YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yılda En Az Bir Kez Check-Up Yaptırılmalı

Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanı Prof. Dr. Muhlise Alvur, yılda en az bir kez check-up...

Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanı Prof. Dr. Muhlise Alvur, yılda en az bir kez check-up yaptırılması gerektiğini söyledi.

Medical Park Samsun Hastanesi doktorlarından Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanı Prof. Dr. Muhlise Alvur, check-up hakkında bilgi verdi. Alvur, "Check-up, belirli ararlıklarla yapılan sağlık kontrolüdür. Yani hastalık başlamadan ama bilinen veriler ışığı altında olabilecek hastalık durumlarını önceden ortadan kaldırılması için yapılması gereken işlemlerdir. Onun için vücudun tüm organ ve yapıların kontrolleri gerekir. Böyle bir kontrol yılda en az bir kez yapılmalıdır" dedi.

Check-up'ın saçlardan, ayak başparmağının tırnağına kadar olan tüm dokularının gözlenmesi, muayenesi, laboratuvar tetkiklerinin yapılması anlamına geldiğini belirten Prof. Dr. Alvur, "Bazı bilim adamları check-upı isimler vererek, içeriklerini açıklayarak gruplamışlardır. Bu gruplamada nasıl yapılacak, niçin yapılacak, başta gelen gereksinimler nelerdir diye bazı ön bilgilere dayalı düşünceler ile planlanır" diye konuştu.

Ailelerin çocuklarına gelişim evreleri sırasında check-up yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Muhlise Alvur, gençlerin de yılda bir kez check-up yaptırmaları gerektiğini söyledi. Alvur, "35-40 yaşlarından sonra 3, 6, 12 aylık kontroller olduğu gibi, 4-5 yılda yapılması gereken kontroller de vardır" şeklinde konuştu.

Kemik erimesi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Muhlise Alvur, "Kemik erimesi 35 yaş sonrası yavaş yavaş başlayabilir. Şeker hastalarında daha da hızlı ilerler. Erken önlem alınırsa, kemik erimesi durdurulabilir. Gerekenler kısaca güneş ışığından faydalanmalı (D vitamini yapımı için), süt ve süt ürünleri tüketilmeli (kalsiyum için), en az haftanın üç günü 30 dakikadan az olmayan yürüyüşler yapılmalıdır. Şeker hastalığı var ise tedavi olmalıdır. Kemik erimesi önlemleri yaşlılığa bağlı oluşmakta olanlar içindir, tabii ki hormonlara bağlı veya başka kemik erimeleri de bulunmaktadır" açıklamasında bulundu.

Yetişkin ve menopozdaki bayanların en az yılda bir kez meme muayenesi (genel cerrahi uzmanına) yaptırması gerektiğini söyleyen Dr. Alvur, "Bir kez de kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmaları gerekir (smear patolojik inceleme)" ifadelerini kullandı.

Aile geçmişinde mide, bağırsak kanseri olanlara uyarılarda bulunan Prof. Dr. Alvur, "Aile geçmişinde mide, bağırsak kanseri olanlar üç yılda bir, olmayanlar beş yılda bir gastroenteroloji uzmanına muayene olmalıdır" dedi.

Alvur, aile geçmişinde prostat ile ilgili problemler olanların, aile hikayesinden edindiği bilgi ışığında o yaşa gelmeden iki yıl öncesinden üroloji uzmanına müracaat etmesinde fayda olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Alvur, sağlıklı yaşam için tam bir diş muayenesi, diş çıkarmaya başladığından itibaren dişler ve diş etlerinin kontrol edilmesinin yararlarına değindi. Alvur, check-up yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:

"Check up için 12 saatten az, 16 saatten fazla açlık olmamalı. Check-up yaptırmadan önceki akşam normal yemeğini yemeli, aşırı sigara içmemeli, alkol, fazla meşrubat tüketmemelidir. Gece 8 saat huzurlu uyumalıdır. Son zamanlarda ağır stres yaşamamış olması gerekmektedir. Laboratuvar tetkikleri rapor edildikten sonra muayene eden hekim tarafından tetkiklerin anlam ve önemlerinin kişiye yorumu yapılmalı ve tedavi gerekiyor ise bilgilendirilmelidir."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler