Amerika ile Türkiye’nin 8 Ekim’de karşılıklı olarak vize işlemlerini askıya alma kararının ardından yaşanan vize krizinin gölgesinde gerçekleşen ziyaret, krizden sonra Türkiye’den Amerika’ya yapılan en üst düzey ziyaret. Söz konusu ziyaret, aynı zamanda ABD'de yeni yönetimin göreve gelmesinden sonra Türkiye’den Başbakan düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyaret olma niteliği de taşıyor.
NEDEN BU KADAR ABARTILI ÖNLEMLER ALINDI?
Türk tarafının özel bir önlem talep etmemesine rağmen alınan abartılı önlemlerin Cumhurbaşkanı’nın 16 Mayıs ziyareti sırasında gerekli tedbir alınmadığını belirten Ankara’nın eleştirilerine bir yanıt niteliğinde olabileceği yorumları yapıldı.
İLK GÖRÜŞME SENATO DIŞ İLİŞKİLER KOMİSYONU BAŞKANIYLA
akşam saatlerinde Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Senatör Bob Corker, Başbakan Binali Yıldırım’la konakladığı St. Regis’de bir buçuk saate yakın görüştü.
Corker çıkışta yaptığı açıklamada, görüşmede geniş bir yelpazenin yanı sıra iki ülke arasındaki ‘spesifik’ konuların da ele alındığını söyledi.
Son yıllarda yaşanan bazı gelişmelerin iki ülke arasındaki ilişkileri geriye götürdüğünü belirten Corker, ilişkileri geliştirmek için çalışıldığını söyledi.
Karşılıklı güvensizliğin yaşandığı konuların bulunduğu Türk-Amerikan ilişkilerini geliştirmek için önlerinde zorlu ve uzun bir yol olduğunu söyleyen Senatör Corker, Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmesinin bu anlamda çok iyi geçtiğini söyledi.
Türkiye’nin güzel bir ülke olduğunu belirten Corker, Suriyeli mülteciler için yaptıklarının değerini anladığını da dile getirdi.
YOĞUN PROGRAM
Başbakan Yıldırım'a ziyareti sırasında, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak eşlik ediyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’se ziyaretin ikinci durağı New York’ta heyete katılacak.
Başbakan Yıldırım, çarşamba günü kanaat önderleriyle öğle yemeğinde bir araya gelecek. Öğleden sonraysa ABD basınıyla buluşacak.
Başbakan Yıldırım, BAU Uluslararası Üniversitesi’ni ziyaretin ardından SETA DC Vakfı’nın düzenleyeceği toplantıya katılacak.
Çarşamba günü son durağıysa Diyanet Amerika Merkezi olacak ve burada Müslüman toplum temsilcileriyle bir araya gelecek.
9 Kasım Perşembe günü yerel saatle sabah 11.00’de Beyaz Saray’da yapılacak Pence-Yıldırım görüşmesinde vize krizinin yanı sıra Fethullah Gülen’in iade süreci, Amerika’nın YPG’ye silah desteği, IŞİD’le mücadele, Suriye ve Irak’ta son durumla İran asıllı Türk işadamı Rıza Sarraf ve Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargı süreçlerinin de gündeme gelmesi bekleniyor.
Başbakan Yıldırım’ın Amerika temasları kapsamında ikinci durağıysa, New York olacak. Yıldırım finans kuruluşları temsilcileriyle çalışma yemeğini takiben Musevi toplumu temsilcileriyle bir araya gelecek. Yıldırım’ın yatırımcı ve işadamlarıyla da görüşmesi planlanıyor. Yıldırım, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile de görüşecek.
Başbakan ziyaretinin son günündeyse New York Başkonsolosluğu’nda düzenlenecek 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü Töreni’ne katılacak. Yıldırım, New York temasları kapsamında Müslüman toplumu ve Türk ve Akraba Toplumu temsilcileriyle görüşecek.
Başbakan Binali Yıldırım’ın Washington ziyareti sırasında, özellikle konakladığı St. Regis Oteli ve çevresindeki güvenlik önlemlerinin yoğunluğu dikkat çekiyor.