Başbakan Binali Yıldırım TBMM'de Kadın Seçme Seçilme Yıl Dönümü'nde konuştu. Kadınla erkeğin birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini söyleyen Yıldırım, kadınların önünün daha fazla açılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca tüm kadınlara da seslendi; 'Gelin hep beraber Halep'te acı çeken kadınların sesi olalım' dedi.
Başbakan Yıldırım, 'Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkını Kazanmasının 82'nci Yıl Dönümü' etkinliğine katıldı. TBMM'de düzenlenen etkinliğe Başbakan Yıldırım yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Aile ve Sosyal Politikalar eski Bakanı ve AK Parti Denizli Milletvekili Sema Ramazanoğlu, Çevre ve Şehircilik eski Bakanı ve AK Parti Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı ile AK Partili milletvekilleri de katıldı.
İşte Binali Yıldırım'ın konuşmasından çarpıcı satır başları:
"Kadınlar kendileri için en büyük mücadeleyi verdi. O mücadeleyi görüp de gerekli adımları atmadan olmaz, onu da demokrasiyi özümseyen ve kadınlarımızın beklentilerini yerinde, zamanında gören idareciler oldu.
Burada bir korumacılık, bir ayrımcılık asla kabul edemeyiz. Kadına esasında kota ayırmamış olmak bilinçlenmemiş, yeterince demokrasi anlayışı geliştirmemiş ülkelerde olmaz. Ama benim düşüncem kadına mücadele edeceği alanlar açmaktır. Korumacılık, gelişmenin önündeki en büyük engeldir. Kadın, erkek bir olacağız, hayatın zorluklarını beraber göğüsleyeceğiz, güzelliklerini de beraber göreceğiz.
"ERKEKLERİN PABUCUNU DAMA ATAN BİZİM İKTİDARIMIZ"
Kadınların haklarının güçlenmesi için anayasa değişikliğini biz yaptık, medeni kanunda cinsiyet ayrımcalığına son veren düzenlemeleri biz yaptık, aile reisi tanımlamasında erkeklerin pabucunu dama atan yine bizim iktidarımız. Aynı zamanda soyadlarını kadınlarımız rahatlıkla kullanıyorlar, miras taksiminde eşit olmayan uygulamalar vardı bunları biz kaldırdık. İstihdamda daha fazla alan açılmasını biz yaptık. Eşit işe eşit ücret düzenlemesini yapan yine AK Parti iktidarı oldu.
2010 yılında kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanan kararı da aldık. İşte buraya kadar iyiydi ama bu iyi değil. Pozitif ayrımcılık uygulandığında erkeklerin hali ne olacak?
"ELDE EDİLEN HER BAŞARI DÜNYADAKİ HER KADININ BAŞARISI OLACAKTIR"
Doğum öncesi, sonrası izinler, engelli kadınlarımıza erken emeklilik, çalışan bütün annelere doğuma bağlı yarı zamanlı tam ücretli çalışma imkanı, doğum hediyesi vs G-20'de ilk defa Kadın 20 başlığıyla kadınların küresel anlamda sorunlarını ele alan kararları da yine Türkiye dönem başkanlığında biz aldık.
Elde edilen her başarı dünyadaki her kadının başarısı olacaktır. Halep'te ızdırap çeken, Gazze'de, Suriye'de ızdırap çeken kadınlarımıza selamlarımızı iletiyoruz.
Özellikle kadınlarımızın çektiği acılara dikkat çekmek istiyorum. Buradan tüm kadınlarımıza sesleniyorum; sessiz dünyanın STK'lar, özel sektör, devlet el ele verelim Halep'teki kadınların seslerini duyuralım. Artık hiçbir coğrafyada kadınlarımız ağlamasın diyerek yola çıkalım. "