Türk sinemasının 'Çirkin Kral' lakaplı oyuncusu Yılmaz Güney, 74. doğum yıl dönümünde Kadıköy'de düzenlenen bir dizi etkinlikle anıldı.
Kadıköy Caddebostan Kültür Merkezi'nde Güney'in 'Umut' filminin gösterimi yapılırken, ünlü oyuncunun eşi Fatoş Güney, "Yılmaz Güney müzesi kurulmalı" dedi.
Caddebostan Kültür Merkezi'ndeki anma etkinliklerine Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Tuncel Kurtiz, Müjdat Gezen, Güney'in sevenleri ve vatandaşlar katıldı. Anma etkinlikleri kapsamında 'Umut' filminin gösterimi yapıldı. Gösterim öncesinde İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan ünlü oyuncunun eşi Fatoş Güney, 'Yılmaz Güney öleli 27 yıl oldu ama şunu görüyorum ki Yılmaz Güney hiç unutulmuyor. Hep özgün, hep ayrıcalıklı, hep Türkiye halklarının yüreğinde,
bilincinde ve gönlünde. Çünkü Yılmaz Güney'in eserleri bugün hala güncel. Türkiye'de neler yaşanıyorsa Yılmaz Güney bunları 30- 35 yıl önce görmüş ve aktarmış. Aynı şekilde düşünceleri, hatta o düşüncelerden ötürü 100 yıl ceza aldığı için ülkesinden ayrılmak durumunda kalmış ve hala o düşünceleri bugün tartışılan, bugün açılım denilen şeyin içeriğini teşkil ediyor. Yani Yılmaz Güney, Türkiye gerçeklerini bundan 30-35 yıl önce görmüş, düşünmüş, söylemiş, yazmış ve eserlerine aksettirmiş. Ne mutlu ki bugün Türkiye halkları bunun bilincinde' şeklinde konuştu.
Yılmaz Güney'in özel eşyalarının da yer aldığı 'Yılmaz'ın Yolu' isimli bir sergi hazırlandığını belirten Fatoş Güney, 'Bugüne kadar benim kendi evimde özenle sakladığım çok özel şeyler. Bundan sonra istiyorum ki bir Yılmaz Güney müzesi kurulsun. Bunlar ve onunla ilgili daha birçok şey bu müzede yer alsın. Çünkü Yılmaz Güney büyük bir kıyıma uğradı. 12 Eylül sonrası 104 tane filminin negatifi yok edildi. Türkiye sinema tarihinden silinmeye çalışıldı. 10 yıl boyunca yasaklandı. Yeni bir kuşağın onu tanıması engellendi. Onun için Yılmaz Güney böyle bir müzede bence olmalı. Geride kalan eserleri orada korunmalı' dedi.
Yılmaz Güney ile 'Umut' filminde oynayan oyuncu Tuncel Kurtiz ise, 'Yılmaz benim canciğerim, dostum, arkadaşım, yoldaşım. Çok erken kaybettik. Türk sineması ve dünya sineması da kaybetti onu. Yazık olmuş bir büyük değerdir. Bana iki tane kanat takmıştır. Bir tanesi 'Sürü', diğeri de 'Umut'. Bu kanatlarla ben Avrupa'da uçtum ve onlarla yaşayabildim. İş buldum, yaşadım. Son olarak da 'Duvar' filminde beraber oynadık. Önemli bir yazar, önemli bir oyuncu, önemli bir sinema adamı. Hatta deha çizgisinde bir adamdır. Yılmaz Güney yaşıyor. Tarihimizin içinde çırılçıplaktır ve herkes onunla beraber bir tarih olarak yaşayacaktır. Sevenler ve sevmeyenler' şeklinde konuştu.
Vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gösterilen etkinlik, 'Umut' filminin gösteriminin ardından sergi açılışıyla devam edecek. Güney'in özel eşyalarının yanı sıra kendi el yazısıyla yazdığı senaryoların, aşk mektuplarının, aldığı ödüllerin, özel fotoğraflarının bulunduğu 'Yılmaz'ın Yolu' sergisi, 22 Mayıs'a kadar gezilebilecek.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz