Yıldırım, "Fırat Kalkanı" operasyonuna" ilişkin, "Bu bölgede Suriyeliler olacak. Bizim Suriye'nin topraklarında gözümüz yok. Bizim hassasiyetimiz, bu toprakların oldu bittiye getirilerek, PYD-YPG unsurlarınca işgal edilmemesi. Suriye muhalifleri Cerablus'a yerleştiler, oradaki alanları, köyleri kontrol etmeye başladılar. Cerablus da dahil, bütün alanın YPG ve PYD'den temizlenmesi lazım." ifadelerini kullandı.
Yıldırım, şunları kaydetti:
"Ana mantık, DEAŞ ile mücadele etmek, diğer terör gruplarıyla mücadele etmek, Suriye'nin gelecekte toprak bütünlüğünü bozmadan, bütün etnik grupların, Kürt, Arap, Nusayri gibi hepsinin birlikte yaşayacağı bir Suriye inşa etmek. Böyle bir hedef var. Bu hedefin gerçekleştirilmesi için de biz gereken çabayı, gayreti gösteriyoruz."
Başbakan Yıldırım, "Bu bölgede Suriyeliler olacak. Bizim Suriye'nin topraklarında gözümüz yok. Bizim hassasiyetimiz, bu toprakların oldu bittiye getirilerek, PYD-YPG unsurlarınca işgal edilmemesi. Suriye muhalifleri Cerablus'a yerleştiler, oradaki alanları, köyleri kontrol etmeye başladılar.Cerablus da dahil, bütün alanın YPG ve PYD'den temizlenmesi lazım." ifadelerini kullandı.
"BEDELİ SİVİLLER VE TÜRKİYE ÖDÜYOR"
Yıldırım, "Bütün ülkeler aslında konunun içinde ama 'gelin el birliğiyle şu işi çözelim' dediğiniz zaman herkes geri çekiliyor. Yani süper güçler bölgede sorun çözmek yerine rekabet içindeler. Bedeli kim ödüyor? Bedeli en başta evinden barkından edilen, hayatını savaşta kaybeden siviller ile Türkiye ödüyor." dedi.
"PYD'LİLERİN NEHRİN DOĞUSUNA GEÇMESİ ABD'NİN TAAHHÜDÜDÜR"
Başbakan Yıldırım, "ABD ile anlaşmamız şudur, bu Münbiç'te, bu bölgede bulunan PYD'lilerin nehrin doğusuna geçmesi lazım. Bu, ABD'nin bize taahhüdüdür, garantisidir. Bu gerçekleşinceye kadar burada bizim operasyonlarımız sürecek. Böylece sınırlarımızdan ülkemize yönelik hiç bir tehdidin olmadığından emin olmamız lazım." şeklinde konuştu.
'BU YERLER TEMİZLENECEK'
Başbakan Binali Yıldırım, Suriye mevcut durumunu gösteren bir haritayı işaret ederek temizlenecek noktaları canlı yayında gösterdi.
BİDEN'İN GÜLEN'LE İLGİLİ SÖZLERİ
ABD Başkan Yardımcısı Biden'in "Keşke Gülen Amerika'da değil, başka bir ülkede olsaydı." sözüne ilişkin olarak Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:
"Bu, ne kadar büyük sıkıntı içinde olduklarını gösteriyor. Onun, ülkelerinde olmasından, kalmasından çok da hoşnut değiller. Niye? Çünkü Türkiye'nin dostluğunun, bu örgüt başından çok çok daha değerli olduğunu biliyorlar."
"6 EYLÜL'DE İRAN CUMHURBAŞKANI BİRİNCİ YARDIMCISI CİHANGİRİ GELİYOR"
Başbakan Yıldırım, "Ayın 6'sında (6 Eylül), İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı, yani başbakan seviyesinde, Sayın Cihangiri geliyor. Cihangiri'yle beraber olacağız, ev sahipliği yapacağız. İran'la her konuda, gerek PKKterörüyle mücadele gerek Suriye'deki sorunların çözülmesi gerekse ikili ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi gibi önemli konularda kararlar alacağız." dedi.
"MISIR İLE İLİŞKİLERİMİZİ DÜZELTMEK ZORUNDAYIZ"
"Mısır'la ilgili düşüncemiz de çok net" ifadesini kullanan Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:
"Mısır halkı ile Türk halkı kardeş. Bizim inanç, kültür, bölge yönüyle ortak değerlerimiz çok fazla. Dolayısıyla biz Mısır ile ilişkilerimizi düzeltmek zorundayız. İlişkimiz böyle devam edemez. Mısır için de bizim için de böyle devam edemez ama siyasi bakımdan sıkıntımız var."
"BARZANİ İLE TERÖRLE MÜCADELEDE ETKİN İŞBİRLİĞİ KANAATİNE VARDIK"
Başbakan Yıldırım, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile görüşmesine ilişkin olarak da "Barzani ile özellikle ikili ilişkilerin yanı sıra terörle mücadelede etkin işbirliği yapmamız gerektiği kanaatine vardık. Özellikle sınır geçişlerindeki sorunun çözümünde, oradaki güvenliğin, açılacak gümrük kapılarındaki güvenliğin sağlanmasında gerekli desteği verecekler. Bu arada, Amerika'nın da önderliğinde Barzani ve diğer Bağdat yönetiminin Musul'u DEAŞ'tan geri alma yönünde büyük bir gayreti var. Bunu biz de destekliyoruz." dedi.
"KAÇTIKLARI YERE KADAR KOVALAYACAĞIZ"
"Terör bizim en büyük baş ağrımız. 40 yılı aşan süredir terörle mücadele ediyoruz. Zaman zaman azalıyor ama hep gündemimizde. terör örgütünün çukur siyasetiyle vatandaş gerçek niyetini gördü. Bölgede yaşayan vatandaşlarla el birliği yaparak Türkiye'nin gündeminden çıkarmamız lazım. İşgal ettikleri yerleri geri aldık. Kırsalda mücadeleyi sıklaştırdık. Kaçtıkları yere kadar kovalayacağız. Bu mücadele etkin bir şekilde yapıldığı için yavaş yavaş ses getirecek şehirlerdeki eylemleri planlıyorlar.Elazığ bir ilk evet. Gaziantep'te daha önce de olmuştu ama Elazığ'da ilk kez oldu. Orada da böyle bir aracın fark edilmesine rağmen patlama oldu. Bir yandan terörle mücadele ederken bir yandan da polis içerisindeki FETÖ'cüleri temizlemekle meşgulüz. Şundan emin olamayız, burada da hainlik yapanlar maalesef olayların önlenmesinden ziyade kayıtsız kalanlar olabilir. Onları da gözden ırak tutmuyoruz. İki mücadeleyi birden yapıyoruz."