Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Benim devam edip etmemem konusu, benim inisiyatifinde olan bir konu değil. Bu, Samsun halkının ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bizimle ilgili vereceği karardır” dedi.
Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, sivil toplum kuruluşlarına yönelik hizmet tanıtım gezisi düzenledi. Katılımcılarla Sevgi Kafe’de bir araya gelen Başkan Yılmaz, çift katlı otobüsle Batıpark alanındaki çalışmalar incelendikten sonra Atakum ilçesine geçildi. Gezide sırasıyla eski Devlet Su İşleri kampının bulunduğu korulukta Kent Park ve Kültür Merkezi yapılacağı inşaat alanı, Kurupelit-Körfez Yat Limanı ve Sahil Yolu ile Barış Bulvarı alt yapı ve yol çalışmaları incelendi. Atakum ilçesindeki çalışmaların incelenmesinin ardından tekrar Sevgi Kafe’ye dönüldü.
Sevgi Kafe’de açıklamalarda bulunan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, basın mensuplarının sorularını da cevapladı. Hafif raylı sistemin 2 yılda hedeflediği düzeye fazlasıyla geldiğini belirten Başkan Yılmaz, “Biz aslında optimum yolcu yani 50 bin yolcu taşınabilir diye planladık. Dün hafif raylı sistemle 67 bin, önceki gün 69 bin civarında yolcu taşındı. Bunlar tabii ki biletli olanlar, biletsizlerle birlikte yaklaşık olarak 70 bin civarında yolcu taşıyoruz. Bu kadar trenle ancak bu kadar yolcu taşınır. Planlamamız bizi yanıltmadı, geldiğimiz nokta gayet iyi. Şehrimiz modern bir ulaşım sistemine kavuştu. Şimdi insanlarımızı daha da rahatlatmamız lazım. İlave tren veya trenlerin katar boyunu uzatarak, sabah saatlerinde uzun katarlarla yolcuları taşımak, saat 10.00’dan sonra kısa katarlı trenlerle devam etmek daha uygundur. Bu araç gereç teminini, istediğimiz düzenlemeleri istediğimiz zaman yapamıyoruz. Çünkü bu trenler Türkiye’de imal edilmiyor” diye konuştu.
Dünyada 5-6 tane tren üreticisinin olduğunu, bunların da fiyatları aşağı çekmemek için birbirleriyle anlaştığını belirten Yılmaz, “Biz de çok yüksek fiyatlarla tren satın almak zorunda kalıyoruz. Bu trenlerin maliyetleri verilen fiyatların çok altında. Biz bu trenleri tanesini 2 milyon 250 bin liraya aldık. Biz bunları 1 milyon 750 bin liralara benzer bir trenin satın alabileceğini düşündük ve buna göre bir ihale yaptık. Maalesef istediğimiz fiyatların üzerinde çıktı. Tren sayılarını arttırmaya dönük bir çabamız var. Tekkeköy istikametinde yani Belediyeevleri ve onu takip eden Kirazlık istikametine doğru proje güzergahımızı belirledik. Kılıçdede Kavşağı’ndaki tren raylarının içinden birde biz geçersek orası çok karışık bir hale gelir. Karayolunun altından veya üstünden geçme gibi bir mecburiyetimiz var. Çünkü yüklü bir tren katarı orada duramayabilir, oradan geçmekte olan başka bir tren ile çarpışma riski ortaya çıkabilir. Bu riski ortadan kaldırmak için bizim yapacağımız uzatmanın ya alttan ya da üstten geçmesi gerektiğini bize söylüyorlar” şeklinde konuştu.
YEREL SEÇİM ÇALIŞMALARI
Samsun’daki hizmetlerine devam edeceğini belirten Başkan Yılmaz, “Benim devam edip etmemem konusu, benim inisiyatifinde olan bir konu değil. Bu, Samsun halkının ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bizimle ilgili vereceği karardır. Benim tutup da bu kararla ilgili şimdiden bir açıklamada bulunmam uygun değil. Ben görevimi yapıyorum ve buna da devam edeceğim şeklinde düşünüyorum. Devam etmememle ilgili bir karar benim partimce, Başbakanımca veya Samsun halkının inisiyatifinde oluşmuş olduğu takdirde bu benim dışımdaki bazı merciler tarafından verilecek bir karardır. Bunun bana ait olan boyutunda ben işimi yapıp ve işime devam etme noktasında olmam gerektiğini düşünerek öyle yapıyorum. Bir gün gelir Başbakanım Samsun halkına sorar, yaptığı bir değerlendirme ile ‘Yusuf bey, senin burada yeter’ derler. Başbakanımızın kararları doğrultusunda hareket ederiz. Şimdi benim işimi yapmaktan başka bir işim yok. Onun için benim gelecekle ilgili planlama düşüncemim dışındaki bir şeyi şimdi kalkıp karar vermem yaptığım işe de doğru olmaz, yönettiğim ekibe de doğru olmaz, haksızlık olur. Samsun halkına da haksızlık olur. Samsun halkı benim için herhalde ‘başkan sen işini yap’ diye düşünüyordur. Ben işimi yapıyorum. Gelecek ne gösterecek, gelecekte Samsun halkı ve Başbakanım bana hangi görevleri verecek ben onları bilmiyorum. Allah sağlık verirse ve nasip olursa devam ederiz. Ben her şeyin bir nasip olduğuna inanıyorum. Samsun halkı da bu konuda duyarlıdır. Onlar da benimle ilgili konuda karar verirken herhalde çalışmalarımı da göz önüne alarak bir karar vereceklerdir. Yapacak daha çok işimiz var” açıklamasında bulundu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI
Türkiye genelinde ve Samsun’da da yapılan kentsel dönüşüm konusuna da değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz şöyle konuştu: “1960’lı yıllarda yapılaşmış olan, şehircilikten uzak bu binaların yenilenmesi ve modern hale getirilmesi ile ilgili hükümetimizin bir kararlılığı var. Bu çok güzel bir kararlılık, bu insanımız için, fakir fukara için bir kararlılık. Bu da Başbakanımızın insan sevgisinin ve şehirlerimizin geleceğe taşıma yönündeki kararlılığın bir sonucudur. Bu kararlılık Van depreminden önce çok fazla konuşulmuyordu. Başbakanımız bunu yer yer söylüyordu. Van depremi öldürmedi. Van depreminde kötü yapılaşmış ve depreme dayanıklı olmayan binalar insanları öldürdü. Van depreminde 700’e yakın insan öldü. 1999’daki depremlerde de 17 bin insan öldü. Bütün bunlardan sonra Türkiye artık iktisaden de bir noktaya gelmeye başladı. 2023 yılına 11 sene var. Bu 11 senelik süre içersinde 7 milyonluk bir kentsel dönüşüm hedeflendi. Türkiye’de 17 milyon yapı stoku var. Bu 17 milyon dairenin 7 milyonunu yenilemek gibi projedir.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz