arttığını vurguladı.

Teknoloji ve tıptaki gelişmelere karşın 1974-2001 arasındaki veriler incelendiğinde, akciğer kanserinden ölüm oranlarında bir azalma olmadığına işaret eden Akyol, ''Türkiye'deki kansere bağlı ölümlere bakıldığında, akciğer kanseri erkeklerde yüzde 40'la birinci, kadınlarda ise yüzde 8 ile dördüncü sırada yer almaktadır. Ülkemizde yaklaşık yılda 20 bin kişiye akciğer tanısı konulmakta ve yaklaşık 15 bin kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmektedir'' dedi.

-''AKCİĞER KANSERİNDEN SİGARA SORUMLU''-

Akyol, kanser tedavisinde tıptaki yeniliklere rağmen, asıl önemli olanın korunma olduğunu belirterek, tütün ve tütün mamullerinin kullanımının ve pasif içiciliğin akciğer kanseri için önemli bir etken olduğunu söyledi.

Akciğer kanserinin yüzde 85-90 oranında tütün ve tütün mamulleri kullanma alışkanlığından kaynaklandığına dikkati çeken Akyol, ABD'de 1960'larda başlayan etkili propaganda ve yaptırımlar sayesinde sigara kullanımının azaldığını ve buna bağlı olarak 1990'lardan sonra erkeklerde hastalığın görülme sıklığının düştüğünü bildirdi.

Akyol, 19 Mayıs 2008'de sigara kullanımına kısıtlamalar getirildiğini anımsatarak, son istatistiklere göre, Türkiye'de sigara içme oranının erkeklerde yüzde 50, kadınlarda yüzde 18 olduğunu söyledi. Akyol, ''Bu oran, çocuk ve gençler arasında erkeklerde yüzde 11, kızlarda ise yüzde 4'tür. Sağlık çalışanlarının da yüzde 42'si sigara içmektedir. Bu durum, ele alınması ve çözülmesi gereken en öncelikli konudur'' diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler