Hubble Uzay Teleskobu tarafından tespit edilen gezegenin, yıldız sistemlerinin oluşumu hakkındaki teorileri yeniden tartışmaya açabileceği belirtildi.
Gökbilimciler, Hydra (Su yılanı) takımyıldızında alışılmışın dışında bir keşifte bulundu. Güneş Sistemi dışında bugüne kadar yaklaşık 900 gezegen keşfeden astronomlar, yıldızıyla arasında rekor denilebilecek yeni bir gezegen bulunduğunu açıkladı.
Söz konusu gezegen, Dünyamızdan 176 ışık yılı mesafede yer alan TW Hydrae kırmızı cüce yıldızına ait. Kırmızı cücenin yörüngesindeki gezegen, yıldızından tam 13 milyar kilometre uzaklıkta yer alıyor.
NASA’nın sayfasından yapılan açıklamada, gezegenin yaklaşık 66 milyar kilometre çapındaki bir gaz ve toz diskinin içindeki 3 milyar kilometrelik bir boşlukta yer alıyor. NASA, ‘söz konusu boşluğun burada geçmekte olan bir gezegen tarafından (keşfedildiği belirtilen gezegen) oluştuğunu, gezegenin yörünge hareketi esnasında toz ve gazı tıpkı bir kar temizleme aracı gibi kenarlara ittiğini’ belirtti.
**KABUL EDİLEN TEORİLERİ DEĞİŞTİREBİLİR**
Yıldızından rekor mesafede bulunan gezegen, yıldız sistemlerindeki gezegenlerin oluşumu hakkındaki teorileri yeniden değerlendirmeye açacak gibi görünüyor.
TW Hydrae sisteminde yer alan gezegenin, bir kozmik enkaz diskinden geçen kozmik cismin toz ve gazı toplamasıyla oluştuğunu düşünülüyor. Gezegen, yıldızına olan mesafe arttıkça artan yörünge çapıyla daha yavaş hareket ediyor ve yıldıza daha yakın olan gezegenlere kıyasla daha yavaş kozmik enkaz topluyor.
NASA, yörüngesinde birden fazla gezegen olduğu düşünülen TW Hydrae kırmızı cücesinin, 8 milyar yaşında olduğunu tahmin ediyor. Bu tahmine rağmen, Dünya’nın 6 ila 28 katı büyüklüğünde olduğu düşünülen gezegenin, mevcut haline ulaşması için yaklaşık 20 milyar yıl gerektiği düşünülüyor. Bu bulgu da, gezegenin, yıldızının oluşmasından çok önce bir zamanda oluşmaya başladığını savunuyor.
Bir diğer teori ise kozmik enkaz diskindeki düzensizliğin zamanla çökmeye neden olduğu ve 8 milyar yıl içindeki bir zamanda gezegen oluşumu sağladığı yönünde.