YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yıldırım: Türkiye’de Kanunların Uygulanması Noktasında Sıkıntı Var

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’den yasaların, altyapı sıkıntısı olmadığını belirterek, kanun düzenleme...

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’den yasaların, altyapı sıkıntısı olmadığını belirterek, kanun düzenleme yolunda belki birçok eksikler olduğunu söyledi. Türkiye’nin birçok ülkeden daha fazla kanun çıkardığını ifade eden Bakan Yıldırım, "Kanunları hayata geçirmek ayrı bir kültürdür. Ayrı bir meseledir. Anlayış meselesidir. Bu ne iktidarın ne muhalefetin sorunudur.” dedi.

Serbest Telekomünikasyon İşletmeleri Derneği (TELKODER) 7. Olağan Genel Kurulu'na, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, CHP Bilgi Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, Bilgi Teknolojileri Başkanı Tayfun Acarer ve çok sayıda davetli katıldı.

Programdaki konuşmasında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, çıkarılan yasaların Türkiye’de uygulanması ile ilgili yaşanan sıkıntılar hakkında bir değerlendirmede bulundu. Bakan Yıldırım, kanunlara uyanlar ile uymayanlar aynı muameleyi görürse, bu alanda mesafe kat edilemeyeceğinin altını çizdi. Etkin bir denetimin tam da burada devreye girdiğini dile getiren Bakan Yıldırım, “Türkiye’de her kanunun uygulamasını yapacak kurum bellidir. Bu, kolluk kuvveti olan ve mali denetimi olan bakanlıklardır.” şeklinde konuştu.

Kendilerinin kara yolu taşıma kanunu çıkardıklarını anlatan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: “Kanun çıkmadan önce yapılan denetimlerden, hiç kimsenin memnun olmadığını gördük. Kanun çıkarmadan yaptığımız denetlemelerde, idari yargı girdi devreye. Yasa çıkardık, şimdi 2 bin 500 elemanımız var. Her şeyi denetliyorlar, herkes memnun. Denetlenmekten memnunlar, çünkü ‘adaletsizlik ortadan kalktı’ diyorlar. Biz bunu örnek olarak başardık. Bunun bütün alanlarda yapılması gerekiyor. Bunu bütün alanlarda yapmak gerekiyor. Olmuyorsa, olacak şartları yapmakta bizim boynumuzun borcudur.”

Bakan Yıldırım, haberleşme ve bilişim alanları ve bakanlığın çalışmaları ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Yıldırım, konuşmasında haberleşme ve bilişim alanının çok önemli bir alan olduğunu kaydederek, bu alanlarda anlık gelişmelerin yaşandığına dikkat çekti. Bu açıdan mutlaka sektörün kendisini sürekli yenilemesi gerektiğini söyledi.

“BİLİŞİM SEKTÖRÜNE YAPILAN YATIRIMLA BİLE 2023 HEDEFİNİ YAKALAYABİLİRİZ”

2023 hedefinin sadece bilişim teknolojilerine yapılan yatırımla bile yakalanabileceğini ifade eden Bakan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: “Bunu söylediğimde çok hayalperest olduğumu söylüyorlar. Ancak bu konuda çok samimiyim. Bizim kuşağımız, bu sektöre yabancı. 5 yıl önce 2 milyar dolar hacmi olan sektör, hızla büyüyor. Ancak sektör, gençlerin sektörü. Biz sanayi devrimini kaçırdık. Bilişimde aynı hatayı yapmamamız gerekiyor. Bilişim çağının önemli bir oyuncusu olmak mecburiyetindeyiz. Alt yapımız var, her şeyden önemlisi genç bir nüfusumuz var. İnsan önemli bir kaynaktır. İnsan kaynağının altın değerinde olduğunu görmeliyiz.”

Bilimle ilgili geriye bakıldığında kayda değer gelişmelerin son 10 yıl içinde gerçekleştiğini ifade eden Bakan Yıldırım, “90’lı yıllarda gelişmeler durmuştur. Bunun arkasında istikrarlı hükümetlerin olmaması gelmektedir. Bilişimin önemli tekrar 2000 yılında kavranmış. Şu anda internet alanında önemli bir gelişme var. Gidecek çok yolumuzun olduğunu bilmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı. Geçiş hakları konusunda çok kapsamlı bir çalışma yaptıklarını da ifade eden Bakan Yıldırım, “Herkes, buradan geçiyorsan bir, geçmiyorsan 2 akçe ver, anlayışında. Böyle bir ilerleme sağlamak zor. Küçük hesapların içinde olursak, çok şey kaçırırız. Kamu kaynakta önündekini kaçırmak istemez.” dedi.

“CHP’Lİ HALICI SEKTÖRDEKİ SORUNLARI ANLATTI”

CHP Bilgi Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı ise TELKODER’i çok önemsediklerini belirtti. Halıcı, sektörle ilgili tespit ettiği sıkıntılardan da bahsetti.

Bakanlıklara şeklen bağlı olan kurulların, 2011’de ilgili kuruluşlar haline geldiğini ifade eden Halıcı, bunu doğru bulmadıklarını söyledi. Telekomünikasyon alanında yeterli rekabetin olmadığına inandıklarını kaydeden Halıcı, “Bunun için, sabit ve internet alanındaki mevzuatlar uygulamaya geçirilmelidir. Kamu kuruluşlarının telekomünikasyon hizmetleri sağlanmalıdır. Mevcut telekomünikasyon alt yapısından diğer işletmeciler muhakkak yararlanmalıdır. Kamu arazilerinden geçiş hakkının sağlanması gerekmektedir. Vatandaşlarımızın bilgi erişimine kavuşması için telekomünikasyon alanında, harçlar, vergiler kaldırılmalıdır. Evrensel hizmet fonu amacına uygun olarak kullanılmalıdır. BTK’nın gelirleri giderlerini karşılamalıdır. Vatandaşlarımızın haberleşme mahremiyetine girilmemelidir. Her türlü hukuksuz dinlemeler engellenmelidir.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler