HABER

Yılmaz: Yabancı çıkışını takip edeceğiz

Yılmaz: Yabancı çıkışını takip edeceğiz

ANKARA (ANKA) – Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Irak'a sınır ötesi operasyonun yabancı yatırımcının Türkiye'den çıkmasına neden olması durumunda likidite yönetimini devreye sokacaklarını bildirdi. Politika faiz oranlarını değiştirmeden piyasa faiz oranlarını sıkılaştıracaklarını belirten Yılmaz, böylece yabancının Türkiye'deki davranışını bir ölçüde etkileyeceklerini kaydetti.

Yılmaz, yılın dördüncü ve son Enflasyon Raporu'nu açıkladığı basın toplantısında basının sorularını da yanıtladı. Yılmaz, sınır ötesi operasyonun etkisine karşı neler yapılacağının sorulması üzerine şunları söyledi:
"Diyelim ki sınır ötesi harekattan dolayı yatırımcının güveni bozuldu ve yavaşladı, Türkiye'den çıkmak istiyor. Bu konuda biz ne yapabiliriz. Bizim elimizde politika faiz oranlarını değiştirmeden piyasa faiz oranlarını sıkımlaştırma imkanımız var. Likidite yönetimini düzenleyebileceğiz. Dolayısıyla biz piyasadaki likiditeyi ayarlayarak yabancının Türkiye'deki davranışını bir ölçüde etkileyebileceğimizi düşünüyoruz. Dolayısıyla yoğunlaşacağımız nokta likidite yönetiminde daha aktif olmak."

-ENFLASYON CANAVARI YARI CANLI
İhracatçıların başını çektiği, gazetelere ilan verilmesi ve gölge para politikası oluşturulmasına kadar varan faiz konusundaki ağır eleştirilerin sorulması üzerine Yılmaz, "Biz çalışanlara, iş ve aş üretenlere, ihracat yapanlara, ülkemize döviz kazandıranlara saygı duyuyoruz ve onların gayretlerini de destekliyoruz. Ancak henüz fiyat istikrarı sağlanmış değil" dedi. Düşen bir enflasyon ortamında bulunduklarını vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi:
"Enflasyon bir bakıma uyuşturucuya benzer. Geçici olarak size haz verebilir, rahatlatabilir. Ancak uzun vadede büyük problemlere yol açar. Biz bazı kesimlerin sıkıntıları olabileceğini de düşünüyoruz. Bunları dinliyoruz, yaptığımız analizlerde veri setimizin içerisine dahil ediyoruz. Fakat geldiğimiz noktada henüz enflasyonla olan mücadelemiz sona ermemiştir. Enflasyon canavarı yarı canlıdır, dolayısıyla yeniden canlanma ihtimali vardır. O nedenle biz enflasyonla mücadelenin devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. O kesimleri de anlamaya çalışıyoruz."

-İHRACATÇI ELEŞTİRMEYE DEVAM ETSİN
Verilen ilanların morallerini bozup bozmadığı sorulan Yılmaz, "Hayır bizim moralimiz bozulmadı, bizim moralimiz de bozulmaz. Biz dinlemekle, anlamakla mükellefiz. Anlamak için de karşı tarafın ne düşündüğünü öğrenmemiz gerekiyor. Verilen ilanlardan, yapılan açıklamalardan olumlu sonuç da olumsuz sonuç da çıkartılabilir. Olumlu sonuç şudur; artık Merkez Bankası bağımsızlığı toplumda yer etmiştir. Bizim kültür setimizin içine girdiği anlamına geliyor. Toplumda para politikasının Merkez Bankası tarafından yürütüldüğü kabul görüyor ve herkesin muhatabının Merkez Bankası olduğu sonucu çıkıyor ve bundan da mutluyuz" dedi.
Eleştirilmekten hiçbir şekilde rahatsız olmadıklarını ifade eden Yılmaz, "Ancak rahatsız olmuyoruz diyerek de şunu kastetmiyorum; biz yapılan eleştirileri dikkatlice inceliyoruz. Eğer içerisinde gerçekten dezenflasyon sürecini aksatmadan, bizi hedefe götürecek yolda engel teşkil etmeyecek yollar varsa bunları dikkate alalım, diyoruz. Dolayısıyla dinliyoruz ve dinlemeye devam ediyoruz. Bizi eleştirmeye devam edin ve devem etsinler" yorumunu yaptı.

-FDF'DEKİ SAPMA ENFLASYONU ORTA VADEDE ETKİLEMEZ
Faiz dışı fazladaki sapmayı değerlendiren Yılmaz, para politikası sıkı olduğu için sözkonusu sapmanın orta vadede enflasyon hedefinde sapma yaratmayacağını söyledi. Bu yıl yüzde 4,3 olarak gerçekleşmesi beklenen faiz dışı fazlanın gelecek yıl yüzde 5,5 olarak öngörülmesinin, gelecek yıl daha sıkı para politikası olacağını gösterdiğini ifade eden Yılmaz, dezenflasyon sürecine sıkı maliye politikasının etkisi olduğunu belirterek, "Verilen sözlerin tutulacağı varsayımına dayanıyoruz. Bunun için gerekli iradenin olduğuna inanmak istiyoruz ve inanıyoruz" dedi.

-IMF OLSA DA OLUR OLMASA DA
Bir başka soru üzerine, Mayıs 2008'de IMF ile anlaşma bittikten sonra ne yapılacağının şimdiden düşünülmesi gerektiğini belirten Yılmaz, "Mali disiplini sağlayan bir çerçeve olmalı. IMF'li de olur, IMF'siz de ama mali disiplinsiz olmaz" dedi.
Elektrik zammı yapılacaksa bir an önce yapılması yönündeki geçmiş açıklamaları anımsatılan Yılmaz, halen aynı noktada olduğunu vurgulayarak, "Eğer ekonominin gereği olarak herhangi bir fiyat ayarlaması gerekiyorsa zamanında ve gerektiği kadar yapılmalı" diye konuştu.
Yükselen piyasalardaki en başarılı beş merkez bankası başkanından biri olması sorulan Yılmaz, "Bu ödülün varlığına sevinmedim, yokluğuna da yerinmedim. Ben neysem oyum. Varlığı bir şey getirmedi, yokluğu da bir şey götürmedi" dedi.

-VERİ BAĞIMLISI OLDUK
Yılmaz'ın, toplantı sonrası gazetecilerle sohbetinde, ihracatçıların ağır eleştirileri tekrar gündeme geldi. Bir-iki oda başkanı ile görüştüğünü ve toplantıda söylediklerinin aynısını anlattığını söyleyen Yılmaz, TİM Başkanı Oğuz Satıcı ile ise bugüne kadar iki kez görüştüğünü, bunların ikisinin de düzenlenen bir toplantı çerçevesinde olduğunu, ayrıca bir görüşmelerinin bulunmadığını ifade etti. Enflasyon konusundaki politika eleştirilerine karşı Yılmaz, "Dezenflasyon sürecinin maliyeti var ve bu büyük oranda ödendi. Biraz daha dişimizi sıkmamız lazım" dedi. Gelecek ayın faiz indirim öngörüsüne ilişkin bir soruya karşılık Yılmaz, tüm veri setlerinin ayrıntılı değerlendirmesi ile karar aldıklarını ifade ederek, "Veri bağımlısı olduk" dedi.

En Çok Aranan Haberler