YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yılmaz: ECO Ülkeleri Serbest Ticaretin Önünü Açmalı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası’na (ECO CCI) üye ülkelerin...

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası’na (ECO CCI) üye ülkelerin çok önemli kaynaklara sahip olduğunu belirterek, bu kaynakları bölge ülkelerinin yeterince değerlendiremediğini söyledi. Bunun için bölge ülkelerinin yatırımlarını arttırıp, geleceğe hazırlanması gerektiğini ifade eden Bakan Yılmaz, "Bunun için daha fazla işbirliği, serbestlik ve hareketlilik sağlamalıyız. Bizim bölgemizde insanların ve sermayenin daha rahat hareket etmesi gerekiyor. Önümüzdeki dönem vize kolaylığı sağlamamız lazım. Özel sektöre, daha fazla güvence vermeliyiz.” dedi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası 17. Yürütme Kurulu ve 12. Genel Kurul Toplantıları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’nde yapıldı. Toplantıya, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, EİT TSO Başkanı Dr. Mohammad Nahavandin katıldı. EİT bölgesinde ticari ve ekonomik alanda işbirliklerinin ele alınacağı toplantıya, İran, Pakistan, Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan’dan oda başkanları, başkan yardımcıları ve temsilciler katıldı.

Toplantıda konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da ülkeler arasındaki ilişkilerin iş dünyası aracılığı ile yürüdüğüne dikkat çekerek, bu gün gerçekleştirilen iş birliklerinin Türkiye açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. Özel sektör daha pragmatik olduğuna da değinen Cevdet Yılmaz, “Bu toplantılarda iş dünyası bir araya geldiğinde bir takım sonuçlara bağlanması gerekiyor. Bu güne kadar bu daimi bir sekretarya oluşturulmadı. Bunu tartışıp değerlendireceğinizi düşünüyorum.” dedi. İş dünyasının bakış açısının çok önemli olduğunu da vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

“Bu böğe dünyanın kalbi denilen bir bölge. Dünya nüfusu içinde belirli bir ağırlığımız söz konusu. Çok önemli kaynaklara sahibiz. Bu kaynakları ve konumumuzu yeterince sağladığımız söylenemez. Bunun için yatırımları iyi yapıp geleceğe daha hazır olmalıyız. Bunun için daha fazla işbirliği, serbestlik ve hareketlilik sağlayacağız. Bizim bölgemizde insanların ve sermayenin daha rahat hareket etmesi gerekiyor. Bizim bunu sağlamamamız, bir an önce sonuçlandırmamız gerekiyor. İsteyen herkesin serbestçe dolaştığı bir bölge oluşturmalıyız. Önümüzdeki dönem vize kolaylığı sağlamamız gerekiyor. Özel sektöre, daha fazla güvence vermeliyiz. Biz, bunu Türkiye’de yaptık. Bu gün kalkınmanın ana dinamiği özel sektördür. Devletlere düşen de imkan sağlamaktır. Bu mekanizmayı daha fala geliştirmemiş gerekiyor ve karşılık yatırımlarımızın artması gerekiyor. ECO bölgesinin zengin bir bölge. Ancak, bu zenginlikleri sağlayamadı. Bizim burada yatırım yapmamız herkesin yararınadır. Kamu ve özel sektör ortaklığını devreye sokmamız gerekmektedir. Bunu yaygınlaştırmak çok önemli.”

“TİCARETİN ÖNÜNÜ AÇMALIYIZ”

ECO ülkelerinin kendi içinde ticaretinin çok düşük olduğunu da kaydeden Bakan Yılmaz “Bunun önünü açmamız gerekiyor. Bu engelleri kaldırmamız yönünde herkes aktif bir şekilde davransın. Esas itibarı ile bizim serbest ticareti sağlamamız gerekmektedir. Bizim nihai hedefimiz serbest ticaretin yapılması. Şu anda ECO’ya üye 5 ülke bunu yapıyor. Bu 5 ülke harekete geçtiğinde diğer ülkeler de gelecektir. Biz, Türkiye olarak serbest ticaretin kaliteyi ve rekabeti arttırdığını gördük. Tam da zamanı bu işleri yapmamızın. Bu krizi fırsata dönüştürmemiz mümkün. Cesur adımlarla resmin tamamına bakmamız lazım. Daha uzun vadeli yaklaşımlara bakmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

NAHAVADİN: TOPLANTILARIN ARDINDAN EYLEM ÇIKMALI

EİT TSO Başkanı Dr. Mohammad Nahavandin de konuşmasında, bölgede etkili olmak için bir araya sık sık gelmeleri gerektiğini belirtti. Nahavandin, turizm sektörünün iş adamlarının bir araya gelmesini ve ortak kararlar almasını sağlayabileceğinin ifade etti.

ECO ülkelerinin büyümesi için enerjiye ihtiyaçlarının olduğunu ifade eden Mohammad Nahavandin, şunları söyledi:

“Enerji kaynakları bol ülkeler var, ayrıca enerjiye ihtiyaç duyan ülkeler var. Bu bölge bir enerji merkezi olabilir. Burada enerji derken farklı istihdam alanlarından bahsediyorum. ECO anlaşması ile ilgili adımlar atıldı. Toplantıların düzenli olarak yapılması gerektiğini duyumsuyorum. Son yapılan toplantılarda tahkim merkez kuruldu. Burada bazı görüşlerden bahsetmek işitiyorum. Bunlar ECO’nun projeleridir. Bu toplantıların ardından eylem çıkacağını düşünüyorum.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler